Primăria Vaslui, măsuri concrete în lupta împotriva Covid-19

0
841

• La inițiativa președintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență, primarul Vasile Pavăl, și întrunit de urgență joi, 12 martie, Comitetul a aprobat „Planul de măsuri pentru gestionarea infecțiilor cu Coronavirus COVID-19 la nivelul municipiului Vaslui”. Planul cuprinde 16 măsuri, de la informarea cetățenilor asupra tuturor hotărârilor adoptate și aplicate la nivel național și local în vederea prevenirii infectării cu coronavirus COVID-19, la cele mai drastice, închiderea creșelor și a unităților de învățământ, ori interzicerea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr mai mare de 100 de persoane, cu excepția competițiilor sportive din următoarea perioadă, care se pot desfășura fără spectatori. Așa cum a promis primarul, în plan nu se pomenește nimic despre închiderea piețelor agroalimentare, acestea având, ieri, activitatea suspendată doar pentru igienizare și dezinfecție, ori a magazinelor sau supermarketurilor.

Toate structurile subordonate Primăriei Municipiului Vaslui ce au atribuții în gestionarea situațiilor de urgență specifice, precum și instituțiile care asigură funcții de sprijin vor fi implicate în această perioadă pentru a lua toate măsurile de gestionare a situației, potrivit competențelor fiecăreia, în vederea reducerii la minimum îmbolnăvirilor cu Covid-19 a cetățenilor. O primă măsură cuprinsă în Planul adoptat de Comitetul Local pentru Situații de Urgență prevede “Informarea constantă a cetățenilor municipiului Vaslui asupra tuturor hotărârilor adoptate și aplicate la nivel național și local în vederea prevenirii infectării cu coronavirus COVID-19. Transmiterea informațiilor se va face prin intermediul anunțurilor afișate la toate punctele de lucru ale Primăriei Municipiului Vaslui și ale unităților subordonate, prin intermediul site-ului oficial al instituției, al paginii de facebook și mijloacelor clasice de comunicare în masă”.

Cât privește învățământul, s-a decis că “Pe raza Municipiului Vaslui se suspendă desfășurarea cursurilor unităților de învățământ preuniversitare de stat și particulare și a activității creșelor”, dar și faptul că “În perioada 12.03.2020 – 22.03.2020 conducerea unităților de învățământ și a creșelor vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor”.

“Începând cu data de 12.03.2020 pe raza Municipiului Vaslui se interzice desfășurarea tuturor evenimentelor care presupun participarea unui număr mai mare de 100 de persoane, inclusiv programate si aprobate până la această dată. Competițiile sportive organizate în municipiul Vaslui în perioada 12 – 31.03.2020 se vor desfășura fără spectatori”. Aceste măsuri urmează a fi aplicate deocamdată până la sfârșitul lunii martie, “cu prelungire automată în funcție de evoluția situației”, așa cum precizează CLSU Vaslui.

Activitatea cu publicul a municipalității și a instituțiilor din subordine va fi serios restricționată. “La sediul Primăriei municipiului Vaslui, precum și în toate instituțiile subordonate Consiliului local al municipiului Vaslui se restricționează accesul cetățenilor, în perioada 12.03 – 31.03.2020 astfel: a) accesul persoanelor în Primăria municipiului Vaslui, precum și în unitățile subordonate Consiliului local al municipiului Vaslui se face doar în spațiile destinate relației directe cu cetățenii și în număr limitat;

b) accesul în sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor a municipiului Vaslui va fi restricționat, rezolvându-se la evidența populației numai programările online, iar la starea civilă se vor elibera numai certificatele de deces;

c) personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului care are relații directe cu cetățenii va fi dotat cu dezinfectanți, măști și mănuși de protecție pe care este obligat să le folosească pe toată durata programului de lucru.

d) Dialogul cu cetățenii va fi realizat la o distanță de minim un metru”, se arată în Planul de măsuri recent adoptat.

Urmează apoi măsurile fizice pentru combaterea îmbolnăvirilor: “Se vor respecta măsurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 6 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020, respectiv: dezinfecția frecventă a mijlocului de transport la finalizarea traseului (ex. bară și suporți de susținere, uși, scaune etc.). Măsurile vor fi transmise, în vederea punerii în aplicare, și operatorilor de serviciul public de transport în regim de taxi și operatorilor de transport public în comun”. “Se vor respecta măsurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 6, 8, 9 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020, astfel: dezinfecția frecventă a suprafețelor, în special în zona caselor de marcat (unități comerciale), precum și în alte locuri expuse (ex. cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lift); instituirea măsurilor privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale; instituirea obligațiilor ca toate instituțiile publice și private să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape de hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse, (mese conferințe, birouri etc.); instituțiile publice și operatorii economici vor analiza și vor dispune, în măsura posibilităților, desfășurarea muncii la domiciliu pentru o parte din personal (…)”.

Nu au fost uitați nici agenții comerciali sau instituțiile publice ori de drept privat: “Se vor înștiința în scris unitățile de alimentație publică (restaurante, baruri etc.) mall-uri, supermarket-uri, unități care presupun prezența unui număr foarte mare de persoane, de necesitatea luării măsurilor de igienizare și dezinfecție, precum și aceea de a obține avizul special al Direcției de Sănătate Publică în vederea organizării unor activități cu participarea a mai mult de 100 de persoane (concerte, petreceri, nunți, parastase etc.). Se vor lua măsurile stabilite de Comitetul național pentru situații speciale de urgență prevăzute la art. 11 din Hotărârea nr. 6/09.03.2020 respectiv: intensificarea acțiunilor preventive derulate în spațiile publice cu aflux de persoane, cum ar fi gări, autogări, târguri, piețe, etc., în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate publică dispuse si vor fi transmise în regim de urgență, în vederea punerii în aplicare”. Nu în ultimul rând, “Începând cu data de 12.03.2020, toate spațiile de joacă pentru copii de pe raza Municipiului Vaslui vor fi igienizate și dezinfectate zilnic cu materiale avizate de Ministerul Sănătății”.

Cât privește populația municipiului Vaslui sau persoanele aflate în trecere, mai ales în cazurile speciale, ale celor suspecți de îmbolnăvire cu coronavirus, CLSU a decis în cazul lor că “Se vor monitoriza suplimentar toate persoanele vulnerabile din evidență, se vor identifica cu prioritate cele cu vârsta peste 65 de ani și li se vor oferi, la nevoie, servicii de aprovizionare cu alimente, produse de igienă etc. Pentru persoanele izolate la domiciliu care vor fi comunicate de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui, vor fi efectuate anchete sociale telefonic de către Direcția de Asistență Socială Vaslui în vederea stabilirii situației efective cu privire la existența posibilității ca un aparținător al persoanei izolate să asigure alimentația, medicamentația și materialele de strictă necesitate a acestuia, să monitorizeze starea de sănătate a acestuia aplicând un chestionar ce va fi transmis de către Direcția de Sănătate Publice Vaslui. În eventualitatea în care din ancheta socială rezultă că persoana izolată la domiciliu nu are posibilitatea de a-și procura cele necesare, aceste servicii se vor asigura la solicitarea Direcției de Asistență Socială Vaslui. Cheltuielile vor fi suportate direct de persoanele izolate, în situația în care nu se stabilește altfel la nivel local sau național”.

Ultimele trei măsuri din Planul pentru gestionarea infecțiilor cu Coronavirus COVID-19 la nivelul municipiului Vaslui se referă la monitorizarea constantă a situației, în vederea completării cu noi măsuri mai restrictive, dacă situația o va impune, ori, dimpotrivă, relaxarea acestora, când va fi cazul. Astfel, “La nivelul primăriei Municipiului Vaslui se constituie o structură de permanență pentru perioada când în sediul primăriei activitatea este întreruptă (weekend-uri și sărbători legale). Se va verifica zilnic Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19, publicată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică din România, în vederea actualizării permanente a situației și a informării corecte a cetățenilor. La sediul Primăriei municipiului Vaslui este deschisă o linie telefonică directă (telverde) pentru a răspunde permanent solicitărilor, sesizărilor și anunțurilor venite din partea cetățenilor – tel. 0800800780”.

Toate măsurile au fost puse imediat în aplicare, iar primarul Vasile Pavăl contează pe spiritul civic și corectitudinea vasluienilor, în lupta împotriva reducerii riscului de îmbolnăvire cu coronavirus. Trebuie menționat că, la nivelul județului Vaslui, pe data de 15 martie, nu exista nici o persoană semnalată ca fiind infectată cu Covid-19. În schimb, existau 328 persoane autoizolate la domiciliu, respectiv 30 persoane carantinate. Doar în ziua respectivă, s-a impus izolarea la domiciliu a unei persoane, în timp ce alți 22 vasluieni au ieșit din autoizolare, după trecerea perioadei de 14 zile în care nu au prezentat simptome de îmbolnăvire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.