Se apropie Bacalaureatul 2020!

0
457

• Ministerul Educației a anunțat calendarul desfășurării examenului de bacalaureat din acest an, înscrierile urmând a se face în perioada 3 – 10 iunie, iar probele scrise urmează a debuta de 22 iunie. Candidații care se află în izolare ori cei confirmați pozitiv cu Covid 19, precum și cei cu risc crescut de infecție nu vor fi primiți în centrele de examinare, aceștia urmând a susține examenul conform unei proceduri speciale, ce va fi anunțată ulterior.

Sesiunea de vară a Bacalaureatului 2020 vine cu mai multe noutăți de organizare, din cauza pandemiei de Coronavirus, între care, poate cele mai importante, sunt renunțarea la probele orale și implementarea mai multor norme de distanțare socială, inclusiv în ceea ce privește reducerea deplasărilor spre și de la centrele de examinare. Astfel, potrivit noului Ordin al ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Candidații vor fi repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt în orice direcție, sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv urmând a se afla, de regulă, în aceeași clădire, iar sălile vor fi dotate cu sisteme de supraveghere audio-video funcționale. Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

Supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile din centrele de  examen, comisiile din centrele zonale de evaluare și comisia județeană de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.

Calendarul sesiunii de vară a Bacalaureatului 2020

Înscrierile se vor face în perioada 3 – 10 iunie, pentru ca ulterior, înte 11 și 17 iunie să fie programată perioada de echivalare a competențelor lingvistice și digitale. La nivelul județului Vaslui sunt așteptați să susțină examenul 2.894 absolvenți ai cursurilor de zi a clasei a XII-a și alți 176 de la seral ori frecvență redusă, cărora li se adaugă și alți absolvenți din promoțiile anterioare, care nu au dat sau nu au promovat, până acum, examenul de Bacalaureat. Materia de examen este cea aflată în programa școlară până la sfârșitul semestrului I al acestui an școlar.

Probele scrise au loc între 22 și 25 iunie, iar rezultatele vor fi afișate pe 30 iunie. Astfel, pe 22 iunie se va desfășura examenul scris la Limba și literatura română – proba Ea), urmată, pe 24 iunie 2020, de proba obligatorie a profilului – proba Ec), susținută, în funcție de profilul absolvit, la matematică sau istorie. În sfârșit, pe 25 iunie va loc ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și specializării – proba Ed), la care absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu: Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională: Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională.

Rezultatele vor fi afișate pe 30 iunie, până la ora 12.00. În aceeași zi, între orele 16.00 – 20.00, precum și 1 iulie, până la ora 12.00, se vor putea depune contestațiile. Rezolvarea contestațiilor are loc între 1 și 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 5 iulie, la centrele de examen și pe site-ul edu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.