Restart al înscrierilor în clasa pregătitoare

0
602

• Ministerul Educației a publicat noul Calendar al înscrierii copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020 – 2021. Practic, pandemia de Coronavirus a decalat această activitate cu 4 luni, prima etapă de înscrieri urmând a se desfășura în perioada 8 – 20 iulie. Părinții care au apucat să depună cererile de înscriere înaintea închiderii școlilor nu vor mai fi obligați să facă acest lucru; ceilalți vor transmite cererile prin e-mail, fax sau, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru, direct la secretariatele unităților școlare.

În mod normal, înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2020 – 2021 ar fi trebuit să se desfășoare în perioada 4 – 23 martie, prima etapă, și între 23 și 30 aprilie, a doua etapă. Declanșarea pandemiei de Coronavirus a dat însă peste cap acest calendar, după închiderea școlilor, din data de 11 martie, cât și datorită restricțiilor de circulație impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor. Înscrierile au fost suspendate, însă, odată cu îmbunătățirea situației epidemiologice, MEC a decis reluarea acestora după un nou calendar, care a fost publicat, pe 14 mai, în Monitorul Oficial. Potrivit noului calendar, părinții vor completa cererile-tip de înscriere până la data de 7 iulie. Cererile se pot completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se pot depune la secretariatul școlii. Prima etapă de înscriere în învățământul primar, cuprinderea copiiilor în clase, se va desfășura în perioada 8 – 20 iulie, iar a doua etapă este programată pentru perioada 21 – 31 iulie. La data de 31 iulie, școlile vor afișa listele finale cu elevii înscriși.

Potrivit Ordinului de ministru prin care se modifică calendarul și metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020-2021, cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele, tutorele legal instituit sau reprezentantul legal dorește înscrierea copilului. Cât privește copiii care vor împlini vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv, aceștia pot fi înscriși în învățământul primar, în clasa pregătitoare, doar dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. Nu toți copiii aflați în această situație vor trebui să fie evaluațI psihosomativ, ci, în cazul în care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face în baza unei recomandări eliberate de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar absolvite. Solicitarea de eliberare a recomandării poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice. În schimb, celor care împlinesc vârsta de 6 ani, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie inclusiv și care nu au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate li se va face evaluarea dezvoltării. Aceasta se efectuează de către Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională. Ordinul mai stabilește că, în situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele, tutorele legal instituit, reprezentantul legal va transmite unității de învățământ o declarație-tip pe proprie răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor introduse în cerere.

Înscrierea la clasa pregătitoare se va face până la 7 iulie, în situația în care copilul a frecventat grădinița în anul școlar curent, părintele urmând a complete cererea-tip adresată unității de învățământ cu nivel preșcolar pe care copilul a frecventat-o, pe care o poate trimite pe e-mail, prin poștă sau pe care o poate depune direct la sediul grădiniței. „După obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, părintele poate să completeze cererea-tip de înscriere online sau să o descarce din aplicația informatică, să o completeze și să o trimită la unitatea de învățământ, împreună cu documentele doveditoare, inclusiv cu recomandarea înscrierii în clasa pregătitoare și declarația-tip pe proprie răspunde, cu privire la veridicitatea datelor și informațiilor completate. Aceste documente se vor transmite fie pe e-mail sau prin poștă, fie se vor depune direct la unitatea de învățământ, după caz. Pentru a putea valida cererea-tip, Comisia de înscriere din școală compară datele completate în cererea-tip cu documentele transmise”, prevede ordinul de ministru.

În situația în care se optează pentru depunerea cererii-tip și a documentelor de înscriere în clasa pregătitoare direct la unitatea de învățământ, validarea înscrierii se realizează de către un membru al Comisiei de înscriere din unitatea de învățământ, în prezența părintelui.

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse, folosind aplicația informatică și în baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare, urmând a se desfășura între 8 – 20 iulie. Imediat după aceea, va demara a doua etapă de înscriere, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive, conform procedurii elaborate de Inspectoratul Școlar Județean. Aceasta se va desfășura între 21 – 31 iulie.

În perioada 1 – 4 septembrie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa a cererilor părinților care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. De asemenea, vor fi soluționate orice alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul superior al copilului.

De precizat este că în situația transmiterii documentelor pe e-mail, prin poștă, cu confirmare de primire, documentele care au stat la baza înscrierii în clasa pregătitoare vor fi solicitate și în format fizic, în termen de maximum două săptămâni de la începerea cursurilor.

La nivelul județului Vaslui, pentru anul școlar 2020 – 2021 sunt disponibile 2.249 de locuri în 117 clase, pentru învățământul preșcolar de masă cu program normal, 962 de locuri în 67,95 clase, cu predare simultană, 125 de locuri, în 5 clase, pentru învățământ step-by-step, și 18 locuri, în 3 clase cu învățământ special.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.