Cum să reducem aparatul bugetar fără să dăm oamenii afară? Soluția propusă de Daniel Olteanu

0
1350

• „Ați fi de acord cu reducerea posturilor de la stat FĂRĂ să fie dați afară oameni? Adică să ajungem, treptat, de la peste 1,2 milioane salariați la stat la sub 800.000?”, întreabă deputatul Daniel Olteanu, care oferă și o posibilă soluție, ca alternativă la propunerea de tăiere cu 25% a salariilor, avansată de PNL.

Cum se pot reduce posturile de la stat fără să fie dați afară oameni? Este o întrebare aflată pe buzele mai tuturor celor care văd, deja, criza economică – una fără precedent, se pare – care se apropie. O soluție, continuă parlamentarul vasluian, ar fi „sistarea parțială a angajărilor în urma ieșirii la pensie / demisiei / decesului (din păcate!) unui angajat la stat”, iar o alta, „desființarea/restructurarea unor instituții și redistribuirea personalului acolo unde e nevoie”, în condițiile în care, mai spune Olteanu, „s-a tot vorbit de „aparatul bugetar uriaș” care „sufocă” economia”.
„Subiectul e reducerea cheltuielilor; cred că trebuie să se întâmple asta, dar sunt ÎMPOTRIVA T~IERILOR de salarii, pentru că știu prin ce au trecut oamenii în criza anterioară și nu mai vreau să treacă nimeni prin suferința pe care am văzut-o atunci. Sunt miliarde de euro pe care România le-ar cîștiga pentru investiții, pentru infrastructură, pentru echipamente în spitale și pentru școli, F~R~ a fi dați oameni afară, dacă această măsură e aplicată.
Văd că au apărut deja voci în PNL care spun să se taie 25% din salarii. Alții spun să se taie mai mult, uitând că:
– solidaritate cu cei care lucrează în sistemul privat nu înseamnă să-i „omorâm” și pe cei care lucrează în sistemul public.
– soluția pe care ne-o propun liderii PNL continuă politica de dezbinare a românilor (privat contra bugetar, pensionar contra angajat etc.), ajungându-se la certuri nu doar pe Facebook, ci și în viața reală, între familii în care unii lucrează la privat, alții la stat, sau între prieteni.
Eu propun altceva: dacă mâine iese la pensie un salariat din Ministerul Finanțelor / AJPIS / Primăria București etc., atunci, dacă există posibilitatea, activitatea sa să fie redistribuită personalului existent, mai ales că rămân astfel fonduri pentru investiții în dotări care să permită un acces mai facil al cetățeanului, servicii online etc. Deci, să nu se mai facă angajări, dacă e posibil, iar resursele care apar astfel să crească eficiența la nivelul administrației”, propune Daniel Olteanu.
În prezent, ar fi două propuneri: prima, reducerea cu 25% a salariilor, pe care au avansat-o unii membri ai PNL, și propunerea susținută de Daniel Olteanu, de „sistare a parțială a angajărilor la stat pentru cîțiva ani, FĂRĂ a fi dați oameni afară, până ajungem la 800.000 angajați la stat, de la peste 1,2 milioane acum (atenție, includ aici și firmele de stat și companiile autorităților locale!). Ce soluție alegeți?”, întreabă public parlamentarul vasluian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.