• Pe perioada pandemiei de Covid 19, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui va fi înființată o nouă linie de gardă la secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), compartiment aflat în prima linie în salvarea vieților celor grav afectați de acest nou virus. Acest lucru presupune o majorare a cheltuielilor salariale cu circa 36.000 lei/lunar, sume care vor fi acoperite din bugetul unității spitalicești, aflată în subordinea CJ Vaslui. Totodată, CJ va aloca suma de 100.000 lei, din bugetul propriu, pentru acoperirea cheltuielilor legate de masa pacienților, dat fiind că SJU Vaslui nu are fonduri decât pentru acoperirea a 8 lei, din cei 10 lei/zilnic, destinați prin normele aprobate de către Ministerul Sănătății, în acest scop.

La ședința CJ Vaslui programată astăzi, 21 mai, urmează a fi pus în discuție un proiect de Hotărâre privind înființarea unei noi linii de gardă pe durată determinată, în cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui, unitate aflată, alături de Spitalul Municipal „Elena Beldiman” din Bârlad, în prima linie a luptei împotriva noului Coronavirus. „Înființarea celei de a doua linii de gardă la Secția ATI, pentru perioadă determinată, pe perioada pandemiei, în contextul răspândirii infecțiilor cu SARS COV 2, prin excepție de la prevederile legale din Regiulamentul privind timpul de muncă (…), organizarea și efectuarea gărzilor în unitățile publice din sectorul sanitar (…) se face în baza avizului obținut de la Ministerul Sănătății”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de Hotărâre a CJ, aflat pe ordinea de zi a viitoarei ședințe.

Ce nu se arată în acest referat este motivul pentru care avizul Ministerului Sănătății a venit atât de târziu, aproape de finalul stării de urgență (acum alertă), și nu la momentul în care a fost cerut de către conducerea SJU Vaslui, atunci când unitatea spitalicească a fost desemnată drept spital suport pe timpul pandemiei de Covid 19.

Chiar și așa, înființarea acestei noi linii degardă ATI va scoate din bugetul spitalului circa 36.000 de lei/lunar, doar pentru plata salariilor personalului medical și auxiliar care va deservi respectiva linie de gardă. Trebuie însă spus că declanșarea epidemiei, prin restricțiile impuse inclusiv în ceea ce privește noile internări sau reticența bolnavilor, fie ei suferind de boli cronice ori acute, de a apela la serviciile oferite de cea mai mare unitate spitalicească din județ, de teama infectării cu coronavirus, au dus la pierderi importante financiare pentru SJU Vaslui, cel puțin din prisma decontărilor din partea CNAS pe baza costului per asigurat. Mai mult, dat fiind că prin alocările bugetare de la începutul anului, atât din partea CJ Vaslui, provenite de la bugetul de stat, cât și direct prin programele Ministerului Sănătății, au fost insuficiente, nu este de mirare că bugetul SJU Vaslui este în acest moment deficitar în ceea ce privește asigurarea hranei bolnavilor.

„Din discuțiile purtate cu conducerea instituției, a rezultat că în conformitate cu H.G. nr. 851/31.10.2018, alocația de hrană pentru bolnavii adulți este de maxim 10 lei/zi. Din evidența contabilă care există la nivelul acestei instituții rezultă că prin bugetul inițial se poate asigura un nivel al hranei zilnice de doar 8 lei. Conducerea instituției a venit cu solicitarea de a suplimenta fondurile alocate articolului de cheltuială hrană cu o sumă care poate fi pusă la dispoziție din bugetul local al județului”, se arată în Referatul unui alt proiect de Hotărâri ale CJ Vaslui, ce va fi supus discuției la ședința de astăzi a consilierilor județeni. În primă fază, din bugetul local al județului urmează a fi alocată suma de 100.000 lei, din care se va finanța hrana pentru pacienți, această sumă urmând a fi suplimentată ulterior, dacă va fi nevoie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.