Vârstnicii și cei izolați la domiciliu, sprijiniți de Episcopia Hușilor

0
732

Episcopia Hușilor, prin Asociația «Filantropia Ortodoxă” Huși, continuă acțiunile sociale în sprijinul persoanelor cele mai vulnerabile în această perioadă de pandemie cu noul coronavirus. Astfel, prin intermediul centrelor sociale de la Huși, Bârlad, Boțești, Ghermănești și Fălciu, în colaborare cu primăriile locale, sunt sprijinite, cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și protecție stabilite de autorități, persoanele care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente. Fiecare primește constant, la domiciliu, alimente neperisabile, hrană caldă și produse de igienă, precum și medicamente.

„Datorită faptului că, în mediul rural sunt numeroase persoane lipsite de orice sprijin, angajații și voluntarii Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși au distribuit alimente și produse de igienă și în comunitățile din Novaci, Duda, Rîșești și Bogdănița, iar acțiunile vor continua și în alte parohii din mediul rural. Asociația «Filantropia Ortodoxă» Huși funcționează cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, iar așezămintele ei sociale de la Huși, Bârlad, Boțești, Ghermănești și Fălciu se află în parteneriat cu primăriile Huși, Bârlad, Boțești, Drânceni și Fălciu”, au precizat reprezentanții Episcopiei Huși.

Și Primăria Vaslui vine în ajutorul persoanelor vârstnice singure

Pe 25 martie, a fost aprobată Hotărârea nr. 5 privind aprobarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid 19 pe raza UAT municipiul Vaslui, conform Ordonanței Militare nr. 3 din 24.03.2020. O primă decizie privește restrângerea activității de transport public local, respectiv anularea unor curse, decizie luată atât din considerente economice, cât și pentru a-i obliga într-un fel pe cetățeni să stea acasă, dar și pentru protecția personalului navigant. Cel mai important, a fost aprobat „Planul de măsuri pentru sprijinirea persoanelor izolate la domiciliu, a persoanelor vârstnice peste 65 de ani și a altor categorii vulnerabile, pentru a preveni răspândirea Covid-19”. Astfel, vor fi asigurate condițiile de cazare permanentă în regim de urgență pentru persoanele adulte fără adăpost: practic, „boschetarii” vor fi strânși de pe străzi și duși la centrele de cazare stabilite, unde li se va asigura hrană și condiții decente de trai. Este o măsură similară cu cele luate pe perioadele cu temperaturi foarte scăzute, doar că respectivele persoane nu vor mai fi lăsate să părăsească adăpostul. Pe ger, în centrele primăriei municipiului Vaslui erau cazate circa 20 – 25 de persoane fără adăpost, strânse de pe străzi de către polițiștii locali.

O a doua și cea mai importantă măsură luată de municipalitate se referă la asigurarea de pachete cu alimente și produse igienice de bază pentru persoanele izolate la domiciliu aflate pe listele DSP și persoanele vârstnice de peste 65 de ani, fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu au venituri sau care au rămas temporar fără venituri, în perioada stării de urgență. Respectivele categorii de persoane vor beneficia de un necesar de alimente la o valoare maximă de 100 lei/persoană pentru 7 zile, precum și de un pachet cu produse igienico-sanitare în valoare de 50 lei/persoană. Punctul de distribuire al respectivelor ajutoare a fost desemnat Cantina de Ajutor Social a Primăriei Vaslui. De asemenea, echipe de intervenție, formate din câte 2 membri, angajați ai municipalității, vor asigura aprovizionarea cu alimente și produse igienico-sanitare achiziționate contracost pentru restul persoanelor izolate la domiciliu și a vârstnicilor de peste 65 de ani care au resurse financiare, însă nu au pe nimeni care să se ocupe de procurarea și transmiterea bunurilor necesare.

Trebuie spus că la Direcția de Asistență Socială a Primăriei municipiului Vaslui ori pe liniile telefonice gratuite puse la dispoziție, Tel Verde 0800.800.780 sau 0.235.310642, au sosit nenumărate solicitări în acest sens. Solicitări au sosit inclusiv din partea celor fără venituri, chiar dacă nu se aflau printre categoriile menționate în Planul de măsuri, și care sperau la un ajutor gratuit din partea municipalității, așa cum erau obișnuiți. Aceștia nu vor beneficia însă de astfel de ajutoare dacă nu sunt izolați la domiciliu, acestea fiind rezervate celor aflați cu adevărat în nevoie și care nu au posibilitatea de a se deplasa pentru a-și procura cele necesare traiului. Cât privește pe cei care beneficiau de diverse forme de ajutor din partea municipalității, aceștia le vor primi în continuare, inclusiv masa caldă de la Cantina de Ajutor Social, livrată acum în sistem de catering, au precizat reprezentanții municipalității.

• Adriana Șușnea

• Marian Mocanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.