Investiții de circa 180 miliarde lei la spitalul bârlădean

0
2395

• În decurs de trei ani și jumătate, Spitalul „Elena Beldiman” Bârlad a beneficiat de finanțări în valoare totală de aproape 18 milioane lei (180 miliarde lei vechi) din partea Consiliului Local Bârlad și a Ministerului Sănătății. Cei mai mulți bani, adică aproape 14 milioane lei, alocați în 2019, au vizat achiziționarea de aparatură și echipamente medicale pentru dotarea unor secții.

Pe data de 21 mai, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, prilej cu care Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a sărbătorit onomastica patronului spiritual, conducerea unității a publicat pe pagina de internet o informare intitulată „«Bârlad și Elena Beldiman» – povestea unui spital de la înființare până la modernizare”. Dincolo de informațiile legate de înființarea și perioada de la începutul spitalului, o bună parte a postării este dedicată investițiilor făcute din 2017 și până acum.

„(…) Medicina a evoluat, la fel și patologia. Dacă primele cadre medicale ale Spitalului «Bârladul și Elena Beldiman» reușeau să pună diagnostice având în dotare cel mult un stetoscop și instrumentar primar, acum totul se desfășoară complet diferit. Aparatura medicală performantă, dotările hoteliere, chiar și hrana servită pacienților sunt din ce în ce mai aproape de ceea ce oferă spitalele occidentale. Din varii motive, investițiile au fost neglijate în ultimele trei decenii. În bună parte, au fost făcute doar reparații și lucrări normale de igienizare. Aparatura a fost înnoită, dar nu atât cât ar fi trebuit. Lucrurile au luat o nouă turnură în 2017, de când s-a pus accent pe un management bazat pe atragere de venituri proprii și găsirea unor surse de finanțare atât de necesare pentru a readuce spitalul pe un făgaș normal. Nimic nu ar fi fost posibil fără implicarea ordonatorului de credite, respectiv Primăria Bârlad, a primarului Dumitru Boroș, a Consiliului Local Barlad, finanțarea de la Ministerul Sănătății și, nu în ultimul rând, implicarea Comitetului Director al spitalului”, spun șefii unității spitalicești în această informare.

„La acestea s-au adăugat și investițiile din venituri proprii. O infuzie semnificativă de capital și dotarea cu aparatură medicală a scos spitalul din situația precară și amenințarea cu declasificarea. Pas cu pas, s-a avut în vedere o schimbare de ansamblu. De la asfaltarea aleilor principale și a unor trotuare, la crearea unor noi circuite conforme normativelor în vigoare. S-a continuat cu înlocuirea tâmplăriei vechi, schimbarea mobilierului, montarea de linoleum antibacterian, precum și cu modernizarea întregului bloc operator, montarea de console de oxigen în fiecare salon, crearea de saloane mamă – nou-născut, dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație (computer tomograf, aparat de radiologie mobil cu braț C, aparat de radiologie grafie și scopie, turn artroscop, etc.). Nu trebuie omisă internalizarea serviciilor de computer tomograf, spălătorie și hrană, servicii care au înghițit în ultimii ani sume colosale din cauza unor contracte păguboase încheiate încă din anii ’90, fără a îndeplini, însă, și standardele impuse”, mai precizează conducerea spitalului.

Câți bani s-au primit și ce s-a făcut cu ei?

În continuare, este prezentată situația investițiilor făcute între anii 2017-2020, detaliată pentru fiecare an în parte. Astfel, în 2017, au fost făcute investiții totale în valoare de 1.704.632 lei (17,046 miliarde lei vechi), majoritatea banilor provenind de la bugetul local. Au fost realizate următoarele obiective: expertiză tehnică planșeu Computer Tomograf, stație post procesare și stocare, toaletă ecologică, computer tomograf (parțial), server HP, containere pavilion administrativ, calandru electric, sistem digitalizare radiologie, utilaje de bucătărie. În 2018, spitalul a beneficiat de investiții în valoare totală de 1.261.375 lei (12,613 miliarde lei vechi). Banii au fost cheltuiți pentru achiziționarea următoarelor echipamente: utilaje de bucătărie, aparat de ventilație adulți, două mese ginecologice, ecograf, două electrocautere, lampă operație, trei monitoare funcții vitale, două lămpi examinare mobilă, două paturi acționate electric, utilaje de spălătorie, sistem tehnic de securitate, copiator multifuncțional, echipament screening auditiv, dar și pentru reparații la alei.

„Totalul investițiilor din 2019 a fost de 13.932.949 lei (139,329 miliarde lei vechi, n.r.). Banii au fost investiți astfel: aparat de radiologie mobil cu braț C, aparat de radiologie grafie + scopie, aparat de radiologie grafie, aparat de radiologie mobil, patru mese de operații, ecograf, două tărgi-masă pentru arși, două paturi pentru arși, patru paturi acționate electric, opt monitoare funcții vitale, termostat incubator, patru lămpi de operații, dispozitiv încălzire sânge, turn artroscop cu accesorii, Unit ORL, masă autopsie, stație oxigen, rampă distribuție gaze medicale, calandru gaz cu sistem de împachetare lenjerie, două autoturisme transport lenjerie și hrană, reparație acoperiș. Seria investițiilor a continuat și în 2020, valoarea totală a acestora fiind de 1.036.816 lei (10,368 miliarde lei vechi, n.r.): cinci containere izolare bolnavi COVID-19, recompartimentare secția Boli Infecțioase, robot dezinfecție, utilaje bucătărie, aparatură laborator Real Time-PCR, containere laborator Real Time-PCR, agregate camere frigorifice, centrifugă laborator BK. Și mai avem multe de făcut…”, se mai arată în informarea publicată de spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.