Turismul vasluian se digitalizează!

0
1056

• Obiectivele turistice din județul Vaslui vor avea plăcuțe de prezentare digitale, care vor conține un cod care, odată scanat, îl va duce pe turist pe o platformă pe care va putea citi, în mai multe limbi, istoria locului, legendele, chiar și elemente de gastronomie locală. Acest “turism digital” va fi posibil datorită încheierii unui acord de colaborare între Consiliul Județean și Asociația “Călător prin România”. Partea bună este că acordul nu presupune nicio cheltuială pentru județ.

În ședința sa de astăzi, Consiliul Județean Vaslui va lua în discuție și, mai mult ca sigur, va aproba un acord de colaborare între instituție și Asociația “Călător prin România”. Cel mai important element al acestei colaborări și unul de o noutate absolută pentru județ este “digitalizarea turismului” vasluian. Mai exact spus, toate obiectivele turistice și de patrimoniu de pe cuprinsul județului vor avea în viitor o plăcuță de prezentare care, pe lângă indicarea direcției în care se găsesc, va conține și un cod Q.R. (quick response). Turistul ajuns acolo va scana cu telefonul acel cod și va fi astfel transferat pe o platformă online în care va putea citi, în mai multe limbi străine de circulație internațională, informațiile cele mai diverse despre obiectivul turistic vizitat, precum istoria locului, legendele legate de acesta, chiar și elementele de gastronomie locală ale așezării și informații despre portul popular.

“Proiectul Digitalizarea turismului din România are ca obiectiv aducerea turistului român și străin mai aproape de patrimoniul cultural al României. Acest lucru va deveni posibil prin crearea unei platforme online, alimentată cu informații din acest domeniu și cu ajutorul unor plăcuțe de informare turistică, mult mai atractive decât cele clasice, cu coduri Q.R., montate pe monumente”, se spune în proiectul de hotărâre pe care consilierii județeni vasluieni îl vor avea astăzi în față.

“Asociația „Călător prin România” este o organizație non-guvernamentală din domeniul cultural- turistic care lucrează zi de zi pentru a prezenta România, atât turiștilor interni, cât și celor străini din punct de vedere al gastronomiei, al portului popular și al obiectivelor turistice. Direcțiile pe care aceștia acționează sunt: educația culturală, memoria generațiilor și a vremurilor demult apuse și protecția patrimoniului cultural construit”, se mai arată în același document.

Prin adoptarea acestui proiect de hotărâre propus atenției aleșilor locali, autoritățile județene sunt convinse că “digitalizarea turismului” va contribui la promovarea monumentelor din Județul Vaslui în comunitatea națională și internațională și la atragerea unui număr sporit de turiști care să ne viziteze meleagurile, cu efecte directe atât asupra imaginii, cât și asupra dezvoltării economice a județului.

“Scanarea codului Q.R. existent pe plăcuțele de informare digitale ce vor fi montate pe obiectivele turistice din județ, cu o aplicație instalată pe telefon, va permite turistului accesul la platforma digitală (https://travellerinromania.com) unde va găsi informații despre respectivul obiectiv turistic sau monument istoric, istoria, legende sau alte lucruri interesante, traduse în una din următoarele limbi: română, engleză, spaniolă, franceză și chineză. Aceste metode moderne de informare vor permite turistului să fie propriul său ghid și să poată, în acest fel, să înțeleagă mai bine ce are județul de oferit și, totodată, să trăiască o experiență de neuitat”, se mai arată în proiectul de hotărâre. O precizare importantă este că acest proces de digitalizare nu presupune alocarea de resurse financiare din partea autorităților județene vasluiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.