Premieră în cultura bârlădeană: expoziție fără vernisaj, vizionată doar online!

0
1161

• Pentru prima dată în cei 106 de existență, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad nu organizează în fața publicului vernisarea unei expoziții pregătite de unul dintre muzeografii secției de Arheologie, ci îi invită pe pasionații acestui domeniu să viziteze expoziția prin intermediul internetului. Conducerea instituției a luat această decizie pentru a preveni răspândirea virusului COVID-19.

Pandemia de gripă provocată de noul coronavirus (COVID-19), care a înregistrat până acum peste 150.000 de îmbolnăviri și în jur de 6.000 de decese la nivel global, obligă autoritățile și instituțiile să ia măsuri stricte pentru a stopa / preveni răspândirea virusului. Astfel, la Bârlad, pe lângă suspendarea activităților culturale, sportive și recreative cu mai mult de cinci persoane organizate sub egida administrației locale, și conducerea Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a luat o decizie similară.

Așa se face că, pentru expoziția cu tematică arheologică intitulată „Lighioane și animale fantastice. Reprezentări din preistorie până în Evul Mediu”, ce trebuia să aibă vernisajul sâmbătă, 14 martie, ora 11.00, nu a mai fost organizată vernisarea, pentru a nu mai aduna la un loc multe persoane. În schimb, pasionații de arheologie au fost anunțați prin intermediul paginii de socializare a instituției muzeale că expoziția poate fi vizionată pe pagina de internet și pe pagina de Facebook a muzeului. Totodată, se precizează că, în cazul în care, după 31 martie, va fi ridicată interdicția de ridicare a muzeelor, expoziția va putea fi vizitată în incinta muzeului până pe data de 8 mai.

„Acest proiect a fost inițiat de dr. Loredana Solcan de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național «Moldova» Iași, în octombrie 2019. Expoziția a fost vizitată la Iași în perioada 29 octombrie 2019 – 22 martie 2020 de peste 10.000 de persoane. Prin acest demers expozițional, organizatorii își propun să evidențieze valențele simbolice atribuite animalelor de-a lungul timpului, dorindu-și să prezinte vizitatorului un fragment din imaginarul oamenilor din trecut. Relația omului cu necuvântătoarele a avut, de-a lungul istoriei, un caracter deosebit de complex, diferitele comunități umane relaționând cu animalele în moduri diverse. În afară de rolul jucat în alimentație, care rămâne o constantă de-a lungul timpului, modul în care ființa umană a interacționat cu lumea animală este caracterizat de o serie întreagă de atitudini. În momente diferite ale istoriei, necuvântătoarele au fost o amenințare pentru grupurile umane sau au jucat rolul de companion, au participat la construirea relațiilor sociale fiind privite ca avere sau conferind prestigiu, au fost apreciate pentru «puterile» / abilitățile lor fizice, fiind investite cu virtuți totemice și simbolice”, a precizat muzeograful Mircea Oancă, organizatorul expoziției.

Potrivit acestuia, animalele au fost astfel legate de diferite activități religioase sau au reprezentat ființe divine, constituind chiar o componentă importantă a modului de explicare și ordonare a vieții, cu funcții importante în miturile care explicau „funcționarea” lumii. Sălbatic sau domesticit, animalul constituie, încă de la începuturi, o sursă de inspirație pentru om.

Expoziția a fost organizată în colaborare cu Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Muzeul Bucovinei Suceava și Liceul Teoretic „Ion Neculce” Târgu Frumos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.