Viziere pentru medicii bârlădeni, confecționate de liceeni și voluntari

0
1348

• În plină carantină impusă de pandemia de Covid-19, echipele de robotică din Bârlad, în speță Virtual Wolves – FTC Romania RO165 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Inorog Team RO152 de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, ajută cum pot personalul medical aflat în prima linie în lupta cu noul coronavirus. Dacă tot se găsesc foarte greu pe piață, liceenii au început să confecționeze singuri vizierele extrem de necesare pentru protejarea medicilor și a asistentelor atunci când intră în contact cu cei infectați cu Covid-19.

De când s-a anunțat oficial că Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad va deveni „unitate suport” pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul Covid-19 din întreg județul, instituții publice, firme, oameni de afaceri, ONG-uri și voluntari s-au mobilizat așa cum au putut și s-au implicat pentru a-i ajuta pe angajații unității medicale, dar și pe cei din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, aflați de asemenea, în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

Este și cazul a două echipe de robotică din Bârlad, în speță Virtual Wolves – FTC Romania RO165 de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Inorog Team RO152 de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, care au confirmat încă de săptămâna trecută că se vor implica în realizarea vizierelor necesare pentru personalul medical din cadrul spitalului. Zis și făcut. În decurs de câteva zile, cele două cluburi de robotică au lucrat la design, au măsurat, au decupat cu laserul foile de PVC transparent și, în final, au asamblat zeci de viziere pentru protejarea fețelor celor care le poartă, știut fiind că noul coronavirus pătrunde în organism prin ochi, nas și gură.

„#TotulVaFiBine! În aceste zile extrem de triste, echipa #VirtualWolves este din nou în activitate. #StamAcasa, dar am vrut să venim în sprijinul comunității, în principal al cadrelor medicale din municipiul Bârlad. Am creat un model de vizieră de protecție, care sperăm să le vină în ajutor celor aflați în linia întâi în lupta acestor zile. Doar uniți și ajutându-ne semenii vom reuși să trecem peste această criză care ne-a afectat pe toți în mod inimaginabil”, se arată în postarea de facebook a echipei Virtual Wolves – FTC Romania RO165 din data de 26 martie.

Ulterior, pe 30 martie, s-a anunțat că personalul spitalului a intrat în posesia vizierelor realizate de ei până la acel moment, confecționarea lor făcându-se din proprie ințiativă și cu materiale cumpărate din fonduri personale.

„În ultimele zile, am acceptat provocarea propusă de Asociația «Nație Prin Educație» și ne-am mobilizat astfel încât să putem ajuta cadrele medicale! Am început prin a printa (la o imprimantă 3D, n.r.) modele de viziere propuse de cei de la Prusa, după care am reproiectat un model inspirat de acela. Până în prezent, am reușit să asamblăm 15 viziere, pe care ulterior le vom dona cadrelor medicale”, au postat, pe 29 martie, liceenii din echipa de robotică Inorog Team RO152 pe pagina de socializare a clubului.

Nu în ultimul rând, și voluntari din rândul adulților din Bârlad s-au mobilizat și au trecut efectiv la confecționarea de viziere de protecție pentru personalul spitalului și al echipajelor de pe ambulanță. După cum au anunțat tot prin intermediul rețelelor de socializare, în mai puțin de trei zile, au realizat 400 de viziere.

„Se poate! Vă prezentăm un mic filmuleț din atelierele grupului nostru de #voluntariat Barlad, unde am reușit să realizăm, în mai puțin de trei zile, peste 400 de viziere pe care le-am distribuit gratuit personalului medical care are grijă de noi în aceste zile! Nu uita să ajuți Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui – Substația Bârlad, donând prin transfer bancar în următorul cont: RO34BRDE380SV51562933800, beneficiar Lupu Cătălin (Ambulanța Bârlad), BRD – Agenția Bârlad! Update: Primele sute de viziere produse în Bârlad au fost donate către Spitalul Municipal de Urgență din Bârlad și către Ambulanța Bârlad! Mulțumim, Adrian Corodescu, pentru idee și dăruire! Fără ajutorul tău, nu am fi reușit! Mulțumim tuturor voluntarilor!”, a postat pe contul său de facebook Dan Albu, cel care i-a mobilizat pe ceilalți voluntari.

Și la Huși se face voluntariat

Deși Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huși nu a fost desemnat „unitate suport” pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, nu este exclus ca, la Urgență, să fie aduși pacienți cu diverse afecțiuni medicale care să fie posibili infectați, dar neconfirmați prin test de laborator. Așa că, și la nivelul Hușului, s-au mobilizat persoane dornice să ajute așa cum pot. Pe lângă ajutorul financiar extrem de important acordat, zilele trecute, de Episcopia Hușilor, și echipa de robotică Quasar Robotics din cadrul Colegiului Național „Cuza Vodă” Huși s-a implicat activ, realizând viziere de protecție pentru personalul medical.

„Doar împreună, vom reuși! Stăm în casă, dar suntem alături de cadrele medicale care au nevoie de noi în această grea perioadă.
Am creat suporți la imprimanta 3D pentru vizierele ce vor fi livrate spitalelor de FAB LAB București. Urmează crearea vizierelor pentru Spitalul Municipal «Dimitrie Castroian» Huși. Update: Implicarea în comunitate a echipei Quasar Robotics continuă! Pentru spitalul din Huși, astăzi (30 martie, n.r.), echipa noastră a finalizat vizierele atât de necesare pentru protecția celor care lupta împotriva virusului Covid-19. Mulțumim mentorilor noștri care ne îndrumă și alături de care reușim să sprijinim cadrele medicale, ce au nevoie de noi în aceste momente. Stăm acasă, dar suntem alături de voi și vă mulțumim, dragi doctori și asistente! #TotulVaFiBine, #NatiePrinEducatie”, este mesajul postat de echipa de robotică Quasar Robotics pe pagina de socializare.

Trebuie spus că cele trei echipe de robotică din Bârlad și Huși fac parte din programul BRD First Tech Challenge, implementat de Asociația „Nație Prin Educație”, și derulat la nivel național. De altfel, provocării lansate de Asociația „Nație Prin Educație”, au răspuns afirmativ echipe de robotică din Hunedoara, Galați, Brăila, Cugir, Dorohoi, Târgoviște, Târgu Mureș, Beclean, Focșani, București, Tecuci, Baia Mare, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Gherla, Ploiești, Brașov, Arad, Năsăud, Pitești, Călărași, Cluj Napoca, Mediaș, Câmpia Turzii, Turda, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Câmpina, Constanța, Târgu Neamț, Câmpulung Muscel, Bacău, Moldova Nouă, Vatra Dornei, Satu Mare, Sângeorz Băi, Petroșani, Deva, Tulcea, Găești, Moreni, Brașov, Sibiu, Suceava și Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.