Covid-19 și-a băgat coada și în căsătorii!

0
775

• Până și actul fundamental care stă la baza societății, căsătoria, are de suferit din cauza coronavirusului! Epidemia de Covid-19 a adus schimbări dramatice și în acest domeniu, fie că este vorba de căsătoriile religioase sau civile!

În cazul ceremoniilor religioase prilejuite de căsătorii, Ordonanța militară nr. 1 a limitat participarea la eveniment la doar 8 persoane, între care se numără și preotul care oficiază căsătoria și, eventual, dascălul care îl secondează, nașii și martorii. Despre cor sau alai nu poate fi vorba; mirii să fie mulțumiți că li se permite, și lor, participarea! Cât despre petrecerea ce însoțea unul dintre cele mai frumoase evenimente din viața unui cuplu, aceasta se poate ține… online, pentru că despre prezența fizică nu poate fi vorba, cu atât mai mult cu cât toate restaurantele sunt, până la noi ordine, închise, iar numărul participanților a fost redus la 8! La fel, voiajul din luna de miere este de neimaginat în această perioadă.

Mai nou, în vederea limitării la maxim a contactului social, au fost impuse restricții și în ceea ce privește oficierea căsătoriei civile. Ofițerii de stare civilă au primit recent o circulară din partea Direcției pentru Evidența Populației și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI cu privire la oficierea căsătoriilor civile, care trebuie să respecte prevederile Ordonanței militare nr. 1. Astfel, cererile pentru oficierea căsătoriilor pot fi transmise oficiilor de stare civilă doar prin fax sau mail, iar la oficierea efectivă a căsătoriei trebuie respectate regulile de evitare a contaminării cu coronavirus, respectiv portul măștilor și a mănușilor de protecție, dar și păstrarea unei distanțe de 1 – 2 metri între participanți, inclusiv, la semnarea documentelor, între ofițerul de stare civilă și viitorii soți. La fel, este limitat la 8 numărul de participanți la această ceremonie, care nu poate fi oficiată în altă locație decât cea special destinată și strict pe perioada programului de lucru cu publicul a oficiilor de stare civilă. Așadar, adio locații romantice! Spunem „la revedere! Și oficierii căsătoriilor civile sâmbăta, chiar înaintea cununiei religioase, cum este obiceiul.

Pe perioada stării de urgență, nu se mai acordă dispense speciale pentru căsătorie, nici măcar în cazul minorilor! Mai grav: „Se recomandă suspendarea depunerii declarațiilor de căsătorie și oficierea căsătoriilor pe perioada stării de urgență”, se arată în circulara DEPABD din cadrul MAI transmisă oficiilor locale de stare civilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.