10 ANI DE PARTENERIAT STRATEGIC ROMÂNIA – REPUBLICA MOLDOVA

0
543

La 27 aprilie, s-au împlinit 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova. Unii ar putea să se întrebe, cum adică 10 ani? Dar cei 20 de ani de sprijin frățesc din anii grei ai tranziției împreună cu podurile de flori și de susținerea integrării europene, în condițiile numeroaselor provocări și piedici ale Kremlinului, nu fac parte din parteneriatul strategic frățesc? E de subliniat, da capo, că acest parteneriat nu anulează și nu substituie sacramentalul proiect al Unirii. Dimpotrivă, îl pregătește în mare măsură, și viitorul lui depinde doar de partea moldovenească.

Cea mai mare dovadă a componentei strategice a relațiilor dintre cele două state românești în această perioadă este deschiderea spre cunoștințe oferită copiilor și tinerilor basarabeni de către România. Zeci de mii dintre au studiat, din 1990 încoace, în colegiile, liceele și universitățile din România. Astăzi acei copii au devenit specialiști în diverse domenii, își au rostul lor în viață.

Deceniul de Parteneriat Strategic se referă punctual la integrarea europeană a Republicii Moldova. Amintim, că atunci, în 2010, ca și acum, în 2020, România se angajase în relații instituționale cu Republica Moldova urmărind, în primul și în primul rând, interesul cetățenilor, mai puțin al imprevizibilelor clase politice guvernante de la Chișinău.

În 2010, relațiile României cu Republica Moldova veneau după dezastruosul an politic 2009, când guvernarea comunistă a ajuns să învinuiască Bucureștiul și Bruxelles-ul de tentativă de lovitură de stat. Voronin, confruntat cu revolta tinerilor (așa-zisa revoluție Tweeter) expulzase ambasadorul român și era pe cale să rupă relațiile diplomatice. Doar alegerile anticipate au oprit tembelismul guvernării comuniste.

În luna mai a anului 2009, Uniunea Europeană tocmai a lansat proiectul Parteneriatului Estic. Republica Moldova era beneficiara proiectului, iar România, deja membru al Uniunii Europene, a văzut în el oportunitatea apropierii Republicii Moldova de spațiul european de civilizație, democrație și stat de drept.

Acesta este istoricul semnării, la 27 aprilie 2010, a Parteneriatului Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. În mesajul publicat cu prilejul aniversării, Ambasada României la Chișinău evidențiază între rezultate intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a Acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător, România fiind primul stat UE care l-a ratificat; liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii Republicii Moldova; creșterea schimburilor economice și accesului produselor Republicii Moldova pe piețele europene, în primul rând, în România; operaționalizarea Acordului bilateral privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova; implementarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă acordată de România Republicii Moldova, în cuantum de 150 de milioane de euro; construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, finalizarea căruia, din păcate, trenează.

În plus, proiectele de colaborare bilaterală au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova și aici putem menționa finanțarea renovării a peste 1100 de grădinițe și creșe, a înnoirilor și reparațiilor capitale a unui șir de edificii culturale, au fost donate 196 de microbuze școlare, promovate programe de pregătire pentru profesori și schimburi de experiență la nivelul tuturor instituțiilor administrație publice locale și centrale. Cu siguranță, efectele Parteneriatului Strategic cu România ar fi fost cu mult mai cuprinzătoare dacă guvernările care s-au perindat la Chișinău, inclusiv cele declarate pro-europene, s-ar fi dedicat implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Corupția endemică, blocarea reformelor și deraierea de la vectorul european a aruncat Republica Moldova înapoi în anii dezmățului economic și juridic al statului mafiot comunist. La putere au ajuns progeniturile acelui regim cu tot tacâmul metehnelor moștenite, care încearcă să reorienteze vectorul geostrategic asumat cu 10 ani în urmă. Actualul președinte al Republicii Moldova trăncănește despre un parteneriat strategic virtual cu Rusia și ignoră parteneriatele strategice concrete și de real folos pentru cetățenii republicii. De ziua aniversării Parteneriatului Strategic România-Republica Moldova, de exemplu, președintele Dodon nu numai că nu a scos un cuvânt despre importanța și efectele lui, așa cum a procedat partea română evocând evenimentul, ci l-a convocat la reședința sa pe ambasadorul rus la Chișinău cu care a discutat despre așa zisul parteneriat strategic cu Rusia.

Ajutorul acordat RM în Săptămâna Paștelui de Guvernul României în lupta contra virusului Covid-19, sosirea în Republica Moldova a unei echipe de medici și asistenți medicali care s-au alăturat colegilor lor la spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul, misiune încheiată între timp cu succes, precum și trimiterea convoiului umanitar de 20 de camioane cu ajutor medical frățesc, în chiar ziua aniversării celor 30 de ani ai Primului Pod de Flori, vorbesc elocvent de sentimentele nealterate ale părții române. Prin ricoșeu, marioneta Dodon a reacționat în surdină și doar la presiunea societății indignate. Dar, de unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.

Ajutorul românesc constând în 500 de mii de măști, 50 de mii de combinezoane, medicamente la care se alătură și alte echipamente, în valoare de aproximativ 3,5 milioane de euro, a ajuns la destinație. Basarabia profundă înțelege și apreciază sacrificiul frățesc făcut de România în condițiile în care ea însăși este pusă la grea încercare. Sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova au inundat rețelele de socializare – astăzi spațiul public cel mai solicitat – exprimând profunda recunoștință României, condamnând, în același timp, turpitudinea și comportamentul neadecvat al autorităților din RM. Până la urmă, rămâne binele făcut și se consfințește încă o dată deplina înțelegere a gestului mărinimos venit la ceas greu din partea Patriei-Mamă. În strânsă rezonanță cu adevăratele sentimente confraterne, ne exprimăm și noi gratitudinea pentru marele și permanentul ajutor de la frați.

Dumnezeu să binecuvânteze faptele bune!

Ion Hadârcă, senator de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.