Transport gratuit pentru toți elevii!

0
858

• Toți elevii din România vor beneficia de transport public gratuit, în loc de tariful redus de 50%, ca până acum. Transportatorii care nu vor respecta noua prevedere, aprobată săptămâna trecută de Guvernul României, pot rămâne fără licență! Jumătate din costul acestui transport, mai puțin pentru calea ferată sau metrou, va fi suportat din bugetele locale.

Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și a altor acte normative. Pe lângă alte măsuri care reglementează diverse aspecte din toate domeniile, au fost luate și unele în domeniul învățământului preuniversitar, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea examenului de Bacalureat fără a se mai susține probele orale ori modul în care dascălii vor susține în acest an examenul de definitivat ori cel de obținere a gradelor didactice. Poate cel mai important aspect decis de guvernanți ține de acordarea de gratuități elevilor la transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Până acum, elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiau doar de tarif redus cu minimum 50%, în timp ce elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontau cheltuielile de transport, în limita a 50 km, sau li se asigura decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. De acum înainte, toți elevii vor putea circula gratis, iar operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport. În cazul în care transportatorii nu vor respecta prevederile acestei Ordonanțe de Urgență, ei riscă sancțiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel județean sau retragerea licenței de traseu în cazul transportului interjudețean.

Cheltuielile privind transportul elevilor, exceptând cheltuielile privind transportul pe calea ferată, metrou, se suportă 50% din bugetul Ministerului Educației, din sumele alocate prin inspectoratele școlare pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat la care sunt înscriși elevii, și 50%, din bugetele locale ale unităților administrativ tertoriale pe raza cărora domiciliază elevii. Acestea din urmă își vor acoperi aceste cheltuieli tot de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, repartizate pe județe și municipiul București, prin anexa la legile bugetare anuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.