Campania de depunere a cererilor de subvenții în agricultură, prelungită până pe 15 iunie

0
561

• Situația specială datorată pandemiei de Covid 19 a afectat și fermierii aflați în plină Campanie de depunere la APIA a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2020, Campanie care avea inițial drept termen final data de 15 mai. Restricțiile de circulație și, în special, evitarea lucrului direct cu publicul la instituțiile implicate în această acțiune, inclusiv la primării, a determinat Ministerul Agriculturii să prelungească termenul final inițial până la 30 mai, apoi, zilele trecute, până la 15 iunie! Până acum, circa trei sferturi dintre fermierii vasluieni care au depus astfel de cereri în 2019 au reușit până acum să o facă și în acest an, în ciuda restricțiilor și a modului de lucru online adoptat de centrele APIA. Mai mult, județul Vaslui este pe locul 10 la nivel național, în ceea ce privește suprafața afgericolă pentru care s-a solicitat deja subvenții, în 2020.

Guvernul a adoptat joi, 21 mai, o Ordonanță de Urgență, prin care se prelungește termenul de depunere a cererilor unice de plată în agricultură aferente acestui an până la 15 iunie 2020. În plus, „Cererile pot fi depuse și ulterior acestei date, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la 15 iunie”, se arată într-un Ordin al ministrului Agriculturii, publicat în Monitorul Oficial al României pe 15 mai 2020. Măsura a fost necesară, susține Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de restricțiile de circulație și de respectarea normelor de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID.

De asemenea, au fost simplificate foarte mult procedurile de depunere a acestor cereri, în sensul că adeverințele de la primării vor fi solicitate de către centrele APIA, acolo unde vor fi și transmise aceste documente, pentru a fi puse la dosarul fiecărui solicitant de subvenții. „Practic, încă de la reluarea Campaniei 2020 de depunere a cererilor de plată în agricultură, fermierii nici nu mai trebuie să se prezinte la centrele locale sau cele județene în vederea depunerii cererilor unice de plată ori a documentelor necesare, putând face acest lucru prin e-mail sau fax. Adeverințele necesare sunt solicitate direct de către noi de la primării, și, de altfel, transmitem către autoritățile locale zilnic liste cu fermierii care au depus cereri de subvenții anul trecut pentru care nu s-au primit încă respectivele adeverințe absolut necesare la dosar. Mai mult, după primirea on-line a cererilor sau a altor documente necesare direct de la autoritățile competente, fermierul este contactat telefonic pentru a se verifica, eventual, ce culturi a implementat pe fiecare suprafață de teren pentru care se solicită subvenții, și pentru a i se solicita acordul de a închidecererea unică pe acest an. Ulterior, după finalul Campaniei, dacă va fi nevoie, fermierul va putea aduce unele clarificări, fără a suferi penalități. Se intră astfel într-o procedură practicată în toate statele europene care ar fi trebuit implementată și în România, însă, iată, tocmai restricțiile datorate pandemiei de Covid 19 au făcut posibil acest lucru!”, a explicat Răzvan Arteni, directorul executiv al APIA Vaslui.

Până vineri, 22 mai, la nivelul județului Vaslui au fost depuse 15.453 de cereri unice de plată, reprezentând 79,14% din totalul de 19.527 de fermieri care au făcut acest lucru anul trecut. Cât privește suprafața agricolă pentru care s-au depus astfel de cereri, ea totalizează 176.149 hectare, respectiv 71,66% din totalul suprafeței de 245.805 hectare pentru care s-au depus cereri unice de plată în Campania 2019. „Din acest punct de vedere, județul Vaslui este pe locul 10 la nivel național! Trebuie spus că de la reluarea, la începutul lunii aprilie, a campaniei de depunere a cererilor unice de plată în agricultură pentru anul 2020, centrele locale și cel județean au fost deschise inclusiv sâmbăta și duminica, pentru a procesa cererile depuse în timp util, astfel încât fiecare fermier să beneficieze de subvențiile la care are dreptul. Acest lucru va continua și în perioada următoare, până pe 15 iunie, termenul final al Campaniei, personalul APIA urmând a avea chiar și sâmbăta și duminica program normal de lucru”, a mai declarat directorul executiv al APIA Vaslui, Răzvan Arteni.

Acesta a adăugat că, începând cu 15 mai, APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plată pentru acei fermieri care doresc să acceseze credite pentru activități curente. Fermierii pot obține astfel o valoare a creditului de până la 85% din valoarea subvențiilor pe care acordate anul acesta, dobânda fiind ROBOR plus max. 2%. Convențiile cu instituțiile bancare se află pe site-ul APIA, pentru cei interesați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.