Tudor Polak (MMPS): Discutăm mărirea amenzilor pentru munca nedeclarată pe perioada stării de urgență

0
1003

• Conducerea Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) ia în considerare posibilitatea măririi cuantumului amenzii pentru munca la negru realizată pe perioada stării de urgență, a declarat, vinerea trecută, secretarul de stat Tudor Polak, într-o conferință de presă transmisă online.

Tudor Polak a precizat că Inspecția Muncii a primit în ultima perioadă tot mai multe plângeri de la angajați despre cazuri în care angajatorul a suspendat contracte de muncă, dar a continuat să cheme angajații la muncă.
„În ultimele zile, am primit din ce în ce mai multe petiții prin care suntem sesizați că există anumiți angajatori în România care suspendă contractele de muncă pentru a putea beneficia de aceste indemnizații (de șomajul tehnic, n.r.) prevăzute prin Ordonanța 30, iar în același timp cheamă angajații la muncă. Acesta este un abuz. Ministerul Muncii și Protecției Sociale se va uita foarte atent, deja astăzi (vineri, n.r.) am solicitat o situație a petițiilor înregistrate la Inspecția Muncii din luna martie; sunt aproximativ 3.250 de petiții înregistrate în luna martie și vom începe să le revizuim și să vedem unde s-au efectuat controale și unde nu. Mai departe de atât, din discuțiile pe care le-am avut chiar astăzi cu doamna ministru Violeta Alexandru, ne gândim, credem că există o oportunitate pentru mărirea cuantumului amenzilor pentru munca nedeclarată pe perioada stării de urgență. Aceste lucruri sunt încă la stadiul de discuții, în schimb trebuie să vă spun că este inadmisibil ca cineva, fie el angajat sau angajator sau orice altă formă de activitate are, să beneficieze într-un fel sau altul de pe urma stării de urgență”, a afirmat Tudor Polak.
Secretarul de stat din Ministerul Muncii a precizat că un număr de 884.349 de contracte individuale de muncă erau suspendate vineri. „Epidemia de Covid-19 afectează nu numai modul în care fiecare din noi trăim, ci are și un efect major asupra economiei și mai ales asupra pieței muncii. Astăzi (vineri,n.r.) sunt 884.349 de contracte de muncă suspendate. Acești 884.349 de oameni, prin Ordonanța 30 a Guvernului României, pot beneficia și vor beneficia de o indemnizație asimilată șomajului tehnic”, a adăugat Tudor Polak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.