COVID-19: suspecții bârlădeni vor afla în 4-5 ore rezultatele testelor!

1
3319

• Odată cu punerea în funcțiune a aparatului pentru testarea suspecților de COVID-19 internați la spitalul din Bârlad, rezultatele nu vor mai fi așteptate de pacienți și medici câte 4-5 zile, așa cum se întâmplă în prezent, când probele de laborator sunt efectuate la Iași, ci vor fi gata în 4-5 ore. Deocamdată, reprezentanții spitalului achiziționează ultimele elemente în vederea amenajării laboratorului de biologie moleculară în care va fi amplasat aparatul Real Time-PCR donat de omul de afaceri Constantin Duluțe.

În urma apelului umanitar lansat pe 18 martie de reprezentanții Primăriei Bârlad și cei ai Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, prin care cereau sprijin financiar (donații și sponsorizări) de la cetățeni și firme pentru achiziționarea de echipamente de protecție necesare personalului din spital, primul care s-a oferit să ajute a fost omul de afaceri Constantin Duluțe. Acesta a anunțat că va cumpăra un aparat Real Time-PCR care analizează probele prelevate suspecților de infectare cu noul coronavirus, inclusiv kit-urile aferente pentru determinarea COVID-19. Investiția se ridică la suma de 75.898 de dolari și, potrivit reprezentanților primăriei, aparatul este similar cu cel aflat în dotarea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Echipamentul a fost deja livrat la Bârlad pe data de 31 martie, însă deocamdată nu a fost pus în funcțiune. Și asta întrucât, în aceste zile, urmează să fie aduse cele patru containere în care se va amenaja laboratorul de biologie moleculară și în interiorul cărora va fi amplasat aparatul pentru testare. Cât despre aceste containere, trebuie spus că au fost cumpărate în doi timpi și trei mișcări după ce, în ședința extraordinară din 24 martie, consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 250.000 lei în acest sens.

„Este adevărat că ne-a fost livrat aparatul de testare a suspecților de COVID-19, dar încă nu l-am pus în funcțiune. Urmează, ca în aceste zile, să ne fie aduse și containerele în care vom amenaja laboratorul de biologie moleculară în care va fi amplasat acest echipament de testare. Cât despre personal cu patalama ce poate efectua efectiv testarea pacienților suspecți, noi avem un medic specialist în Medicina de Laborator, care a făcut Biologie Moleculară în timpul rezidențiatului, așa că nu mai trebuie să fie instruit cineva de către cei de la Institutul de Boli Infecțioase «Matei Balș» București. Iar acest medic va fi ajutat de un biolog. În schimb, vor veni reprezentanții firmei de la Iași care ne-a furnizat aparatul pentru a-l monta și a asigura instructajul. Odată ce vor fi aduse containerele și vor fi asamblate, va trebui să le conectăm la rețelele de apă, canalizare și electricitate, după care, cât de curând, vom putea pune în funcțiune laboratorul de biologie moleculară și, implicit, aparatul de testare. Ne mai trebuie câteva componente pe care le vom cumpăra în zilele următoare și apoi vom putea să folosim aceste echipamente atât de necesare în această perioadă. Odată ce vom începe să îl folosim, pacienții suspecți de COVID-19 vor putea afla rezultatul testului în 4-5 ore, nu în 4-5 zile, cât așteaptă în prezent venirea rezultatelor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași”, ne-a declarat Daniela Borș, managerul spitalului.

De menționat că, într-o altă ședință extraordinară, însă din data de 3 aprilie, consilierii au alocat suma de 232.200 lei pentru achiziționarea ultimelor echipamente necesare punerii în funcțiune a laboratorului de biologie moleculară și, implicit, a aparatului de testare a suspecților de coronavirus. Banii vor fi folosiți pentru achiziționarea următoarelor dotări: agitator tip vortex (2.100 lei), zece seturi de pipete automate cu volum reglabil cu stativ (15.500 lei), 30 vârfuri sterile cu filtru adaptate pipetelor automate (13.500 lei), două genți transport H-BIN BIO 06PP Izotermică (3.500 lei), 20 de containere ermetice transport probe biologice capacitate 200 probe/16 mm (24.000 lei), suport probe biologice (3×60 probe ø 16 mm) – 20 bucăți (2.500 lei), autoclav laborator vertical (75.000 lei), hotă de siguranță biologică clasa II cu priză internă (BSC-3 FA2) – 70.000 lei, aparat pentru curățarea/purificarea aerului, cu recirculare, cu lampă UV cu suport tripod (4.500 lei) și două centrifugi Vortex Multispin pentru PCR cu rotoarele R-1,5, R0.5/0.2 incluse plus rotorul SR-32 (6.600 lei).

Trebuie precizat că, din 31 martie, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad funcționează ca spital de suport pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 din întreg județul. Acest lucru înseamnă că aici nu va mai fi transportată cu ambulanța / autosanitara SMURD nicio urgență, excepție făcându-se doar în cazul persoanelor aflate în izolare la domiciliu sau în carantină instituționalizată de pe lista monitorizată de Direcția de Sănătate Publică Vaslui. Aceste persoane vor fi aduse la Compartimentul de Primire Urgențe al spitalului bârlădean indiferent de problema medicală cu care se prezintă și, în cazul în care testul COVID-19 arată că nu sunt infectate, vor fi transferate la Vaslui pentru tratament corespunzător. Aici vor rămâne doar cazurile confirmate de coronavirus, chiar dacă suferă și de alte afecțiuni medicale.

1 COMENTARIU

  1. In mediul privat se da un termen, un dead line.
    Spitalul nu ar putea sa avanseze un termen?
    Banii s-au dat.

    Doar un raspuns vrem si noi!
    Cand?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.