Expoziție a „Grupului celor patru”, la muzeul bârlădean

0
1311

Într-o perioadă în care pandemia reușește să ne „dezbine”, ținându-ne departe, în sens fizic, de instituțiile de cultură, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, prin intermediul GRUPULUI CELOR PATRU, încearcă să ne aducă aproape de ceea ce înseamnă frumos, valoare, talent și mesaj.

„Vă propunem, mai întâi în mediului online, iar din 16 mai având posibilitatea de a viziona direct câteva din lucrările semnate membrii grupului, respectiv Nicolae Tonitza, Ștefan Dimitrescu, Francisc Șirato și Oscar Han. Grupul celor patru a fost „cea mai prestigioasă asociație artistică dintre cele două războaie”, cei patru artiști, trei pictori și un sculptor, fiind uniți, îndeosebi, prin devotamentul fața de artă și responsabilitatea asumării condiției de artist. Prin implicarea lor, fără rezerve, în ceea ce însemna cultura românească, la acea vreme, cei patru au scris un capitol important in istoria picturii și sculpturii moderne romanești, cultivand in cadrul unității grupului diversitatea propriilor individualități creatoare, afirmate cu îndrăzneală și originalitate”, argumentează organizatorii, dr. Mircea Mamalauca, directorul Muzeului „Vasile Pârvan”, și muzeograful Gabriela Albu.

Cine sunt cei patru?

Nicolae Tonitza s-a născut la Bârlad, în anul 1886, primul dintr-o familie cu cinci copii. A studiat la Școala de Arte Frumoase din Iași, apoi la Academia Regală din München, în clasa profesorului Hugo von Habermann.

Mai apoi, la Paris frecventează atelierul lui Pierre Laprade și face studii după pictori celebri. Influența preocupărilor din epocă nu întârzie să-și pună amprenta în opera tânărului artist, pe care calitățile de colorist și prospețimea senzațiilor îl fac să găsească repede drumul spre originalitate. Problemele impresionismului, cuceririle postimpresioniștilor și, nu mai puțin, modul decorativ de a gândi, compoziția și fastul stilului belle époque îi vor determina hotărâtor opțiunile estetice. Pictează peisaje, portrete și compoziții.

Ștefan Dimitrescu s-a născut la Huși în anul 1886. A fost un excelent pictor, desenator, dar și reputat violoncelist. Opera sa este constituită mai ales din compoziții, portrete și peisaje, înfățișînd o emoție sinceră, uneori cu un dramatism reținut, scene și tipuri autentice, îndeosebi din lumea satelor și a muncitorilor mineri, cuprinzând elemente de critică la adresa societății din vremea sa. În operele lui Ștefan Dimitrescu, factura robustă și sobră echilibrează culoarea și conturul grafic.

Francisc Șirato s-a născut la 15 august 1877, la Craiova, într-o familie de mici meseriași. Tatăl, constructor de binale, s-a stabilit cu familia în mahalaua Dăneștilor, la marginea orașului, acolo unde pictorul a văzut lumina zilei. Aici a avut Francisc Șirato primele manifestări ale vocației de artist, așa cum a declarat el însuși. Șirato este preocupat de probleme de compoziție și caută să obțină, prin intensitatea pastei și prin alăturări contrastante de culori, o anumită lumină capabilă să imprime mișcare unei scene. În căutare de noi mijloace de limbaj, cu scopul de a reda mai pregnant conținutul, artistul va fi și mai mult preocupat de problema construirii imaginii prin lumină.

Oscar Han s-a născut la 3 decembrie 1891, la București, fiind autor monograf și sculptor.

A studiat la Școala Națională de Arte Frumoase din București, în atelierul lui Dimitrie Paciurea (sculptura) și cu Frederic Storck (desenul). Debutul său ca sculptor s-a produs foarte devreme, la nici 20 de ani. A participat la Saloanele Oficiale din București, a expus la diferite expoziții de artă românească, ca și la unele manifestări internaționale de la Veneția, Anvers, Paris, Haga, Amsterdam, Barcelona.

Într-o serie de portrete (Pârvan, Eminescu, Iorga, Sofocle, Dante), se arată preocupat de transpunerea plastică a unor valori ale portretului fizic și moral al personalității respective. Când abordează compoziția monumentală, miza cade pe retorica gestului și, în egală măsură, pe masivitatea volumelor, pe concretizarea imperioasă a materialului figurative.

În intervalul de timp cât a funcționat grupul celor patru, respectiv între 1926 – 1934, au fost organizate 9 expoziții, iar ca o concluzie se poate spune că aceștia nu și-au alcătuit un anumit program, pe cei patru unindu-i concepția comună despre artă precum și o strânsă prietenie.

Online, expoziția poate fi vizionată, începând din data de 13 mai 2020, pe adresele: https://www.muzeuparvan.ro; https://www.youtube.com/channel/UCTwA4HsW7ARRi7TV4GuMwhw?view_as=subscriber

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.