Calendarul și metodologia organizării Evaluării Naționale, în sfârșit, aprobate!

0
867

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat noua metodologie pentru organizarea examenului de Evaluare Națională, dar și calendarul probelor, la care vor participa absolvenții de clasa a VIII-a în vederea accederii la liceu sau școli profesionale. Elevii aflați în izolare ori confirmați cu noul Coronavirus vor susține acest examen după proceduri speciale, ce urmează a fi anunțate de către MEC.

Întreruperea cursurilor din cauza pandemiei de Covid 19 și măsurile speciale luate în ultimele luni pentru limitarea răspândirii acestui virus va avea un impact major asupra învățământului românesc, chiar și în susținerea examenelor naționale, respectiv Evaluarea, în vederea accederii în învățământul liceal sau profesional, ori Bacalaureatul, examen de maturitate esențial pentru viitoarea carieră a absolvenților de liceu. În aceste condiții, atât calendarul, cât și normele metodologice de susținere a acestor examene au suferit modificări, printre cea mai importantă numărându-se volumul de de cunoștiințe pe care trebuie să le aibă candidații, dat fiind că subiectele de examen vor fi întocmite conform programei asimilate până la sfârșitul primului semestru a acestui an școlar. În plus, „vacanța” prelungită a putut fi folosită de elevi pentru pregătirea acestor examene, cu atât mai mult cu cât au avut la dispoziție cursuri online ori TeleȘcoala, și vor mai avea și 2 săptămâni în care vor putea face recapitularea materiei direct cu dascălii lor, respectându-se, evident, condițiile de distanțare socială impuse în aceste vremuri. La toate acestea se mai adaugă și modalitatea găsită de mai-marii Educației, de încheiere a situației școlare, pe baza a doar 2 note la fiecare materie, dând posibilitatea elevilor de a-și anula notele mici, dar și de a susține testări online sau de acasă, pe baza unor chestionare transmise de profesori, pentru completarea notelor aferente semestrului II. În aceste condiții, dacă există bunăvoință din partea elevilor și interes din partea părinților, pot fi evitate nu doar corigențele, dar chiar pot crește șansele ca absolvenți de gimnaziu să urmeze liceul sau școala profesională, respectiv profilul dorit sau care i se potrivește.

La nivelul județului Vaslui sunt 4.135 de absolvenți de clasa a opta, cifră de școlarizare care a suferit puține modificări față de anul trecut, când totuși, la examenul de Evaluare Națională, s-au înscris doar 3.502 candidați, restul fiind fie în stare de corigență, ori au abandonat școala, fie au fost prea puțin ineresați de viitorul lor. În condițiile situației speciale din acest an, chiar și fără susținerea simulării Evaluării Naționale, dacă a existat un minim interes din partea elevilor și a părinților acestora, mai mult ca sigur procentul de 65,17% de medii peste 5 ale candidaților înscriși la acest examen ar trebui să fie depășit fără probleme!

Cât privește noul Calendaral Evaluării Naționale, înscrierile vor avea lor în perioadsa 2 – 5 iunie, iar probele vor debuta pe 15 iunie, așa cum prevedea și calendarul inițial. Primul test va fi cel la limba și literatura română, urmat peste două zile, pe 17 iunie, de cel la matematică. Pe 18 iunie este programată proba la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi afișate pe 22 iunie, până la ora 14.00, urmând ca elevii nemulțumiți să poată depune contestații pe 22 iunie, între orele 16.00 și 19.00, respectiv pe 23 iunie, între orele 8.00 și 12.00, și, în premieră, contestațiile vor putea fi transmise și prin mijloace electronice, arată ministerul. Notele finale vor fi afișate pe 27 iunie. Noua metodologie mai prevede că elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale, care va fi elaborată de Ministerul Educației și Cercetării. „Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a EN VIII”, se arată în comunicatul transmis de MEC.

Până la demararea examenelor, conducerile școlilor, împreună cu autoritățile locale și cea a ISJ Vaslui, fac eforturi pentru a asigura buna desfășurare a acestora, pe lângă dezinfecția sălilor de examen, stabilind punerea în aplicare a diverselor măsuri de distanțare socială necesare evitării transmiterii Coronavirusului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.