Peste 51 milioane de lei de la UE pentru rețelele de apă și canal din Bârlad și Vaslui

• În următorii cinci ani, rețelele de alimentare cu apă și cele de canalizare din municipiile Bârlad și Vaslui vor fi reabilitate/extinse cu fonduri de la Uniunea Europeană. Investiția, care se ridică la peste 51,6 milioane de lei cu TVA, va fi finanțată cu fonduri nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

retele de apa

La începutul acestei săptămâni, Aquavas SA Vaslui, în calitate de autoritate contractantă, a publicat pe SICAP, noul portal pentru licitațiile online, anunțul privind o importantă investiție, respectiv „Surse, aducțiuni, stații de pompare apă brută, rezervoare, refulări în Vaslui și Bârlad”. Este vorba despre o investiție ce face parte din Proiectul „Fazarea Proiectului Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești – județul Vaslui”, ce prevede reabilitarea/extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare din cadrul UAT Vaslui și Bârlad. Vorbim despre o investiție în valoare de 43.443.328,3 lei fără TVA (51.697.560,68 lei cu TVA), finanțată de Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, bugetul de stat, bugetele consiliilor locale Vaslui și Bârlad și bugetul Operatorului Regional, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020.

Potrivit anunțului, ofertele firmelor interesate de acest contract sunt așteptate până pe data de 2 iunie, ora 15.00. Odată deschise eventualele oferte depuse, acestea vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar, iar ulterior va fi desemnat un câștigător. Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preț, în care componenta financiară are o pondere de 90%, iar componenta tehnică (demonstrarea unei metodologii corespunzătoare pentru obținerea asigurării că lucrările sunt realizate la parametrii calitativi solicitați) contează în proporție de 10%. Așa cum se arată în anunțul licitației, investiția este împărțită în două loturi: Lotul 1 – Vaslui (valoare 30.409.356,75 lei fără TVA) și Lotul 2 – Bârlad (valoare 13.033.971,55 lei fără TVA) și presupune lucrări de construcții de conducte de apă și de canalizare a apelor reziduale la mare distanță, lucrări pentru conducte de alimentare cu apă, lucrări de construcții de stații de pompare și lucrări de construcții de rezervoare. Durata de realizare a investiției este de 58 luni (4 ani și 10 luni).

„Rețeaua de alimentare cu apă deservește în prezent un procent de 74% din totalul locuitorilor din zona de deservire Bârlad. Prin termenele negociate de România în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, toate localitățile cu populație mai mare de 50.000 de locuitori trebuie să asigure servicii conforme de alimentare cu apă cu o acoperire de 100%. Din totalul populației de 68.834 de locuitori, doar 51.804 indivizi beneficiază de alimentare cu apă potabilă conformă din sistemul de distribuție centralizat. Lungimea totală a rețelei de distribuție este de circa 96 kilometri, din care circa 70% este alimentată gravitațional din rezervoarele de înmagazinare prin diferența de cotă geodezică, iar 30% din rețea este alimentată prin pompare. O parte din această rețea necesită înlocuire / reabilitare pentru a putea asigura distribuția apei potabile la parametri cantitativi și calitativi corespunzători cu normele în vigoare. Pierderile reale din sistem sunt estimate la 56% din cantitatea de apă intrată. În prezent municipiul Bârlad este alimentat cu apă din două tipuri de surse: • subterane – formate din puțuri forate la adâncimi de 80-200 metri, echipate cu pompe submersibile sau cu ax orizontal, care pompează apa din puțuri către un rezervor de înmagazinare (cum este cazul captării Negrilești), fie direct în conducta de aducțiune (captarea Tutova – Bădeana), fie direct în rețeaua de distribuție orășenească; • de suprafață – reprezentată de acumularea Cuibul Vulturilor, amplasată pe pârâul Tutova, la circa 12 kilometri N-V de Bârlad”, se arată în documentele atașate la anunțul licitației, la rubrica situația existentă la nivelul Bârladului.

În ceea ce privește situația existentă la nivelul Vasluiului, se precizează că sistemul de alimentare cu apă Vaslui cuprinde municipiul Vaslui, inclusiv suburbiile Moara Grecilor, Viișoara, Rediu și Brodoc, precum și UAT Muntenii de Jos (localitățile Muntenii de Jos, Băcăoani și Secuia), UAT Lipovăț (localitățile Lipovăț, Corbu și Secuia), UAT Muntenii de Sus (localitățile Muntenii de Sus și Sat Nou). Orașul Vaslui este dotat cu o rețea existentă de alimentare cu apă având o rată de conectare de 74%.

Tot în documentele atașate se arată că, prin acest proiect, se urmărește: îmbunătățirea calității apei potabile și protecția sănătății publice; protecția mediului înconjurător; creșterea numărului locuitorilor racordați la rețeaua de apă potabilă; dezvoltarea colectării apei menajere; îmbunătățirea standardelor de mentenanță a sistemului; optimizarea funcționării sistemelor de distribuție a apei și colectare a apelor menajere; îmbunătățirea managementului operatorului local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.