Justiție în vreme de restriște!

0
1353

• Numărul dosarelor înregistrate în ultima perioadă pe rolurile instanțelor de judecată vasluiene s-a împuținat considerabil față de o perioadă normală. În marea majoritate, este vorba de dosare penale ori dosare civile ce nu suferă amânare; sunt însă și cazuri care parcă nu-și au rostul ori nu sunt urgente, în aceste vremuri speciale. De exemplu, un executor judecătoresc a depus nu mai puțin de 28 de cereri de executare silită a unor debitori care nu se achitaseră de datorii, iar doi angajați ai DSP au solicitat în instanță nici mai mult nici mai puțin decât sporuri pentru condiții de muncă.

Încă de la începutul crizei Coronavirus, conducerile instanțelor de judecată au luat măsuri de amânare a cauzelor care nu sunt urgente, precum și de limitare la maxim a contactului între justițiabili și angajații din justiție. Cei mai mulți justițiabili au înțeles acest lucru, iar afluxul de dosare nou înregistrate pe rolurile instanțelor a scăzut considerabil, la în jur de 10, zilnic, de câteva ori mai puține față de o perioadă normală, la Tribunalul sau Judecătoria Vaslui. Sunt însă și excepții, de exemplu, pe 24 martie, au fost înregistrate nu mai puțin de 47 de cereri, însă a fost un caz mai special, nu mai puțin de 28 de astfel de cereri venind din partea unui executor judecătoresc, grăbit nevoie mare să execute silit zeci de vasluieni pentru a recupera datoriile pe care aceștia le au la diverse entități financiare. În rest, bună parte dintre dosarele înregistrate în ultima perioadă pe rolul Judecătoriei Vaslui sunt obișnuitele cereri de liberare condiționată ori contestații la executare ale unor deținuți dornici să se vadă în libertate, chiar dacă acest lucru le va aduce înlocuirea celulei din penitenciar cu propria locuință, ca urmare a carantinei naționale proaspăt instituite.

Cât privește Tribunalul Vaslui, cele mai multe dosare noi înregistrate sunt cauze urgente, unele de natură penală, privind arestări preventive sau prelungiri ale acestor măsuri, sau civilă: ordine de protecție sau pentru luarea unor măsuri de protecție pentru minori. Sunt însă și cauze care ar fi putut suferi o amânare înainte de a fi depuse, cu atât mai mult cu cât începutul judecării lor oricum ar putea avea, în cel mai bun caz, undeva la toamnă! Între respectivele dosare se remarcă și ale unor lucrători ai Direcției de Sănătate Publică, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean sau din cel al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră, instituții aflate în primele rânduri ale luptei împotriva coronavirusului, în care respectivii petenți solicită unele sporuri pentru condiții de muncă, de fidelitate sau spor pentru studii superioare, la care, consideră ei, ar fi avut dreptul. Într-un alt dosar recent depus pe rolul Tribunalului, 16 angajați ai unei grădinițe din Huși au înțeles să profite de vacanța școlară neașteptată pentru a cere în instanță unele drepturi salariale! La fel, Gelu Pecheanu, fostul primar al comunei Drânceni, în prezent administratorul comunei, a depus la instanță o acțiune în constatare – prescripție extinctivă, cale de atac împotriva deciziilor Agenției Naționale de Integritate și a Instituției Prefectului prin care a fost destituit din funcție, după ce a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.