Elevii care vor susține examenele naționale pot începe pregătirile!

0
694

• În contextul suspendării cursurilor, pentru pregătirea elevilor în vederea susținerii examenelor naționale, Ministerul Educației și Cercetării a publicat un prim set de resurse de antrenament pentru elevii care vor susține examenele naționale. În curând, astfel de resurse de antrenament tip test, împreună cu baremele de evaluare și de notare, vor fi disponibile și pentru viitorii absolvenți de liceu, în vederea pregătirii examenului de Bacalaureat.

Chiar în vacanță forțată, neștiindu-se încă când și dacă vor fi reluate cursurile, ori dacă va fi cazul amânării susținerii examenelor naționale de către absolvenții de gimnaziu, aceștia pot să se pregătească în vederea susținerii Evaluării Naționale. În acest scop, au la dispoziție, pe site-ul https://rocnee.eu/testeantrenament/, un prim set de resurse de antrenament, publicat de către Ministerul Educației și Cercetării. Resursele de antrenament tip test realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare respectă modelul subiectului de examen. Scopul acestora este acela de a exersa în această săptămână și de a continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene. Baremele de evaluare și de notare, având rolul de autoevaluare și calibrare a felului în care s-au redactat răspunsurile, vor fi publicate pe același site, vineri, 3 aprilie 2020.

Oficialii din învățământ reiterează către elevi apelul de a se pregăti chiar și, sau mai ales tocmai pentru că, temporar, sunt consemnați la domiciliu, în vederea evitării îmbolnăvirilor cu coronavirus. În acest scop, elevii vasluieni au la dispoziție Campusul Virtual al ISJ Vaslui, accesibil pe adresa http://nelpae.ro/elearning, unde, unii dintre ei, pot face pregătire chiar cu propriii profesori, dar și alte instrumente și resurse digitale care pot fi utilizate la învățarea de acasă, centralizate în platforma Digital pe educred.ro, care pot fi accesate la adresa https://digital.educred.ro. Pentru cei care nu dispun de tehnologie sau internet, aceștia pot viziona emisiunile Teleșcoala de pe postul național de televiziune, în cadrul cărora vor fi prezentate unele soluții ale resurselor de antrenament recent publicate de MEC, cu explicațiile necesare pentru a înțelege cât mai bine răspunsurile din baremele de evaluare și de notare. În cazul elevilor și al cadrelor didactice care nu dispun de tehnologie în vederea învățării, aceștia sunt încurajați să utilizeze manualele din biblioteca școlii sau alte materiale auxiliare de care dispun, în vederea continuării pregătirii școlare.

Teoretic, înscrierile în vederea susținerii examenului de Evaluare Națională ar trebui să înceapă pe data de 2 iunie, iar prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, să se desfășoare pe 15 iunie. În cazul absolvenților de liceu, înscrierile pentru susținerea bacalaureatului ar fi trebuit să aibă loc în perioada 25 – 29 mai, iar examenele propriu-zise să debuteze pe 9 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Deocamdată, nu s-a luat nici o decizie privind amânarea acestor examene naționale, totul depinde de evoluția epidemiei cu Coronavirus. Singura certitudine de până acum este anularea, pe moment, a simulărilor la cele două examene, simulări care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 23 – 26 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.