Stimulente de risc pentru luptătorii anti-COVID din UPU Vaslui și CPU Bârlad

0
1522

• Peste 44.000 de angajați din sistemul sanitar din întreaga țară vor beneficia de stimulentul de risc în valoare de 2.500 lei, acordat de stat doar personalului implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților COVID-19 pozitivi. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, la nivelul județului, de stimulent vor beneficia aproape o sută de salariați din cadrul Compartimentului de Primire Urgențe (CPU) de la Spitalul din Bârlad și ai Unității de Primire Urgențe (UPU) de la Spitalul Județean Vaslui.

În cursul zilei de luni, 18 mai, Ministerul Sănătății a remis un comunicat de presă prin care a făcut public faptul că, la nivel național, 44.074 de persoane din sistemul sanitar vor primi în cel mai scurt timp stimulentul de risc aferent lunii aprilie. Concret, comunicatul anunța că Ministerul a finalizat documentația pentru acordarea stimulentului de risc de care beneficiază personalul implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19, conform OUG 43/2020.

Potrivit aceleiași surse, pentru luna aprilie, 14.355 de persoane din cadrul unităților de primiri urgențe, serviciilor de ambulanță, direcțiilor de sănătate publică, dar și rezidenți vor beneficia de o suplimentare a veniturilor cu 2.500 lei brut. Sumele, în valoare de 33.053.000 lei, vor fi alocate de la bugetul de stat pentru ca unitățile să poată efectua cât mai rapid plățile, urmând să fie recuperate, mai apoi, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene.

De asemenea, în cadrul sistemului sanitar, alte 29.719 de persoane din spitale, centre de dializă, laboratoare, unități sanitare de urgență și de transport sanitar aflate în contract direct cu casele de asigurări de sănătate vor primi stimulentul de risc aferent lunii aprilie din Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În acest caz, sumele alocate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate sunt în valoare de peste 74.000.000 lei și vor fi, de asemenea, recuperate în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

La nivelul județului Vaslui, pe lângă echipajele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, care au asigurat transportul bolnavilor COVID-19 către spitale, de acest stimulent lunar în valoare de 2.500 lei brut vor mai beneficia câteva sute de angajați din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, a Spitalului Județean de Urgență Vaslui și a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui. Potrivit unei situații întocmite de reprezentanții DSP Vaslui, aproape o sută de salariați lucrează la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) / Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cele două spitale.

„Referitor la situația personalului care beneficiază de stimulentul de risc acordat de Ministerul Sănătății conform OUG nr. 43/2020, datele solicitate aferente DSP Vaslui, respectiv structurilor UPU/CPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui și Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad, sunt următoarele: • DSP Vaslui – 1 medic și 1 asistent medical (total 2); • Spitalul Județean de Urgență Vaslui – 4 medici, 15 asistenți medicali, 5 infirmiere și 6 brancardieri (total 30); • Spitalul de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad – 6 medici, 22 asistenți medicali, 11 infirmiere, 7 îngrijitoare, 11 brancardieri și 6 registratori medicali (total 63)”, a declarat Mihaela Vlada, directorul executiv al DSP Vaslui.

După cum am scris ieri, la spitalul bârlădean lista angajaților din linia întâi în lupta cu virusul SARS-CoV-2 numără nu mai puțin de 392 de salariați din toate categoriile de personal care, în cursul lunii aprilie, au intrat în contact direct cu pacienții infectați. Aici intră personalul de la secțiile Boli Infecțioase, Medicină Internă, Anestezie și Terapie Intensivă, Compartimentul de Primire Urgențe, Anatomie Patologică, Radiologie, Stația de Hemodializă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.