Cum funcționează amânarea ratelor: termenul maxim e de 9 luni, nu se percep taxe suplimentare

0
1303

Vasluienii care doresc să își amâne ratele la credite trebuie să facă o solicitare și o declarație pe proprie răspundere către bancă, potrivit căreia veniturile le-au fost afectate de efectele stării de urgență.

Dobânda nu se capitalizează la creditele ipotecare, astfel că nu se plătește „dobândă la dobândă”. Dobânda se adaugă însă la sold, în cazul creditelor de nevoi personale, și la creditele luate de la instituții financiare nebancare. Astfel, la mașinile achiziționate în leasing dobânda se adună.

Amânarea se poate cere o singură dată. Perioada pe care se poate cere este între una și nouă luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie.

Cererile se pot depune până în data de 14 mai. Modificarea clauzelor contractuale se face fără acte adiționale, deci fără costuri suplimentare.

Băncile trebuie să trimită noile grafice de rabursare în maximum 30 zile de la primirea cererilor.

Dobânzile se mențin la un nivel similar cu cele din contractele inițiale. Prevederile se aplică atât persoanelor fizice, cât și firmelor.

Cine se încadrează

Ministerul Finanțelor a prevăzut câteva exemple despre cine se poate încadra. Este vorba de:

Persoanele care au intrat în șomaj tehnic ca urmare a restrângerii activității angajatorilor. Pot depune cereri și cei care au membri ai familiei afectați (soțul sau soția).

Persoanele care au fost concediate. Este valabilă și în acest caz prevederea privind concedierea membrilor familiei, astfel că pot depune cerere și cei care au credite, dar nu au fost ei cei concediați.

Persoanele care au avut salariile reduse. Pot aplica și debitorii care au membri ai familiei cu lefuri micșorate.

Persoanele care au fost plasate în carantină sau izolare la domiciliu.

Persoanele bolnave de COVID-19.

Guvernul a lăsat la latitudinea băncilor posibilitatea de a amâna și pentru alte motive ratele, afirmând că nu trebuie să se limiteze la aceste motive.

Aproape un milion de români vor beneficia de șomaj tehnic, potrivit Violetei Alexandru, ministrul muncii, astfel că sunt direct afectați de criza declanșată de noul coronavirus.

Dobânda amânată se plătește în 5 ani

Plata dobânzii amânate se va face în 5 ani, prin 60 de rate egale, în cazul creditelor ipotecare, fără dobândă suplimentară.

În cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale sau familiale, băncile vor aproba amânarea ratelor dacă activitatea lor a fost întreruptă parțial sau total ca urmare a deciziilor autorităților.

Firmele în insolvență nu beneficiază

Pentru firme, amânarea ratelor se aplică doar dacă prezintă certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei.

Firmele în insolvență nu beneficiază de amânare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.