Și în mediul rural se luptă împotriva Covid-19!

0
1139

Majoritatea primarilor vasluieni se implică activ în prevenirea îmbolnăvirilor cu coronavirus. Dacă cei mai mulți dintre vasluieni au înțeles să se conformeze măsurilor de limitare a deplasărilor, sunt și cazuri în care autoritățile se lovesc de indiferența concetățenilor convinși că temutul virus nu va ajunge și la țară.

„Am pus la dispoziția dumneavoastră, prin intermediul tuturor magazinelor din localitățile de domiciliul, formularele necesare deplasării pentru procurarea hranei și a medicamentelor.
Magazinele alimentare vor avea stocurile necesare pentru consum. Am rugat comercianții să nu ridice prețurile nejustificat.
În aceste momente dificile, trebuie să dăm dovadă de maximă seriozitateși să respectăm toate regulile impuse de autorități centrale și locale. Beneficiarii legii 416 nu se vor mai deplasa la AJOFM Vaslui, vor rămâne la domiciliu. În perioada stării de urgență, se va menține valabilitatea tuturor actelor de identitate. Arterele intens circulate se vor dezinfecta în fiecare zi”, anunță Mona Bujor, primarul comunei Solești, pe pagina sa de socializare.

Cei mai mulți dintre primarii vasluieni au înțeles să se implice cât mai activ în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, luând măsuri energice, pe care le-au comunicat cetățenilor prin toate mijloacele.

„IMPORTANT!! Stimați locuitori ai comunei Hoceni, vă îndemn să respectați întocmai măsurile impuse de autoritățile statului privind răspândirea epidemiei cu virusul COVID-19. Persoanele care au nevoi speciale, cele cu vârsta peste 65 de ani, vor comunica probleme, nevoi de sănătate, hrană, combustibil, la telefoanele: Primăria Hoceni – 0235/485483 , Cabinet Medical Uman Hoceni – 0235/485479, în intervalul de timp 6.00 – 21.00. Cei care nu dețin telefoane și întâmpină probleme, vor pune la ușa casei un prosop sau pânză albă, pentru a întelege că acolo e o nevoie. Noi vom urmări îndeaproape toate solicitările dumneavoastră. Vă mulțumesc pentru înțelegere!”, este apelul făcut de Vasile }abără, primarul comunei Hoceni.

La fel a procedat și Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu, care a postat pe pagina de socializare a primăriei numerele de telefon mobil ale tuturor celor implicați în rezolvarea problemelor comunităii, primar, viceprimar și secretar, cadre medicale sau asistenți sociali și comunitari, inclusiv al șefului SVSU din comună.

„Am informat cetățenii cu privire la mijloacele care se impun, rugându-i să reducă la maxim deplasările și să se limiteze doar la rezolvarea problemelor urgente. Nu i-am mai convocat la activități nici pe beneficiarii Legii 416, și s-au făcut anchete sociale pentru a contabiliza toate persoanele vârstnice care ar putea avea nevoie de ajutor în procurarea hranei sau a medicamentelor, urmând să identificăm soluții în acest sens. De asemenea, le-am explicat cetățenilor comunei că s-au prelungit termenele de valabilitate a actelor de identitate și de depunere a diverselor acte, la APIA, de exemplu, și nu mai este nevoie să vină la primărie… În mare parte, cetățenii sunt conștienți de pericolul la care se expun pe ei și pe apropiații lor și înțeleg să respecte interdicțiile și reglementările. Când a fost cazul, am înțeles să luăm și măsuri, deocamdată, avertizându-i pe cei care nu respectă disciplina, dar nu vom ezita să anunțăm organele în drept, care pot lua măsuri mult mai drastice!”, a explicat și primarul comunei dragomirești, Dănuț Iacob.

La rândul său, Relu Brașoveanu, primarul comunei Bălteni, pe lângă popularizarea tuturor măsurilor luate la nivel național pentru combaterea Covid-19, inclusiv pe pagina sa de Facebook, a anunțat și măsurile luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este, pentru sprijinirea persoanelor în vârstă de peste 65 de ani. Astfel, pe lângă vizitarea la domiciliu și informarea cu privire la importanța respectării regulilor de izolare impuse la nivel național de către personalul din cadrul primăriei, s-a luat decizia efectuării de cumpărături pentru solicitanții vârstnici aflați în nevoie și chiar acordarea unui suport minim financiar, pentru acoperirea nevoilor de bază, în cazul persoanelor care nu au un venit care să le asigure un trai minim.

Astfel de măsuri au fost luate în multe dintre comunele vasluiene, cel puțin, în cele în care autoritățile locale au înțeles că este momentul să fie prezenți activ în viața comunităților lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.