Apel către pacienții COVID-19 vindecați: donați plasmă, salvați vieți!

0
1220

Conducerea Centrului Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad face un apel către cei circa 80 de pacienți infectați cu COVID-19 din județ care, în ultimele două luni, au fost declarați vindecați și externați din spital să doneze plasmă pentru a-i salva pe cei aflați în stare critică la ATI. Apelul vine în contextul în care, săptămâna trecută, un echipament de colectare de plasmă umană, primit ca donație de CJ Vaslui, a fost transferat la CJTS Bârlad.

Pe data de 13 mai, la sediul CJTS Bârlad, a fost pus în funcțiune un echipament nou de plasmafereză, primit ca donație de către Consiliul Județean (CJ) Vaslui. Echipamentul folosit pentru prelevarea de plasmă umană de la donatorii voluntari a fost transferat la Bârlad cu scopul de a-i ajuta pe pacienții infectați cu SARS-COV-2 aflați în stare critică la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, la secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), intubați și ventilați mecanic. Cum studiile făcute de specialiști au arătat că plasma umană prelevată de la pacienții COVID-19 vindecați conține anticorpi ce ar putea salva viața celor în stare gravă, conducerea CJTS Bârlad face un apel către cei circa 80 de pacienți externați din spitalul bârlădean după ce au fost tratați de noul coronavirus de a veni la Centru pentru a dona plasmă.

„Oameni ca dumneavoastră au avut șansa să învingă boala. Plasma dumneavoastră are anticorpi contra virusului după 14 zile de la externare și v-ați putea gândi să ajutați prin gestul dumneavoastră o persoană aflată în momente dificile. Conform cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 654/22.04.2020, apelăm la cei care ați fost internați în spital pentru COVID-19, confirmați prin test RT-PCR pozitiv, vindecați și externați în urma RT-PCR negativ, să contactați CJTS Bârlad, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sânge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical și al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declarați eligibili vor putea dona. Puteți contacta personalul CJTS Bârlad la numerele de telefon 0335/414.490 și 0774/667.087”, este apelul lansat de conducerea CJTS Bârlad și publicat pe pagina de socializare a instituției.

Reamintim că, la începutul lunii, doctorul bârlădean Ovidiu Ciobotaru, transferat de la secția de Medicină Internă la cea de Boli Infecțioase pentru a putea lupta cu „covizii”, atrăgea atenția că niciunul dintre bolnavii în stare critică tratați la Bârlad în secția de ATI, intubați și ventilați mecanic, nu a supraviețuit, dar că salvarea este la îndemână: plasma prelevată de la pacienții vindecați și care au dezvoltat anticorpi împotriva SARS-CoV-2.

Ce pași trebuie urmați?

„Avem o resursă care ne este la îndemână și nu o folosim. Este vorba de plasma de la pacienții care au învins boala și care au anticorpi împotriva SARS-CoV-2. Aceasta ar putea fi recoltată de la pacienții convalescenți după externare și administrată pacienților gravi din secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Pe 22 aprilie 2020, a fost publicat Ordinul de ministru nr. 654/2020 care reglementează utilizarea plasmei de la donator vindecat de COVID-19. Nu este necesar vreun echipament complex, cum am fi tentați să credem, recoltarea de plasmă și depozitarea acesteia după înghețare (produsul se numește Plasmă Proaspătă Congelată), este un proces care se practică și acum în centrele de transfuzii din țară. În ordinul respectiv, este scris foarte clar: «Dacă în centrul de transfuzie sanguină nu este posibilă recoltarea plasmei prin afereză sau donatorul nu se califică pentru procedura de afereză din punctul de vedere al abordului venos, se va recolta sânge total și se va prepara plasmă proaspăt congelată și concentrat eritrocitar, conform procedurii curente de preparare a plasmei proaspăt congelate din sânge total din centrul de transfuzie sanguină». Practic ce ar trebui făcut:
1. Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Bârlad trebuie să încheie un protocol de colaborare cu Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad în vederea identificării pacienților vindecați, potențiali donatori;
2. După încheierea protocolului, spitalul furnizează Centrului de Transfuzie lista cu potențialii donatori;
3. Centrul de Transfuzie contactează donatorii și îi programează pentru consult, analize și donare;
4. Spitalul face o solicitare la Ministerul Sănătății pentru includerea secției de ATI în rețeaua de administrare monitorizată a PPC-DV-COVID-19 la pacienții critici cu COVID19;
5. După înghețare, depozitare și efectuarea testelor specifice la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, plasma poate fi utilizată.

În țările civilizate, mortalitatea pacienților care ajung să fie ventilați în secțiile ATI este de 50%. Suntem convinși că putem face și noi un minim de efort să nu rămânem la un rușinos 100%!”, a fost mesajul postat de medicul Ciobotaru pe contul său de facebook, pe 6 mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.