Spitalul bârlădean, fără noi angajați infectați cu COVID-19

0
2575

• În timp ce, la nivel național, numărul infectărilor în rândul personalului medico-sanitar și auxiliar a trecut de 2.600, la spitalul bârlădean, unitate suport pentru tratarea pacienților COVID-19, numărul angajaților pozitivi la SARS-CoV-2 a rămas același de mai bine de trei săptămâni.

Veste bună din partea conducerii Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, ce funcționează ca unitate de suport pentru tratarea exclusivă a pacienților infectați cu noul coronavirus din întreg județul! De mai bine de trei săptămâni, niciunul dintre cadrele medico-sanitare și auxiliare ce se află în linia întâi în lupta cu virusul ucigaș chinezesc, adică intră în contact direct cu pacienții confirmați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2, nu s-a mai îmbolnăvit. Așa se face că, în continuare, numărul angajaților unității infectați cu COVID-19 a rămas tot șapte, adică cinci asistente medicale și o infirmieră, la care se adaugă un medic ce s-a infectat la o policlinică privată, acolo unde lucrează după programul de la spital.

În condițiile în care, la nivel național, numărul medicilor, asistenților medicali, infirmierilor, îngrijitorilor, brancardierilor, etc. care s-au infectat a ajuns deja la 2.625, mulți dintre aceștia fiind în stare gravă și câțiva chiar decedând, este limpede că spitalul bârlădean stă destul de bine la capitolul personalului infectat. Cu atât mai mult cu cât, de la începutul pandemiei, la nivelul județului, au fost confirmate (până pe 21 mai, la prânz) 146 de cazuri de COVID-19, majoritatea fiind tratate de medicii bârlădeni și doar câteva în stare gravă fiind transferate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Din total, 18 persoane au decedat, 82 au fost declarate vindecate și externate, iar alte 46 se află încă spitalizate (sunt cazuri active).

„Din rândul personalului nostru, s-au îmbolnăvit trei asistenți medicali de la secția de Boli Infecțioase, unul de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă și unul de la secția de Pneumologie și un infirmier de la secția de Boli Infecțioase. Ar mai fi un medic de la secția de Neurologie, dar nu s-a infectat în spital, ci în policlinica privată în care mai lucrează. Din fericire, în ultima perioadă nu am mai avut infectări în rândul angajaților, dar zilnic trimitem situația la Minister”, ne-a declarat Daniela Borș, managerul spitalului bârlădean.

Mai gravă este situația de la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde s-au infectat 20 de angajați, respectiv un medic rezident de la Unitatea de Primire Urgențe (UPU), nouă infirmiere (șapte de la secția de Pneumologie, una de la ORL și una de la Cardiologie), cinci asistente medicale (patru de la Pneumologie și una de la UPU), patru îngrijitoare de la Pneumologie și un registrator medical de la Pneumologie. Din nefericire, una dintre infirmierele de la spitalul județean a murit la începutul lunii mai.

„Deces 773: femeie, 55 ani, județul Vaslui. Îngrijitor Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Internată în data de 23.04.2020 în Spitalul Municipal de Urgență Bârlad – secția Boli Infecțioase, transferată în 26.04.2020 în ATI intubată și ventilată mecanic. Recoltare pentru COVID-19 în data de 22.04.2020. Rezultat pozitiv în data de 23.04.2020. Decedată în data de 02.05.2020. Comorbidități: obezitate grad I”, se preciza în comunicatul transmis atunci de Grupul de Comunicare Strategică. 

Pe lângă salariații celor două spitale publice din județ, alți circa zece angajați din sistemul sanitar privat din județ au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în cursul lunii aprilie. Printre persoanele care s-au infectat se numără și un ambulanțier al unei clinici private din Vaslui, fiul infirmierei care a murit de COVID-19, cel care, de altfel, i-a transmis virusul mamei sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.