Veste bună pentru elevii cu burse sociale din municipiul Vaslui: vin banii pentru lunile martie – iunie!

0
688

• Urmare a precizărilor făcute recent de către Ministerul Educației și Cercetării, precum că perioada de suspendare a cursurilor școlare datorită pandemiei de Covid 19 nu reprezintă vacanță, municipalitatea vasluiană a decis să aprobe acordarea burselor de performanță, de merit, de studiu, și a celor de ajutor social pe respectiva perioadă, până la sfârșitul anului școlar 2019 – 2020. În total, 4.144 de elevi din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Vaslui beneficiază de astfel de burse de la bugetul local. Aceștia își vor primi drepturile cuvenite lunilor martie – iunie în perioada următoare, până la sfârșitul anului școlar.

Prin adresa nr. 29320/05.05.2020, Ministerul Educației și Cercetării face precizări cu privire la acordarea burselor pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, precum că „perioada de suspendare a cursurilor, respectiv între 11 martie și 12 iunie, data încheierii anului școlar, nu reprezintă vacanță școlară. Drept urmare, plata burselor în această perioadă se efectuează cu respectarea prevederilor legale în vigoare”, a anunțat MEC. Precizările erau necesare, pentru că, dacă bursele și alte drepturi financiare, cum ar fi „Bani de liceu”, acordate din bugetul ministrului, au fost plătite în toată această perioadă, nu la fel s-a întâmplat cu alte burse, cum ar fi cele de performanță, de merit, de studiu, și a celor de ajutor social, acordate de la bugetele locale, conform prevederilor Legii Educației. Asta pentru că, de exemplu în municipiul Vaslui, Regulamentul de acordare a burselor școlare în învățământul preuniversitar de stat, anexă la Hotărârea CL aferentă alocării acestor burse și de aprobare a numărului de burse și a cuatumului acestora pentru anul școlar 2019 – 2020, la art. 4.3, se prevede că „Bursele se acordă pe perioada cursurilor școlare”. Odată cu precizările MEC, se creează cadrul legal pentru ca elevii beneficiari de respectivele drepturi să primească în continuare burse până la sfârșitul acestui an an școlar. În acest sens, municipalitatea vasluiană a pregătit un Proiect de Hotărâre care va fi supus în acestă săptămână votului consilierilor locali. Trebuie spus că respectivele burse nu au mai fost achitate din 11 martie, odată cu suspendarea cursurilor, atât din cauza vidului legislativ, cât și pentru că s-a evitat ca elevii sau părinții acestora să fie chemați la școli pentru a li se înmâna banii, din cauza riscului de îmbolnăvire în condițiile pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor de circulație impuse pe perioada stării de urgență. Acum, dacă Hotărârea CL Vaslui va fi aprobată, în perioada următoare, elevii școlilor și liceelor din municipiu care primesc astfel de burse își vor primi acceste drepturi, aferente lunilor martie – iunie.

Pentru anul școlar 2019 – 2020, la nivelul municipiului Vaslui, au fost aprobate 4.144 de burse plătite de la bugetul local, respctiv 59 burse de performanță în cuantum de 350 lei/lunar fiecare, 3.084 burse de merit a câte 80 lei/lună, 228 burse de studiu, a 70 lei lună, și 773 burse de ajutor social, a câte 60 lei/lună. „Acordarea burselor școlare reprezintă o formă de sprijin material vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.