Noul Calendar al admiterii în învățământul liceal și profesional de stat!

0
654

• Pe 25 mai, a fost emis Ordinul de ministru nr. 4.317/2020, prin care a fost aprobat Calendarul actualizat al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021. Și în ceea ce privește înscrierea la liceu epidemia de Coronavirus, cu restricțiile aferente, și-a pus amprenta, în sensul că atât ședințele de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, cât și cele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora – deși pot pot fi organizate în unitatea de învățământ -, sunt de preferat mijloace electronice de comunicare: telefon, e-mail, videoconferință. Înscrierea la liceu debutează oficial astăzi, 27 mai, când vor fi afișate ofertele de școlarizare, iar repartizarea computerizată este programată în 10 iulie.

„În contextul epidemiologic actual, ședințele/acțiunile de instruire cu părinții și elevii pentru prezentarea procedurilor de admitere și a planului de școlarizare, precum și cele pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora pot fi organizate în unitatea de învățământ sau prin mijloace electronice de comunicare/telefon/e-mail/videoconferință. Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru rromi se va face computerizat, într-o sesiune distinctă”, se arată în comunicatul MEC care anunță emiterea Calendarului actualizat al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlat 2020 -2021. Din cauza Coronavirusului, noul Calendar a suferit mai multe modificări față de cel anunțat inițial, atât în ce privește datele de desfășurare ale diverselor etape, cât, mai ales, ale modalităților de comunicare între unitățile școlare și absolvenții de liceu sau părinții acestora. Astfel, se dorește ca dialogul între cele două părți să se facă de preferință prin mijloace electronice, telefon, e-mail sau videoconferință, chiar și atunci când este vorba de consiliere cu privire la profilul, specializarea sau unitatea de învățământ care i se potrivește absolventului de gimnaziu. În plus, chiar dacă vor fi tipărite și distribuite la școlile gimnaziale broșuri cuprinzând informații legate de admitere și de oferta de școlarizare, nu se știe cum vor ajunge și la absolvenți, fiind recomandată consultarea acestora în format electronic, pe site-ul unităților de învățământ sau cel al Inspectoratului Școlar Județean. Ce a rămas neschimbat este modul de calcul al mediei de admitere, în baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, care se calculează ca medie ponderată între media generală la examenul de evaluarea națională (80%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (20%).

Cât privește admiterea în învățământul liceal stat, aceasta va debuta pe data de 27 mai 2020, când se va afișa oferta de școlarizare sau formare profesională, concretizată în profiluri, domenii și calificări profesionale pentru învățământul liceal, filiera tehnologică. Înscrierea pentru probele de aptitudini, acolo unde este cazul, se va realiza în perioada 2-5 iunie. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, se va realiza în perioada 2-6 iulie 2020, iar repartizarea computerizată va avea loc în data de 10 iulie 2020.

Calendarul de admitere în învățământul profesional respectă în mare programul de admitere în învățământul liceal, înscrierea, pe baza fișei de înscriere și a foii matricole a candidaților urmând să aibă loc în perioada 29 iunie – 3 iulie și pe 6 iulie. Până atunci, pe lângă ședințele de consiliere ale elevilor și părinților acestora, în perioada 2 – 12 iunie urmează a se desfășura online activitatea „Săptămâna meseriilor”, la nivelul fiecărei unități de învățământ care are ofertă educațională pentru învățământul profesional în anul școlar următor. Acțiunea constă în afișarea pe site-ul respectivelor unități de învățământ a unei secțiuni dedicate promovării învățământului porfesional și tehnic, a meseriilor și a ofertei de școlarizare. „Săptămâna meseriilor” se dorește a fi realizată în parteneriat cu operatorii economici, cu evidențierea modele de succes, exemple de bună practică sau excperiențe ale parteneriatului școală – operator economic”, se arată în anexa la ordinul MEC nr. 4352/22.05.2020. Rămâne de văzut cum vor putea accesa aceste informații, inclusiv oferta de școlarizare, dar și cum vor participa la ședințelede consiliere, elevi și părinții acestora din mediul rural care nu au acces la mijloace electronice de comunicare în masă sau nu știu să le folosească! Cât privește comunicarea directă, la sediile unităților de învățământ, participanții vor trebui să se programeze în acest sens și să respecte condițiile de distanțare socială impuse în această perioadă.

Calendarele actualizate al organizării și desfășurării admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlat 2020 -2021, și cel privind învățământul dual sunt disponibile pe site-urile ISJ Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.