Mistreții fac ravagii în culturile vasluienilor

0
667

• Nu mai puțin de 16 vasluieni s-au plâns, în această lună, către Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui de faptul că porcii mistreți le-au făcut pagube în culturile agricole. Ei pot depune cereri de despăgubire, care vor fi analizate de către proprietarii fondurilor cinegetice din care provin animalele, în speță Garda Forestieră Focșani.

Proprietari de terenuri agricole din comunele Rafaila, Dimitrie Cantemir, Arsura, Ștefan cel Mare, Hoceni au trimis numai luna aceasta 16 solicitări prin care au reclamat pagube în culturile agricole produse de mistreți. Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a transmis că 11 au fost analizate la fața locului, în vreme ce 5 au fost reprogramate, din cauza vremii nefavorabile.

„Pentru preîntâmpinarea eventualelor nemulțumiri, atragem atenția asupra obligațiilor proprietarilor de terenuri și gestionarilor fondurilor de vânătoare:

Obligații pentru proprietari culturi agricole și silvice: să solicite în scris persoanei juridice care gestionează fauna de interes cinegetic întreprinderea de acțiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole înființate (conform anexei 3, lit. c), din H.G. nr. 1679/2008). Dacă nu fac dovada că au realizat această obligație nu se aprobă despăgubirea de la bugetul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare.

Obligații pentru gestionari ai fondurilor de vânătoare: să mențină numărul efectivelor de animale sălbatice la nivelul optim, să extragă din zona administrată integral numărul de exemplare aprobat la speciile care au produs pagube, să înființeze culturi care să constituie hrană complementară pentru sălbăticiunile care ar putea produce pagube (pentru a abate atenția acestora de la culturile agricole), să solicite suplimentarea numărului de exemplare dăunătoare care trebuie împușcate (chiar și în afara perioadelor legale de vânătoare), vânarea exemplarelor de animale sălbatice care produc pagube (conform anexei 4 din H.G. 1679/2008). Dacă nu fac dovada că au realizat toate aceste condiții stabilite prin hotarârea de guvern menționată, gestionarii fondurilor de vânătoare sunt buni de plată (conform art. 13 din Legea 407/2006 modificată și completată ulterior)”, au precizat cei de la APM Vaslui.

Instituția le face cunoscut vasluienilor că, dacă vor constata pagube produse de porci mistreți, nu vor putea fi despăgubiți fără a depune documente autorităților competente: „Deciziile de aprobare/neaprobare a despăgubirilor din bugetul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, respectiv din bugetul gestionarului fondului cinegetic, aparțin Găzii Forestiere Focșani în baza proceselor verbale de constatare și evaluare a pagubelor și a documentelor depuse atât de proprietarii de culturi, cât și de gestionarii fondurilor cinegetice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.