Traficantă de droguri, „iertată” de judecătorii Curții de Apel Iași!

• Iubita și totodată partenera de afaceri a unui arădean cu origini hușene – membru a unei rețele de tineri „întreprinzători” care voiau să inunde piața vasluiană cu droguri olandeze condamnată în primă instanță la o pedeapsă cu executare, a „dat” închisoarea pe muncă în folosul comunității. Asta pentru că judecătorii Curții de Apel Iași i-au redus cu 4 luni pedeapsa inițială acordată de Tribunalul Vaslui, destul cât să fie comutată și executarea, în suspendarea executării pedepsei! Ceilalți doi parteneri judecați odată cu tânăra traficantă au rămas cu sentințele inițiale cu executare, dosarele altor 3 membri ai rețelei fiind în curs de judecată, pe rolul Tribunalului Vaslui.

Palatul de justitie Iasi

La sfârșitul lunii mai 2019, procurorii DIICOT vasluieni reușeau destucturarea unei rețele de traficanți arădeni de droguri de mare risc, formată din tineri cu vârste până în 24 de ani, care ar fi vrut să-și extindă afacerea și în această zonă. Tinerii își procurau marfa din Olanda și o aduceau în țară folosind serviciile de curierat, drogurile fiind depozitate în locuințele lor din județul Arad. Unul dintre tineri, care avea rude în zona Hușului, a fost trimis să prospecteze piața, având la el și câteva mostre, neștiind însă că deja era în atenția procurorilor. Aici, era cât pe ce să fie prins, atunci când a încercat să vândă droguri unui ofițer sub acoperire, însă flagrantul a eșuat, tânărul neavând droguri asupra sa, pentru că le dăduse în păstrare prietenei sale. În aceste condiții, procurorii nu au avut altă soluție pentru a-i prinde pe traficanți decât să facă percheziții la domicilile acestora, cu această ocazie descoperind importante cantități de droguri, 495 comprimate estasy (MDMA), 1 kg de amfetamină amestecată cu cafeină și 1 kg de cannabis sub formă de muguri. Ulterior, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism –  Biroul Teritorial Vaslui au dispus reținerea tinerilor Doru Artene Munteanu, Ioan Daniel Crișan, Eugen Gabriel Dan, și Flavius Alexandru Dudaș, pentru săvârșirea infracțiunii de introducere în țară de droguri de mare risc și trafic de droguri de risc și de mare risc. Celor patru componenți ai rețelei reținuți la Arad li s-a adăugat Romică Cosmin Cocoș, cel venit în “recunoaștere” la Huși, împreună cu prietena acestuia, Alexandra Bianca Stremciuc. Cei cinci bărbați au fost reținuți, iar Tribunalul Vaslui a aprobat cererea procurorilor, de arestare preventivă a inculpaților, în timp ce femeia a fost cercetată în stare de libertate, sub control judiciar. Ulterior, dosarul a fost disjuns în mai multe cauze, asta pentru că 4 dintre inculpați au făcut mărturisiri complete, în timp ce Cocoș și Dudaș au făcut obiectul unui dosar separat, finalizat ulterior.

La sfârșitul anului trecut, Tribunalul Vaslui a dat o primă soluție într-unul dintre dosar, însă doar Doru Artene Munteanu, Eugen Gabriel Dan și Alexandra Bianca Stremciuc și-au primit atunci pedepsele. În cazul lui Ioan Daniel Crișan, judecătorii au decis formarea unui dosar separat, “fiind necesară efectuarea unei comisii rogatorii în Italia pentru a se stabili dacă acest inculpat a comis faptele care formează obiectul prezentei cauze în stare de recidivă.

Având cele mai grave acuzații, cu atât mai mult cu cât el se ocupa cu introducerea în țară a drogurilor, Doru Artene Munteanu a primit și cea mai mare pedeapsă, 6 ani și 5 luni de închisoare, pedeapsă care include și o condamnare anterioară, de 1 an de închisoare pentru conducere fără permis, decisă de judecătorii arădeni, și a cărei amânare a fost ridicată de magistrații Tribunalului Vaslui. La rândul ei, Alexandra Bianca Stremciuc a fost condamnată la 3 ani și 4 luni de închisoare, tot cu executare, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, în timp ce Eugen Gabriel Dan s-a ales cu o pedeapsă mai ușoară, 2 ani și 3 luni de închisoare, pentru aceeași infracțiune, pentru că a participat la doar două vânzări de droguri către terțe persoane.

A urmat apoi obișnuitul apel, formulat împotriva sentinței inițiale de către cei 3 condamnați, însă judecătorii Curții de Apel Iași, chiar dacă le-au admis acțiunea, au păstrat neschimbate pedepsele acordate celor doi bărbați, Munteanu și Dan. În schimb, i-au redus la 3 ani condamnarea tinerei traficante Alexandra Bianca Stremciuc, decizând suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În loc, tânăra va trebui să execute 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în orașul natal, Pecica, din județul Arad. O altă modificare adusă de judecătorii ieșeni deciziei omologilor lor vasluieni îl constituie înlăturarea din categoria drepturilor interzise fiecăruia dintre inculpați prin pedepsele complementare decise inițial, a dreptului de a alege!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.