Suspecții de COVID-19 din județ, evaluați doar la spitalele din Bârlad și Vaslui!

0
2483

• În timp ce oficialii de la București au decis ca Spitalul de Urgență Bârlad să trateze pacienții confirmați cu virusul COVID-19, indiferent dacă au și alte afecțiuni medicale, unitatea medicală aflându-se pe lista spitalelor de suport din țară, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui se vor prezenta toate urgențele, inclusiv suspecții de infectare cu COVID-19, însă cazurile confirmate vor fi transferate la Bârlad pentru tratament.

În Monitorul Oficial nr. 263 din 31 martie 2020 a fost publicat Ordinul nr. 533 din 23 martie 2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19) și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. În anexa nr. 1 a actului normativ se detaliază respectivul Plan de măsuri, în timp ce anexa nr. 2 prezintă lista celor 57 de spitale / secții exterioare / corpuri de clădire, 44 de maternități, 60 de spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și din București.

Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus (COVID-19) și Lista spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-COV-2. Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document-cadru care instituie pașii ce trebuie urmați de managementul unităților sanitare și măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea și tratamentul cazurilor COVID-19 pozitive. De asemenea, documentul conține reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecție (PPE) la nivelul unității sanitare, în mod rațional și corect, în funcție de secție, personal și tipul de activitate.

Astfel, în contextul COVID-19, echipamentul individual de protecție trebuie utilizat pe baza riscului de expunere (ex. tipul de activitate) și a dinamicii de transmitere a agentului patogen (ex. contact, picături sau aerosoli). Tipul de PPE utilizat atunci când se oferă îngrijiri pacienților cu COVID-19 va varia în funcție de situație, personalul sanitar și activitatea desfășurată. Personalul medical implicat în îngrijirea directă a pacienților trebuie să utilizeze următoarele PPE: halate, mănuși, mască și protecție oculară (ochelari de protecție sau scut facial). În mod specific, pentru procedurile generatoare de aerosoli pentru pacienții cu COVID-19 (ex. intubare, ventilație non-invazivă, traheostomie, resuscitare cardiopulmonară, ventilație manuală înainte de intubare, bronhoscopie, gastroscopie și recoltarea testelor PCR COVID-19) personalul medical trebuie să utilizeze ca protecție mănuși, halate, măști FFP2 și FFP3. De asemenea, se vor utiliza șorțuri impermeabile, în cazul în care combinezoanele / halatele nu sunt impermeabile.

Lista spitalelor de suport

În colaborare cu autoritățile administrației publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităților de îngrijire a pacienților, a fost elaborată și Lista cu spitalele de suport pentru pacienții COVID-19 pozitiv care necesită tratament și pentru patologii specifice (ex. afecțiuni cardiace, ortopedice, etc.). Astfel, au fost identificate și desemnate ca unități suport un număr de 57 de spitale / secții exterioare / corpuri de clădire, 44 de maternități, 60 de spitale și centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate județele țării și din București.

În spitale de suport sunt tratate cazuri pozitive la COVID-19 care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Într-o primă etapă, spitalele de suport desemnate reprezintă unități sanitare fără importanță de urgență, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgențe medico-chirurgicale. Au fost incluse în rețeaua de spitale de suport unități municipale / orășenești și spitale din alte județe, preponderent cele cu secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele decât ale Ministerului Sănătății (Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, unități sanitare private).

„Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor a fost elaborat de specialiștii din cadrul comisiilor de specialitate ATI, Boli Infecțioase și specialiști din cadrul Ministerului Sănătății, pe baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și a Comisiei Europene. Am cerut managerilor unităților sanitare, dar și direcțiilor de sănătate publică, serviciilor de ambulanță să aducă la cunoștința personalului medical și auxiliar, în mod repetat, procedurile ce trebuie urmate în această situație de criză, toate măsurile existente în planul de măsuri, în special reglementările privind măsurile de prevenție și utilizarea corectă, în funcție de expunere, personalului medical, dar și auxiliar”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Toate unitățile sanitare din sistemul public și privat au obligația asigurării acordării îngrijirilor medicale tuturor pacienților, în concordanță cu prevederile Planului de măsuri aprobat. Refuzul asigurării acordării îngrijirilor medicale conform atribuțiilor specifice se sancționează conform prevederilor legale.

Suspecții de COVID-19, evaluați la spitalele din Vaslui și Bârlad

Deși pe lista unităților de suport din țară se află numai Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, și Spitalul Județean de Urgență Vaslui este desemnat să evalueze la Unitatea de Primire Urgențe pacienții care sunt suspectați de infectare cu COVID-19. Acest lucru este prevăzut expres în Ordinul nr. 489 din 23 martie 2020, publicat în Monitorul nr. 264 din 31 martie 2020 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru monitorizarea, tratamentul și îngrijirea pacienților critici, cu infecții emergente și reemergente (AP-IE/RE). Potrivit acestui act normativ, secțiile de Boli Infecțioase și Anestezie și Terapie Intensivă pot accesa fonduri de la Ministerul Sănătății, atât pentru îngrijirea bolnavilor cu noul coronavirus cât și a celor cu infecții emergente și reemergente.

Mai pe înțelesul tuturor, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui se vor direcționa toate urgențele din județ, cu mențiunea că se va încerca, pe cât posibil, reducerea internărilor. Este vorba de urgențele de orice natură, adică accidente rutiere, infarcturi miocardice, accidente vasculare cerebrale, accidente casnice, crize acute ale unor afecțiuni medicale cronice, tăieturi, înjunghieri, etc. Tot la Vaslui vor fi direcționați și toți pacienții din tot județul suspicionați că sunt infectați cu COVID-19, însă doar dacă nu se află pe lista monitorizată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui cu persoanele în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată. În cazul în care unii pacienți din cei suspicionați vor fi confirmați pozitiv în urma testelor de laborator, în secunda următoare vor fi scoși din spitalul județean pe un alt circuit și transferați la spitalul bârlădean pentru tratamentul corespunzător. În mod evident, pacienții suspicionați că sunt infectați dar ale căror teste au ieșit negative vor fi internați pe secțiile unității, în funcție de natura afecțiunii cu care s-au prezentat la Urgențe.

Faptul că Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad se află pe lista unităților de suport pentru tratarea pacienților confirmați cu COVID-19 înseamnă că aici nu va mai fi transportată cu ambulanța / echipajul SMURD nicio urgență, excepție făcându-se doar în cazul persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată de pe lista monitorizată de DSP Vaslui. Aceste persoane vor fi aduse la Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului bârlădean indiferent de problema medicală cu care se prezintă și, în cazul în care testul COVID-19 arată că nu sunt infectate, vor fi transferate la Vaslui pentru tratament corespunzător. Aici vor rămâne doar cazurile confirmate de coronavirus, chiar dacă suferă și de alte afecțiuni medicale.

În eventualitatea în care toate paturile disponibile la Bârlad vor fi ocupate în totalitate de bolnavi de COVID-19, și spitalul din Vaslui va deveni unitate de suport, putând prelua o parte din pacienții infectați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.