Transportul intrajudețean de persoane, aproape de colaps!

0
453

• Marea parte a operatorilor de transport intrajudețean de persoane au solicitat deja Consiliului Județean Vaslui aprobarea să reducă numărul de curse zilnice efectuate pe cele mai multe dintre traseele pentru care au licență. Motivul: cele mai multe dintre curse circulă practic goale! Totuși, vasluienii din mediul rural au probleme dacă vor să ajungă în alte localități, după ce a dispărut și atât de obișnuitul “Ia-mă, nene!”.

În curând, circulația vasluienilor între diverse localități s-ar putea restricționa de la sine, însă nu neapărat din conștiință civică, pentru a respecta măsurile de restrângere pe cât posibil a părăsirii domiciliilor, ci pentru că nu vor mai avea posibilitatea de a se deplasa. Deja, închiderea școlilor și suspendarea sau restricționarea accesului public în cele mai multe dintre instituții, inclusiv la primării, dar și insistentele apeluri de limitare la maxim a deplasărilor, făcute de autorități, a făcut ca multe dintre autobuzele și microbuzele operatorilor de transport intrajudețean de persoane să circule aproape sau complet goale. În aceste condiții, pentru a-și reduce pierderile, mulți dintre acești operatori au solicitat Consiliului Județean Vaslui aprobarea de a reduce, chiar și cu 50%, numărul de curse zilnice efectuate pe cele mai multe dintre cele 118 trasee aprobate de CJ pentru perioada 2020 – 2023, care traversează județul Vaslui, și pentru care au licență. Măsura a fost luată șI de unii operatori de transport interjudețean, care au anulat mai multe curse. “Am curse în care nu am nici măcar un călător, consum degeaba combustibil și piese de schimb… Sunt forțat să-mi reduc activitatea, la fel cum au făcut și alți operatori, și chiar și așa nu știu cum voi trece de această criză! O parte dintre șoferi vor pleca în șomaj tehnic, iar alții, vor lucra cu program redus de 3 – 4 ore pe zi, pentru a deservi doar cursele importante, la care știm că sunt călători. Nu se pune deocamdată problema să renunțăm la vreun traseu, însă dacă se vor interzice total deplasările, aș putea fi nevoit să o fac!”, a explicat unul dintre cei mai importani operatori de transport public de persoane intrajudețean vasluian.

În aceste condiții, deplasarea vasluienilor între localități va fi îngreunată, cu atât mai mult cu cât, se pare, și fenomenul “Ia-mă, nene!” este aproape de dispariție în această perioadă. Trebuie menționat că recent, CFR Călători a decis suspendarea temporară, până pe 16 aprilie, cu posibilitatea prelungirii, a circulației unor trenuri, respectiv 43 de trenuri Regio și 46 de trenuri InterRegio.

Deocamdată, societățile municipale de transport în comun nu au luat măsura suspendării unor curse, pentru evitarea transmiterii coronavirusului, fiind luată măsura dezinfectării temeinice a mijloacelor de transport după fiecare cursă și protejarea personalului propriu cu mănuși, ochelari și măști de protecție. Totuși, reducerea numărului de călători se face simțită, la fel, pierderile economice aferente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.