Târgul de Jucării, ediția a VI-a, chiar și în vreme de pandemie!

0
704

• Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, invită elevii din clasele primare ale școlilor gimnaziale din municipiul Vaslui la cea de-a VI-a ediție a Târgului de Jucării. Din cauza epidemiei de coronavirus, organizatorii au trebuit să găsească o modalitate inedită de a serba Ziua Internațională a Copilului – 1 Iunie, care se va desfășura online. Este vorba de un atelier de asamblat și pictat jucării din lemn pentru copii, pe parcursul căruia, pe pagina de facebook a CJCPCT, va rula un program de divertisment cu momente artistice de la edițiile din anii anteriori. De asemenea, la fel ca în anii trecuți, se vor putea face donații către copiii sărmani, constând în mijloace electronice de comunicare. Nu în ultimul rând, organizatorii au lansat o invitație la joacă, scurtele filmulețe ce vor fi realizate urmând a fi prezentate public, pe pagina de socializare a organizatorului.

Ziua Internațională a Copilului – 1 Iunie, va fi marcată în acest an de către CJCPCT Vaslui printr-o inedită modalitate, adaptată acestei perioade de restricții datorate epidemiei de SARS COV 2. Organizatorii au dorit să faciliteze copiilor din întreg județul însușirea de noi cunoștințe și abilități, inițierea în redescoperirea jocurilor uitate, precum și redescoperirea bucuriei de a se juca ori distra alături de cei dragi, cu care au împărțit ultima perioadă de izolare în casă.

O primă activitate se va desfășura în cadrul atelierelor creative de asamblat și pictat jucării de lemn, la care vor participa elevii care își vor putea asambla și picta propria jucărie de lemn, elicopter, mașinuță, locomotivă, tractor etc., contra unei taxe de 15 lei, contravaloarea propriei jucării achiziționate. În acest sens, fiecare școală a fost informată și invitată să se alăture acestui proiect, urmând a centraliza și transmite lista cu elevii înscriși la atelier până astăzi, la ora 16.00, data limită până când poate fi înaintată comanda fermă meșterului popular care confecționează jucăriile. După ce vor intra în posesia jucăriilor, copiii se vor apuca de ansamblatul și pictatul lor, fiind încurajat spiritul de creativitate. “Organizatorii vor iniția pe data de 1 iunie 2020, de la ora 12.00, pe pagina https://www.facebook.com/centrulculturiitraditionale.vaslui, un atelier online de asamblat jucării coordonat de meșterul popular Ionel Bușe. Copiii sunt așteptați să fie prezenți în fața calculatorului, tabletei, smartphone-ului pentru a urma împreună pașii spre realizarea jucăriei dorite. Durata atelierului online va fi de 30 minute. La final, așteptăm să ne trimită o fotografie cu jucăria realizată prin mesaj privat pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/centrulculturiitraditionale.vaslui, cu precizarea: nume, prenume, școala, clasa, învățător”, a explicat Anca Isabela Iacob, consultant artistic în cadrul CJCPCT, coordonatorul proiectului.

Pe tot parcursul derulării atelierului, în ziua de 1 iunie, în intervenții de câte 20 de minute, la interval de 2 ore, începând de la ora 11.00, se va derula un program de divertisment pentru copii inițiat de organizatori în cadrul unor sesiuni de difuzare pe pagina de Facebook menționată, a înregistrărilor cu trupele invitate în anii anteriori. Vor fi alături de copii trupa de teatru LITTLEIMPRO SRL, Vlad Gălățianu & Improvisnewland, Trupa Funny Art, ventrilocul Eduard Andrei & Nea Alecu, Crina Svoboda & bunicuța Julieta etc.

Tot în cadrul Târgului de Jucării , organizatorii au lansat și o provocare la joacã. “Ne-am gândit că n-ar fi rău să ne distrăm împreună! Voi acasă cu frații, părinții, bunicii, iar noi vom împărtăși cu voi bucuria acestei zile prin intermediul unor scurte filmulețe, realizate cu telefonul mobil în care să putem vedea cum v-ați petrecut această zi specială! Cei care doresc să răspundă acestei provocări sunt rugați să trimită înregistrarea pe adresa: cultura@cjcpctvs.ro, până la ora 21.00 a zilei de 1 Iunie. Toate filmulețele voastre vor fi postate pe pagina noastră de facebook”, a declarat Anca Isabela Iacob, care a făcut și sugestii de jocuri vechi: „șotron”, „elasticul”, „prinsa“, „de-a v-ați ascunselea“, „baba oarba” etc.

Nu a fost uitat nici alt obiectiv al edițiilor precedente ale Târgului de Jucării, acela de a-i ajuta pe copii provenind din familii mai sărace să se bucure de copilărie. Și aici, restricțiile epidemiei de Coronavirus și-au spus cuvântul, astfel că organizatorii s-au gândit la o modalitate care să-i ajute cu adevărat pe cei care nu dispun de mijloacele electronice de comunicare care să le permită să asiste la lecțiile organizate online în această peroadă. În acest sens, va fi creat un spațiu special pentru donații de calculatoare, laptop-uri, tablete și smartphone-uri în stare bună de funcționare, pentru a facilita accesul cât mai multor elevi din mediul rural la educație. Doritorii vor putea dona aparatura în intervalul 27-29 mai, orele 8.00 – 16.00, în parcarea Consiliului Județean Vaslui, la un punct semnalizat în acest sens. Ulterior, donațiile vor ajunge în comunitățile cele mai sărace, promit organizatorii. “În aceste vremuri de restriște, am dorit să le oferim tuturor copiilor, în limita posibilităților, o alternativă plăcută de a-și petrece timpul și, de ce nu, pe lângă distracție, să le oferim oportunitatea de a învăța, prin joc, ceva nou. Cel mai mult m-ar bucura, și nu m-aș mira deloc, ca, în ciuda limitărilor de circulație și a obligețiilor de păstrare a distanțării sociale, această ediție a Târgului de Jucării să se bucure de o participare chiar mai masivă decât la cele cinci precedente. Ar fi și pentru noi sau partenerii noștri, dar și pentru toți cei implicați, profesori, părinți, elevi, cea mai mare satisfacție!”, a mai declarat Anca Isabela Iacob, coordonatorul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.