Măsuri pentru protejarea beneficiarilor de fonduri europene derulate prin PNDR 2014-2020

0
967

• Pentru evitarea riscului de contaminare cu virusul COVID-19, cei care au accesat fonduri europene derulate prin PNDR 2014-2020 vor beneficia de măsuri în vederea reducerii riscurilor care pot apărea în implementarea proiectelor și a angajamentelor asumate. Pe lângă posibilitatea de a solicita suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata stării de urgență, dacă este cazul, MADR analizează și soluții care pot fi aplicate pentru asigurarea lichidităților la nivelul fermierilor, cu prioritate pentru activitatea de producție și procesare.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale asigură beneficiarii măsurilor PNDR de întreprinderea tuturor demersurilor legale și procedurale necesare pentru evitarea răspândirii riscului de contaminare cu virusul COVID-19. Astfel, ministerul, prin Autoritatea de Management pentru PNDR și agențiile de plăți, AFIR și APIA, a întreprins demersuri de urgență, în vederea protejării beneficiarilor de fonduri PNDR, dând posibilitatea reorganizării, restructurării sau reprogramării activităților care fac obiectul finanțării prin PNDR. Se vor lua măsuri de prelungire a anumitor etape din graficul de implementare, reeșalonare a tranșelor de plată și/sau majorarea numărului maxim de 5 tranșe de plată, precum și de prelungire a duratei de execuție a contractului de finanțare. „Decizia vine în contextul obligațiilor pe care beneficiarii PNDR 2014-2020 le au de a adopta toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii riscului de contaminare cu Coronavirus prin orice mijloace, conform Hotărârii nr. 8 din 12.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Prevederile Ordinului ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin care sunt instituite măsurile de mai sus, precum și alte informații de interes pentru beneficiarii PNDR, pe perioada stării de urgență, pot fi consultate pe site-urile MADR: https://www.madr.ro/transparenta.html, AFIR și APIA, la secțiunea Măsuri întreprinse în contextul COVID-19”, se arată în comunicatul de presă postat de MADR.

„Beneficiarii de fonduri europene derulate prin PNDR 2014-2020 au posibilitatea de a solicita suspendarea prevederilor contractuale sau a angajamentelor asumate, pe durata stării de urgență, în măsura în care în urma analizei efectuate, constată că nu pot să reorganizeze, restructureze sau să reprogrameze activitățile care fac obiectul finanțării”, explică și Dan Alin Trifu, directorul executiv al OJFIR Vaslui.

„În paralel, MADR analizează soluțiile care pot fi aplicate pentru asigurarea lichidităților la nivelul fermierilor, cu prioritate pentru activitatea de producție și procesare, inclusiv prin instrumentele de creditare și garantare disponibile prin PNDR și bugetul de stat. În funcție de evoluția situației la nivel național, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va adopta și alte măsuri necesare în scopul gestionării corespunzătoare a situației excepționale cauzate de răspândirea COVID 19 în scopul luării tuturor măsurilor ce se impun pentru ca fermierii din România să beneficieze de sprijinul autorităților în această perioadă de criză și să primească finanțările europene, atât pentru plățile directe cât și pentru proiectele de investiții din PNDR”, anunță responsabilii din conducerea MADR.

La nivelul județului Vaslui, sunt în curs de implementare peste 120 de proiecte, pe diverse submăsuri din cadrul PNDR 2014 – 2020, doar anul trecut, la nivelul OJFIR Vaslui fiind făcute plăți în sumă totală de peste 6,1 milioane euro! Multe dintre aceste proiecte sunt cu finanțare multianuală, implementarea lor putând avea de suferit din cauza restricțiilor luate pentru limitarea răspândirii Covid 19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.