Primăria Bârlad a cumpărat mii de combinezoane, halate și măști chirurgicale pentru spital

2
4371

• Câteva mii de articole de echipamente de protecție a cumpărat, zilele trecute, Primăria Bârlad pentru personalul medico-sanitar și auxiliar din cadrul spitalului din localitate, devenit unitate de suport pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 din întreg județul. Așa cum se arată pe SICAP, cu banii alocați de la bugetul local s-au achiziționat 1.500 de combinezoane, 500 de capișoane, 500 de halate și 4.500 de măști chirurgicale, toate de unică folosință.

În ultimele zile ale lunii martie, Primăria Bârlad a cumpărat prin intermediul a două licitații publice desfășurate pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, materiale sanitare extrem de importante pentru Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, în contextul în care, din 31 martie, unitatea medicală funcționează ca spital de suport pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 din întreg județul. Acest lucru înseamnă că aici nu va mai fi transportată cu ambulanța / autosanitara SMURD nicio urgență, excepție făcându-se doar în cazul persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată de pe lista monitorizată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Aceste persoane vor fi aduse la Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului bârlădean indiferent de problema medicală cu care se prezintă și, în cazul în care testul COVID-19 arată că nu sunt infectate, vor fi transferate la Vaslui pentru tratament corespunzător. Aici vor rămâne doar cazurile confirmate de coronavirus, chiar dacă suferă și de alte afecțiuni medicale.

Având în vedere că intrarea în contact cu suspecții / pacienții confirmați cu COVID-19 implică riscuri enorme de îmbolnăvire a personalului medico-sanitar și auxiliar, este limpede că angajații spitalului trebuie să poarte echipamente de protecție pentru a evita infectarea. După cum a precizat conducerea unității spitalicești în apelul umanitar lansat luna trecută pentru a cere sprijinul financiar al persoanelor fizice și juridice din Bârlad în vederea achiziționării celor necesare, lista de necesități urgente cuprinde: măști pentru pacienți, combinezoane (impermeabile, capeline, ușor de îmbrăcat), viziere, măști cu viziere, halate de unică folosință, mănuși pentru consultație, dezinfectanți pentru tegument și pentru suprafețe, mașină de spălat cu barieră igienică, echipament-costume pentru personalul medical.

Până miercuri, 1 aprilie, fuseseră donați 266.937 lei, la care se adaugă și numeroase pachete cu echipamente de protecție. Însă, având în vedere că se preconizează că pandemia va dura timp îndelungat, iar cadrele spitalului trebuie să se schimbe de mai multe ori în timpul turei de muncă, materialele primite și cumpărate din donații se vor epuiza destul de repede. Așa că a mai contribuit și primăria cu câteva mii de astfel de materiale. Prima licitație lansată pe 27 martie, al cărei obiect era „Achiziție măști chirurgicale”, a fost adjudecată pe 30 martie de firma SC DVC Medical Vision SRL din Bragadiru, județul Ilfov. În acest caz, municipalitatea a cumpărat 4.500 de măști chirurgicale de unică folosință, cu trei pliuri și cu elastic, certificate de Comisia Europeană cu un preț de 3,75 lei/bucata (prețul e fără TVA). În total, contractul are o valoare de 16.875 lei fără TVA, adică 20.081,25 lei cu TVA.

A doua licitație ce a vizat „Achiziție echipamente de protecție medicală” a fost lansată pe 30 martie și a fost adjudecată în aceeași zi de firma 4 Brands SRL din Baia Mare, județul Maramureș. Municipalitatea a cumpărat 1.500 de combinezoane de unică folosință albe, TNT (preț fără TVA 20 lei/bucata), 500 de capișoane de unică folosință albe, TNT (preț fără TVA 0,4 lei/bucata) și 500 de halate de unică folosință albe, TNT (preț fără TVA 3 lei/bucata). Valoarea totală a contractului se ridică la suma de 31.700 lei fără TVA, adică 37.723 lei cu TVA.

2 COMENTARII

  1. Hotnews – Altex va “inunda” piaţa cu 20 milioane măşti de protecţie la 1,5 lei bucata, fără adaos comercial, printr-un transport din China, or fi omologate, certificate!!!? Sau sunt ‘”numai'” bune.!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.