Usturoiul, salvarea românilor!

0
762

• În prima ședință de după investirea noului Guvern, a fost aprobată o Hotărâre privind prelungirea și în acest an, a schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Fermierii care vor cultiva minim 3.000 de mp cu usturoi, vor obține obține o producție de minimum 3 kg/10 mp și o vor valorifica, pot primi până la maxim 14.248,80 lei/ha, echivalentul a 3.000 euro/ha, dacă vor depune cerere în acest sens, până pe 15 mai, la Direcțiile Agricole Județene. Usturoiul, pe lângă gustul deosebit pe care-l dă bucatelor, este cunoscut încă din antichitate ca având proprietăți terapeutice, fiind, printre altele, un bactericid uimitor, căruia nu îi rezistă stafilococii sau streptococii. Atenție, consumul de usturoi nu garantează imunitatea împotriva diverșilor viruși, însă, datorită mirosului caracteristic, poate determina distanțarea socială, care, deocamdată, este cea mai bună armă împotriva Covid-19!

Anul trecut, a fost implementată pentru prima dată schema „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. La nivelul județului Vaslui, din cele 8 cereri de accesare a acestei scheme, doar 4 producători au îndeplinit condițiile legale, însă, chiar și așa, aceștia au produs și valorificat 17.118 kg de usturoi, de pe o suprafață de 4,61 ha, obținând în schimb, doar ajutor financiar, suma totală de 62.496lei, pe lângă prețul primit la vânzarea mărfii.

Dacă atunci s-a dorit susținerea producției autohtone de usturoi, măsura respectivă ar putea veni în acest an și în sprijinul bătăliei împotriva Coronavirusului. Asta pentru că usturoiul este cunoscut încă din vechime ca leac împotriva răcelilor și virozelor, și nu numai. Indiferent de motiv, se va continua și în acest an cu acordarea de ajutor de minimis pentru fermierii care aleg să cultive usturoi în vederea comercializării. Valoarea sprijinului financiar acordat în anul 2020 este de maxim de 14.248,80 lei / ha, contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro / ha, fără a depăși valoarea maximă de 20.000 euro în trei exerciții financiare/beneficiar. Pentru a beneficia de acest ajutor de minimis, producătorii agricoli, respectiv persoanele fizice care dețin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014, valabil în anul de comercializare a producției de usturoi, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale cat si persoanele juridice au obligația de a obține o producție de minimum 3 kg usturoi/10 mp, pe o suprafața cultivată de minimum 3.000 mp. Pentru anul 2020, valorificarea producției de usturoi se va efectua în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative se vor depune la DAJ Vaslui până la data de 27 noiembrie 2020. În ceea ce privește eligibilitatea în acordarea acestei forme de sprijin financiar, solicitanții au obligația de a îndeplini o serie de condiții cumulativ, astfel: să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp – marcată la loc vizibil cu o placă – indicator, să obțină o producție de minim 3 kg usturoi /10 mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol – deschis la primăriile în a căror rază administrativ – teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi la data depunerii cererii, să facă dovada producției realizate prin documente justificative precum și să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor, completat la zi cu tratamentele aplicate culturii de usturoi. După verificările efectuate de către reprezentanții DAJ Vaslui, solicitanții pot depune cererile de înscriere, în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a producției de usturoi, până la data de 15 mai inclusiv. Ținem să precizăm faptul că, ajutorul de minimis prevăzut de prezenta hotărâre nu se acordă solicitanților a căror suprafață cultivată cu usturoi este obținută prin divizarea unei suprafețe cultivate cu usturoi existente în anul de cerere, indiferent de modalitatea de transfer a suprafeței, cu excepția succesiunilor și a contractelor de vânzare înregistrate în registrul agricol”, a explicat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui. Acesta a adăugat că, în vederea prevenirii riscului de răspândire a infecției cu Coronavirus SARS-CoV-2, orice tip de document se va realiza pe format de hârtie și va fi transmis la sediul DAJ Vaslui, prin poștă sau curier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.