Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, pe drumul de la palatul episcopal la „beciul domnesc” al IPJ Iași

0
826

• Judecătorii ieșeni au admis cererea de arestare preventivă formulată de către procurori în cazul fostului episcop al Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, acuzat că ar fi violat sau constrâns să întrețină acte sexuale mai mulți elevi de la Seminarul Teologic din Huși. Se poate spune că fostul episcop și-a făcut-o cu mâna lui, după ce, în 2017, a denunțat trei preoți vasluieni că l-ar fi șantajat cu mai multe filmulețe pornografice în care el apărea ca protagonist, în compania unor elevi ai seminarului. Unul dintre cei trei preoți, Sebastian Jitaru, în prezent aflat în executarea pedepsei de 3 ani și 6 luni de închisoare pentru faptele acuzate de către Corneliu Bârlădeanu, este și el implicat în dosarul de viol al acestuia din urmă.

Fostul episcop al Hușilor, Corneliu Bârldădeanu, pe numele său de mirean Corneliu Onilă, este cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol și act sexual cu un minor, în formă continuată, asupra unor elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Gură de Aur” din Huși, așezământ pe care-l păstorea și unde preda în calitate de profesor. Faptele au ieșit la iveală în 2017, atunci când în spațiul public au apărut unele înregistrări în care se vede cum acesta ar fi întreținut relații sexuale cu un minor, care la momentul respectiv ar fi fost elev al seminarului. Imediat după aceea, înaltul prelat a făcut o plângere penală împotriva a trei preoți, Sebastian Jitaru, Gheorghe Damian și Mihail Bumbu, care l-ar fi șantajat cu astfel de filmări compromițătoare, primul solicitând să fie numit în funcția de preot vicar al Episcopiei Hușilor, funcție care i-ar fi permis să acceadă în funcția de episcop, după retragerea lui Corneliu Bârlădeanu, iar ceilalți doi au solicitate diverse sume de bani. Dealtfel, cei trei au fost găsiți vinovați de către instanță, fiind condamnați, Sebastian Jitaru, la 3 ani și 6 luni cu închisoare, iar Bumbu și Damian, la câte 3 ani de închisoare, toți cu executare, pentru comiterea infracțiunii de șantaj. La rândul său, Corneliu Bârlădeanu a fost înlăturat din funcția de episcop al Hușilor și, după o perioadă în care s-a mai bucurat de privilegiile fostei sale demnități, s-a retras forțat la o mănăstire.

Filmele compromițătoare cu care era șantajat fostul episcop, probe la dosar, au fost inițial clasate de către procuror, însă apoi, datorită dezvăluirilor apărute în presă cu privire la conduita acestuia, ancheta a fost redeschisă în august 2019, în urma unei ordonanțe a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Au fost audiați mai mulți martori, între care foști absolvenți ai Seminarului teologic, cei mai mulți dintre aceștia refuzând să dea relații. Trei dintre ei însă au povestit procurorilor cum ar fi fost forțați de către fostul episcop și de apropiatul acestuia, preotul Jitaru, să întrețină cu ei acte sexuale, sub amenințarea că li se vor scădea notele ori vor fi chiar lăsați repetenți sau excluși din instituția de învățământ.

În consecință, „la data de 22.05.2020, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații Onilă Cornel, fost Episcop de Huși, aflat în stare de reținere, măsură dispusă prin Ordonanța din 21.05.2020 în prezenta cauză, cercetat pentru săvârșirea unei infracțiuni de agresiune sexuală (…) în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei și o infracțiune de viol în formă continuată, (…); și Jitaru Sebastian Cristi, fost călugăr Arhimandrit, aflat în stare de deținere, fiind în executare pedeapsă dispusă printr-o hotarâre de condamnare definitivă, anterioară, cercetat pentru săvârșirea următoarelor fapte: trei infracțiuni distincte de viol în formă continuată (…) în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor, șantaj în formă continuată (…) și agresiune sexuală (…) în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei (…). Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. A fost înaintat către Curtea de Apel Iași referatul cu propunerea de luare a măsurii arestarii preventive pentru 30 de zile, față de cei doi inculpați. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au anunțat procurorii Curții de Apel Iași, într-un comunicat.

Vineri, judecătorii Curții de Apel Iași au admis cererea procurorilor și au emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Corneliu Onilă și Sebastan Jitaru. Fostul episcop a negat acuzațiile care i se aduc.

Reacția Episcopiei Hușilor: „Nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană”

Referitor la reținerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Hușilor menționează că a luat act de această reținere și de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele.

“Cazul, fiind de natură penală, ține de competența organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Hușilor, neputându-se substitui acestora, așteaptă finalizarea procesului. După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul și Regulamentele bisericești sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017 (după retragerea lui Corneliu Bârlădeanu din funcție, n,r,), Episcopia Hușilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă. Regretăm sminteala creată de acest caz, precum și implicațiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puțin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelență, un exemplu de moralitate. Nicio instituție, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcționeze, indiferent de persoana în cauză. Prin urmare, îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent. În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Episcopiei Hușilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.