Monumentul Eroilor a intrat în reabilitare

0
1362

• Au demarat în forță lucrările de reabilitare a Monumentul Eroilor căzuți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, situat vizavi de Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”. Este practic cea de-a doua restaurare, și cea mai amplă, a ansamblului arhitectonic construit în 1945. De asemenea, rste primul pas în reabilitarea principalei căi de acces spre Parcul Copou, strada Mihail Kogălniceanu, reabilitare aflată în atenția municipalitatății vasluiene și care va demara imediat după reabilitarea în zonă a rețelei de apă și a celei de canalizare.

Monumentul Eroilor căzuți în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, realizat din marmură, situat pe strada Mihail Kogălniceanu, vizavi de Liceul Teoretic cu același nume, a intrat încă de anul trecut în atenția autorităților locale, dat fiind starea de degradare în care se află în prezent. Ansamblul arhitectural placat cu marmură roz a fost ridicat la inițiativa prefectului gen. Gheorghe Rășcanu, în 1947, apoi refăcut în 1995. Municipalitatea vasluiană a luat recent decizia de a reabilita monumentul, acordând totodată un spațiu mai generos, pentru ca comemorările prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai, ori cu alte ocazii, să se poată desfășura în mai bune condiții.

Deja, la începutul acestei săptămâni, s-a trecut la treabă, prin decopertarea platformei de acces la monument și a plăcilor de marmură de pe acesta. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 2 luni, expirând la începutul lunii mai. În această perioadă, după decopertare, monumentul în sine urmează a fi placat din nou cu marmură albă, iar platforma va fi placată cu plăci de granit, cu excepția unei alei de acces la monument, ce va fi, la fel, placată cu marură albă. Totodată, va fi amplasată o nouă placă de comemorare a eroilor căzuți în cel de al Doilea Război Mondial. Jardinierele cu flori existente vor fi și ele reabilitate și placate cu granit, iar în jurul monumentului vor fi amplasate 10 bănci cu coșurile de gunoi și iluminatul arhitectural aferente. Dealtfel, întreaga instalație de iluminat a ansamblului va fi modificată, urmând a fi amplasate 14 lămpi de pardoseală asemănătoare cu cele din Centrul Civic, dar și un corp de iluminat, la crucea din vârful monumentului.

Întreaga investiție va costa 508.000 de lei, TVA inclus, finanțarea fiind asigurată din bugetul local al municipiului Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.