Jurnal de epidemie COVID-19 la Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad: 82 de pacienți externați!

0
2096

• La mai puțin de două luni de la desemnarea spitalului bârlădean drept unitate de suport pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19, conducerea unității face o radiografie a situației înregistrate până ieri. Îmbucurător este faptul că, din totalul de 140 de pacienți confirmați pozitiv cu noul coronavirus, 82 au fost deja declarați vindecați și externați, cel mai tânăr fiind un copil de 5 ani, iar cel mai în vârstă, un pacient de 85 de ani.

Prin Ordinul nr. 533 din 23 martie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19) și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, ce a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 263 din 31 martie 2020, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a fost desemnat oficial unitate de suport pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19.

Acest lucru înseamnă că, începând cu 31 martie și până când se termină cu pandemia, aici nu mai este transportată cu ambulanța / echipajul SMURD nicio urgență, excepție făcându-se doar în cazul persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată de pe lista monitorizată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Aceste persoane sunt aduse la Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului bârlădean indiferent de problema medicală cu care se prezintă și, în cazul în care testul COVID-19 arată că nu sunt infectate, vor fi transferate la Vaslui pentru tratament corespunzător. Aici rămân doar cazurile confirmate de coronavirus, chiar dacă suferă și de alte afecțiuni medicale.

De atunci și până acum au trecut mai puțin de două luni, însă conducerea spitalului a realizat o situație la zi în ceea ce privește statistica pacienților infectați, vindecați / externați, decedați, etc., pe care a publicat-o ieri, 21 mai, cu ocazia Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cu atât mai mult cu cât spitalul a sărbătorit onomastica patronului spiritual al unității. Intitulată „Jurnal de epidemie”, situația prezintă principalele cifre ale cazurilor de COVID-19 confirmate de medicii bârlădeni, adică numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 ce au fost confirmate pozitiv în timp ce erau spitalizate aici, numărul pacienților vindecați și externați, numărul celor decedați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă, vârsta celui mai tânăr / bătrân bolnav vindecat, vârsta celui mai tânăr / bătrân bolnav decedat, numărul pacienților în stare gravă transferați la alte spitale și numărul angajaților infectați cu COVID-19.

„(…) Omagierea patronului spiritual al spitalului bârlădean vine în acest an într-un context mai puțin fericit, cel al pandemiei de Coronavirus. Considerăm că ceea ce merită a fi scos în evidență este păstrarea spiritului civic al bârlădenilor în timpuri de criză. Așa cum doamna Elena și-a pus averea în slujba comunității, tot așa, bârlădenii zilelor noastre și-au rupt din puținul lor pentru a ne ajuta să trecem cu bine peste perioada în care unitatea a fost transformată în spital suport COVID-19. La final, vă prezentăm Jurnalul de epidemie din data de 21 mai 2020: • Pacienți confirmați COVID-19 până în prezent – 140 (alți 6 au fost confirmați la alte spitale, n.r.); • Pacienți COVID-19 vindecați până în prezent – 82; • Cel mai tânăr pacient vindecat – 5 ani; • Cel mai în vârstă pacient vindecat – 85 ani; • Pacienți COVID-19 decedați până în prezent – 14 (alți 4 au murit la azilul de bătrâni din Tutova și la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, n.r.); • Cel mai tânăr pacient decedat – 40 ani (o tânără de 20 ani a murit la spitalul din Iași, n.r.); • Cel mai în vârstă pacient decedat – 97 ani; • Pacienți COVID-19 transferați la alte spitale – 3; • Personal medical infectat COVID-19 – 7”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de internet a unității.

COVID-19 a răpus 18 persoane din județ, majoritatea de la azilul din Tutova

Noul coronavirus continuă să facă victime și în județul Vaslui. Cele mai recente persoane răpuse de COVID-19 sunt două octogenare, ambele beneficiare ale Căminului pentru Persoane Vârstnice Tutova. Potrivit situației întocmite la nivel național de Institutul Național de Sănătate Publică și făcute publice în ultimele două zile, este vorba despre două femei de 88, respectiv 89 de ani, confirmate pozitiv la infecția cu SARS-COV-2 în urma prelucrării probelor biologice (exudat nasofaringian) prelevate. Prima a fost diagnosticată cu noul coronavirus în data de 9 mai, iar a doua în data de 12 mai. Ambele au murit în secția de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.

„Deces 1.117: femeie, 88 ani, județul Vaslui. Dată confirmare: 09.05.2020. Dată deces: 18.05.2020. Comorbidități: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral.

Deces 1.148: femeie, 89 ani, județul Vaslui. Dată confirmare: 12.05.2020. Dată deces: 20.05.2020. Comorbidități: sechele accident vascular cerebral, hipertensiune arterială stadiu II, aritmie extrasistolică, cardiopatie ischemică, boală polichistică renală, demență mixtă”, se arată în comunicatele transmise de Grupul de Comunicare Strategică.

Acestea sunt victimele cu numărul 17 și 18 făcute de COVID-19 la nivelul județului, în timp ce numărul beneficiarilor azilului de bătrâni din Tutova răpuși de virus a ajuns la 14. Ceilalți 16 vasluieni care au murit sunt: un bărbat de 71 de ani, o femeie de 40 de ani, un bărbat de 82 de ani (azilul Tutova), o tânără de 20 de ani, un bărbat de 81 de ani (azilul Tutova), o femeie de 55 de ani (infirmieră la spitalul județean Vaslui), o femeie de 97 de ani (azilul Tutova), o femeie de 56 de ani (azilul Tutova), o femeie de 83 de ani (azilul Tutova), un bărbat de 86 de ani (azilul Tutova), o femeie de 92 de ani (azilul Tutova), un bărbat de 87 de ani (azilul Tutova), un bărbat de 84 de ani (azilul Tutova), un bărbat de 83 de ani (azilul Tutova), un bărbat de 87 de ani (azilul Tutova) și o femeie de 89 de ani (azilul Tutova).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.