Robotul de dezinfecție de peste 55.000 euro, pus în funcțiune la spitalul din Bârlad

0
1853

• Un aparat de ultimă generație, cu ajutorul căruia sunt distruse aproape în totalitate bacteriile, virusurile și agenții patogeni, reducându-se astfel până aproape de zero infecțiile nosocomiale, a fost cumpărat de spitalul bârlădean cu bani de la Consiliul Local Bârlad. Dacă, în vara lui 2019, când a fost testat timp de două săptămâni, robotul costa circa 35.000 euro, acum, în plină pandemie de COVID-19, prețul a ajuns la peste 55.000 euro.

În cadrul ședinței extraordinare din 24 martie, consilierii bârlădeni au votat o rectificare bugetară prin care au aprobat alocarea unei sume de circa 1,9 milioane de lei Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Asta în contextul în care, la acel moment, se știa că Ministerul Sănătății și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au decis ca spitalul să devină „unitate suport” pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 din întreg județul. Respectivii bani au fost alocați pentru recompartimentarea spațiilor Secției Boli Infecțioase (80.000 lei), efectuarea de reparații curente (20.000 lei) și achiziționarea a patru containere pentru amenajarea unui laborator biologie moleculară (250.000 lei), a 13 ventilatoare mecanice (1.080.000 lei), a șase monitoare funcții vitale (87.500 lei), a 20 injectomate (70.000 lei), a unui robot dezinfecție UVC Hyperlight (270.000 lei), a patru spălătoare cu două cuve cu poliță (12.670 lei) și a unui spălător cu două cuve, picurător și poliță (3.128 lei).

Potrivit reprezentanților unității medicale, robotul de dezinfecție în valoare de 270.000 lei (adică peste 55.000 euro, calculat la un curs valutar la zi) a fost deja achiziționat și livrat.

„Astăzi (luni, 30 martie, n.r.) vrem să mulțumim Primăriei Bârlad și Consiliului Local Bârlad pentru robotul de dezinfecție Hyperlight care a ajuns de curând la noi! Vă suntem recunoscători!!! Mulțumim, mulțumim, mulțumim!”, se arată într-o postare pe pagina de facebook a unității spitalicești.

Trebuie spus că, în vara lui 2019, mai exact între 8-19 iulie 2019, spitalul bârlădean a efectuat un test clinic cu un astfel de robot de dezinfectare Hyperlight, la acel moment având un preț de puțin peste 35.000 euro. După cum declara conducerea unității la acel moment, s-a dorit realizarea acelui test în ideea că poate vreun sponsor va dona fondurile necesare achiziționării respectivului aparat.

Dispozitivul este special conceput pentru a preveni infecțiile asociate asistenței medicale prin intermediul unei metode de dezinfectare cu Iradiere Ultravioletă Germicidă. Potrivit specialiștilor din domeniu, este dovedit clinic că robotul este capabil să distrugă peste 99,99% din microorganisme, inclusiv bacteriile, virusurile și agenții patogeni, dar și organismele rezistente la multiple medicamente, pe o rază de trei metri în 15 minute, nu emite ozon și nu lasă reziduuri, fiind astfel complet ecologic.

Este ușor de manevrat, prezintă un sistem de control wireless prin tabletă și poate fi amplasat în orice spațiu care necesită dezinfecție.
Îmbunătățește igiena ambientului, protejează pacienții și cadrele medicale, reduce infecțiile asociate domeniului sanitar, crescând astfel calitatea actelor medicale. Dispozitivul este pe roți, astfel că poate fi „plimbat” în orice încăpere a spitalului (săli de operație, săli de tratamente, cabinete medicale, saloane), dar și pe hol. Odată ajuns la destinație, robotul de dezinfecție este pus în funcțiune pentru 15 minute, timp în care în respectiva încăpere nu trebuie să se afle oameni, și, cu ajutorul luminii ultraviolete emise, va neutraliza aproape toate microorganismele, bacteriile, virusurile, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.