România e pe patul de spital. Alocați fonduri pentru SĂNĂTATE!

În România, cheltuielile pentru SĂNĂTATE sunt mai mici decât în orice altă țară din Uniunea Europeană, nu doar pe cap de locuitor, ci și ca procent din PIB. O arată toate rapoartele Comisiei Europene despre sistemele de sănătate, care mai spun și că speranța de viață din țara noastră este printre cele mai scăzute din UE.

Realitatea din ultimele zile mai arată, însă, ceva la fel de grav: sistemul sanitar din țara noastră este PUTRED.

A putrezit în ultimii 30 ani din cauza unui lanț de decizii, de la vârful și până la degetul mic al fiecărei autorități responsabile (Guvern, minister, direcție sau spital), care a tratat SUPERFICIAL sănătatea românilor și a încercat să ascundă gunoiul sub preș prin majorarea salariilor medicilor.

În aceste instituții unde trebuia să fie un MEDIU ASEPTIC, fără MINCIUNĂ, INCOMPETENȚĂ ȘI NEPĂSARE, „virușii” au ajuns să infecteze totul.

Cum să fie spitalele un mediu care să garanteze vindecarea în orice județ? Cu alocări preferențiale? Cu o politică națională orientată spre tratare și prea puțin spre prevenție (dovadă că i-a surprins virusul anunțat de două luni!)?

Iar lista întrebărilor poate continua cu spitalele care riscă declasificarea și unde se fac investiții „de fațadă”, cu infecțiile intra-spitalicești neraportate în totalitate (pentru că „așa merge treaba”), cu dotările doar pe hârtie, pentru ca instituția medicală respectivă să fie „în grafic” și să primească în continuare finanțare, cu blocajele prea dese ale sistemul informatic al cardului naţional de sănătate.

Toți acești „viruși” și alții asemenea lor, care au zburdat până acum în sistemul medical din România într-un carusel al lui «Merge și așa!» (și ce bine le-a mers unora și așa!), au fost demascați de Coronavirusul care face prăpăd.

Unii credeau că episodul COLECTIV a pus punct definitiv filmului românesc «Merge și așa!», dar unii nu au învățat nimic, iar principiul de „a lăsa pe mâine ce poți face astăzi” ne-a adus, la ora la care scriu textul ăsta, la 24 vieți pierdute!

Medicii care luptă zilnic, cu mâinile aproape goale, contra Coronavirusului, și care sunt acum expuși direct la putreziciunea sistemului, avertizează că bomba cu ceas va exploda când tabloul COVID-19 din țara noastră va începe să semene cu cel din Italia, Spania sau Franța.

Din punctul meu de vedere, bomba a explodat deja! E cea mai dureroasă lecție pentru România, care TREBUIE să se alinieze statelor europene în primul rând în ceea ce privește alocările pentru SĂNĂTATE. Aliniere nu doar la nivel de alocări și salarii, ci și la nivel de COMPETENȚĂ.

Atât timp cât încă trăim cu putreziciunea lângă noi, ROMÂNIA MOARE CU ZILE.

Daniel Olteanu, deputat, președintele ALDE Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.