Vasluian amendat cu 10.000 lei pentru declarații false, pentru a scăpa de carantină

0
965

• Până joi, 12 martie, au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false. Între cei care au încercat să se sustragă carantinei, se află și un vasluian, iar un altul, se pare că este în carantină în Republica Moldova, după ce a încercat să ajungă în România via Chișinău.

În ciuda tuturor apelurilor autorităților publice ca toți cei care revin în țară să fie cinstiți în declarațiile date în legătură cu locul de proveniență și să respecte măsurile de izolare la domiciliu, sunt încă indivizi care vor să se sustragă carantinei obligatorii impuse pentru limitarea îmbolnăvirilor cu coronavirus. Riscurile pe care și le asumă acestea sunt mari, pe lângă posibila infectare a celor apropiați și a altor persoane nevinovate, ei sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la 20.000 lei, dar și de închisoare de până la 3 luni!

Conform unui comunicat al Grupului de Planificare Strategică, până în prezent, au fost înregistrate 21 de dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal și două dosare penale înregistrate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicarea de informații false, faptă prevăzută și pedepsită de art. 404 Cod Penal. Printre cei care s-au ales cu dosar penal și, totodată, cu o amendă în sumă de 10.000 lei se numără și un vasluian, revenit în țară din regiunea Lombardia, din Italia, care nu a respectat măsurile de autoizolare impuse de către lucrătorii DSP. Un alt vasluian se pare că este în prezent în carantină în Republica Moldova, după ce a încercat să fenteze autoritățile române, alegând ca rută de revenire în țară Milano – Chișinău.

Trebuie spus și țara vecină, din estul României, are la rându-i impuse măsuri asemănătoare cu cele de la noi, pentru cei care revin în țară din zonele de risc. Asta pentru că, din data de 8 martie, când a fost sesizată prima suspiciune de coronavirus, în Republica Moldova s-au nregistrat până acum 4 cazuri confirmate și 30 cazuri suspecte, între care 9 copii, la infecția COVID-19. Tot ieri, la prânz, pe teritoriul României, se aflau în carantină instituționalizată 1.450 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 12.878 de persoane se aflau în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală, în timp ce au fost confirmate 48 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul coronavirus, între care 6 pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. 

DSP: Opt avertismente și șase amenzi!

La data prezentă la nivelul județului Vaslui sunt înregistrare 266 persoane autoizolate la domiciliu, 14 persoane carantinate, cu 2 teste negative.

În perioada 09-11.03.2020, au fost efectuate 24 de controale privind respectarea regimului de autoizolare la domiciliu, fiind aplicate 8 avertismente și 6 amenzi, în valoare de 80.000 lei.

Doi noi suspecți de coronavirus în județul Vaslui

La secția de boli infecțioase a Spitalul Județean de Urgență Vaslui au fost aduse, ieri, două persoane asupra cărora planează suspiciunea de a fi infectate cu coronavirus.

Cei doi au fost transportați în izoletă cu ambulanțe SMURD însoțiți de lucrători ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui. Odată ajunse la spital, cele două persoane au fost internate în spațile special amenajate pentru a primi suspecți de îmbolnăvire cu coronavirus, și li s-au prelevat probe biologice care au fost transmise la o unitate specializată din Iași, pentru confirmarea, sau nu, a diagnosticului.

Până în prezent la nivelul județului Vaslui nu a fost confirmat nici un caz de îmbolnăvire cu Covid-19. Autoritățile fac în continuare apel la populație să respecte regulile de igienă personală, în special spălatul des, cu apă și săpun, al mâinilor, să evite aglomerația și în special cu persoanele care dau semne de boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.