Primul val de șomeri COVID-19 a pus pe butuci eonomia județului

• La sfârșitul săptămânii trecute, nu mai puțin de 7.738 de angajați, practic 13,5% din populația activă a județului, au rămas temporar fără loc de muncă, din cauza reducerii activității firmelor ca urmare a epidemiei de Covid-19. Multe dintre firmele rămase în activitate lucrează deja în sistem de avarie, sperând să reziste până la finalul crizei. În continuare, și pentru economia vasluiană, dar și pentru locuitori, salvarea ar putea veni din partea agriculturii, care ar putea absorbi forță de muncă sezonieră.

Conform datelor transmise de Inspectoratul Teritorial de Muncă, până pe data de 2 aprilie, numărul contractelor individuale de muncă suspendate, extras din baza de date centralizată a Inspecției Muncii privind registrul general de evidență a salariaților din județul Vaslui, a ajuns la 7.738. Cifra reprezintă aproximativ 13,5% din totalul de 56.958 de angajați înregistrați la sfârșitul lunii ianuarie, și este cu atât mai îngrijorătoare cu cât marea majoritate a acestora provin din domeniul privat. Bugetarii, respectiv angajații din administrația publică, învățământ, sănătate publică și asistență socială, circa 17 mii de persoane, reprezintă 30% din totalul persoanelor ocupate la nivelul județului, la care se adaugă lucrătorii din structurile MApN și MAI: polițiști, jandarmi, lucrători ISU, polițiști de frontieră etc., sunt ceva mai feriți de aceste disponibilizări temporare. Sunt însă și instituții la care, ca urmare a restrângerii temporare a activității din cauza restricițiilor impuse pe perioada stării de urgență, o parte dintre angajați au fost nevoiți să-și ia un neprogramat concediu de odihnă!

Cât privește cei 7.738 de angajați din domeniul privat care s-au trezit fără locuri de muncă, doar unui număr de 192 de persoane li s-a suspendat contractul pe perioadă determinată, celor mai mulți la cerere, în timp ce marea masă, 7.546 de persoane, așteaptă sfârșitul crizei coronavirusului pentru a-și relua activitatea și, de sperat, viața normală. Cei mai mulți dintre aceștia vor putea beneficia de șomaj tehnic, respectiv de o indemnizație lunară reprezentând 75% din cuantumul salariului primit până acum, dar nu mai mult de 75% din valoarea salariului mediu pe economie, acum în plată. Pentru aceasta, trebuie ca angajatorii să transmită o solicitare în acest sens către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui, asta după ce au obținut un Certificat de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. De șomaj tehnic pot beneficia salariații firmelor care și-au întrerupt activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, sau au fost nevoite să-și reducă activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor urmare a scăderii încasărilor cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Mai trebuie spus că angajatorii vor achita contribuțiile aferente indemnizațiilor și vor face plățile în contul angajaților, urmând să-și recupereze banii de la bugetul de stat în cel mult 30 de zile de la data solicitării.

Depunerea documentelor aferente solicitării de acordarea de șomaj tehnic către angajați s-a putut face doar online de către angajatori începând cu 1 aprilie. Deja, a doua zi, AJOFM Vaslui înregistraseră astfel de cereri din partea a 292 de angajatori, alte câteva zeci de mailuri așteptându-și rândul pentru a fi deschise în vederea verificării documentelor transmise de către angajatori. Deocamdată, nici o firmă cu număr mare de angajați din județul Vaslui nu a recurs la desfacerea temporară a angajaților și trimiterea acestora în șomaj tehnic. Totuși, sunt societăți, chiar din subordinea autorităților locale, care au fost nevoite să-și restrângă activitatea, Cazul SC Transurb SA Vaslui, care a trimis în șomaj tehnic 34 din cei 80 de angajați, iar celorlalți li s-a restrâns programul de lucru. Dealtfel, angajatorii din domeniul transporturilor de persoane sunt, alături de cei din alimentația publică, comerț, turirsm, industria divertismentului, dar și din industria prelucrătoare, cei mai afectați de măsurile luate împotriva răspândirii virusului. Sunt însă și societăți, cum ar fi cele din industria alimentară, care, având cereri și livrări crescute, lucrează la foc continuu, și care, unii dintre ei, chiar fac angajări în această perioadă! În plus, a demarat deja campania agricolă de primăvară, iar agricultura ar putea absorbi o bună parte din forța de muncă disponibilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.