Încă un suspect de coronavirus, la Vaslui!

2
1990

• Ieri dimineață, o femeie din Vaslui, suspectă de coronavirus, a fost transportată în condiții de maximă securitate, cu izoleta, la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui. Acolo, va aștepta rezultatul testului de depistare a Covid-19, alături de alte 9 persoane aflate în aceeași situație, plasate pentru moment în carantină. În doar o săptămână, din cauza sosirii în țară a stranierilor și a faptului că unii dintre ei nu au respectat izolrea la domiciliu, județul Vaslui a ajuns să aibă mai multe persoane izolate sau în carantină decât majoritatea celorlate județe, inclusiv în cele de la granița vestică a țării. Singura veste bună este că SJU are stocuri de echipamente de protecție pentru medici asigurate pentru cel puțin încă două săptămâni.

Ieri dimineață, paramedici servicului SMURD din cadrul ISU “Podul Înalt” al județului Vaslui au intervenit pe strada Traian, din municipiul Vaslui, pentru a transporta la Spitalul Județean de Urgență o femeie suspectă de îmbolnăvire cu Coronavirus care prezenta semne clinice de boală. Femeia a fost testată și este în prezent izolată în Secția de Boli Infecțioase a SJU Vaslui. În aceeași situație se mai află alți 9 vasluieni, pentru care se așteaptă rezultatele testării împotriva Covid-19. Ceilalți doi pacienți care au ajuns la unitatea din Vaslui confirmați cu coronavirus, mamă și fiu, au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde se află sub tratament.
„Noi suntem pe baricade, activitatea Spitalului Județean de Urgență se desfășoară normal, în condițiile date, iar medicii și personalul medical sau auxiliar sunt la datorie, fiind pregătiți să intervenim în orice situație apărută!”, a anunțat dr. Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui, purtătorul de cuvânt al instituției. Aceasta a adăugat că, la acest moment, unitatea spitalicească are asigurate stocurile necesare de echipamente de protecție, combinezoane, mănuși, măști, botoși, viziere, pentru circa două săptămâni. „Am mai primit echipamente de protecție din partea ISU Vaslui, altele le-am achiziționat noi, urmează ca în circa o săptămână să sosească și aparatul de testare Real Time PCR, dar și alte echipamente, inclusiv aparate de respirat, achiziționate din donațiile primite. Doresc să mulțumesc tuturor celor care au înțeles să sprijine activitatea unității noastre și să se gândească la binele aproapelui, precum și întregului personal al spitalului, pentru modul în care înțelege să-și facă datoria în aceste moment foarte grele!”, a adăugat dr. Lelia Croitoru.
Până în prezent, șase persoane din județul Vaslui au fost confirmate cu COVID-19. Primul caz a fost al unei femei de 43 de ani, întoarsă din Italia, care se afla într-un centru de carantină din Arad, în momentul depistării infecției cu noul coronavirus, iar cel de-al doilea (primul identificat pe teritoriul județului) este al unui tânăr internat la Secția Boli Infecțioase a spitalului din Vaslui, care revenise dintr-o călătorie din Anglia, iar după 11 zile a început să prezinte semne de boală. Cel de-al treilea pacient a fost un bărbat din Huși care lucra ca șofer de tir la o societate de transport internațional și revenise dintr-o cursă efectuată în Germania.
Al patrulea pacient COVID-19 din județul Vaslui este mama tânărului de 31 de ani, întors din Anglia. Femeia nu prezenta semne de boală, însă a fost testată după ce fiul ei a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Cel de-al cincilea pacient, depistat pozitiv, este un bărbat de 61 de ani, din Bârlad, întors recent dintr-o călătorie din Statele Unite. Pacientul s-a prezentat pe 25 martie la Spitalul Județean de Urgență Vaslui prezentând simptomatologie specifică infectării cu noul coronavirus: febră, tuse și dificultăți de respirație. Bărbatul a precizat cadrelor medicale că a călătorit în străinătate, astfel că s-a dispus testarea acestuia pentru COVID-19. Pe 26 martie, cadrele medicale de la spitalul bârlădean au primit confirmarea că pacientul este infectat cu noul coronavirus. Cel de-al șaselea caz confirmat COVID-19 este a unui bătrân de 70 de ani, din Huși, al cărui fiu s-a întors recent din străinătate.
În prezent, se așteaptă rezultatele în cazul mai multor testări, efectuate între contacții persoanelor deja confirmate a fi contractat temutul virus. Mai trebuie spus că, dacă în urmă cu 10 zile, Vasluiul se afla pe lista județelor cu cele mai puține persoane infectate și cu cele mai puține suspiciuni, din punct de vedere a persoanelor aflate în izolare la domiciliu ori în carantină, de atunci, situația s-a schimbat dramatic. Poate și din cauza revenirii în masă a stranierilor ori a faptului că aceștia nu au înțeles să se supună rigorilor izolării, la 31.03.2020, conform ultimei raportări a INSP, județul Vaslui număra 3.476 de persoane izolate și 187 de persoane aflate în carantină. Cifrele sunt superioare nu doar celor raportate la nivelul altor județe din zonă, Vrancea, Galați, Botoșani sau Neamț, ci și în raport cu județe de la granița de vest a țării, Bihor, Satu Mare, Arad, Sălaj, Caraș Severin sau chiar Timiș, ori din sudul țării, cum ar fi Giurgiu sau Teleorman…

2 COMENTARII

  1. Buna ziua !
    Unde este politia din Vaslui ? In zona garii tinerii merg in grupuri , fara masti , manusi sau distanta intre ei .
    Nici acum nu-si fac treaba . Felicitari !

    • Mentionez ca la fel se întâmplă și in zona Pietei Traian,ieri trei tinere in capot văzute de multe ori la cersit se plimbau nestingherite prin zona fără ca cineva sa intervină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.