Infrastructura de iluminat public din Bârlad, eficientizată cu fonduri norvegiene

0
1980

• După ce, în octombrie 2019, a fost semnat contractul de finanțare pentru obiectivul de investiții „Modernizarea sistemului de iluminat public”, în valoare de aproape 10,7 milioane de lei și finanțat prin POR 2014-2020, acum, municipalitatea bârlădeană încearcă să obțină o finanțare norvegiană pentru investiția „Eficiența energetică a infrastructurii de iluminat public”, în valoare de peste 7,2 milioane de lei.

Întruniți în ședință extraordinară în sala mică a Cinematografului „Victoria”, consilierii bârlădeni au aprobat, vineri, 20 martie, un proiect de hotărâre ce vizează „aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții «Eficiența energetică a infrastructurii de iluminat public»„. Este vorba despre un proiect cu o valoare totală de 7.240.659,98 lei cu TVA, ce ar urma să fie finanțat din fonduri norvegiene. Cum termenul limită de depunere a documentației în vederea obținerii finanțării este de 31 martie, ora 14.00, consilierii prezenți la ședință au votat proiectul în doi timpi și trei mișcări.

„Situația actuală a sistemului de iluminat public de la nivelul Bârladului conduce la înregistrarea unor consumuri mari de energie electrică, cauzată de tipul și vechimea corpurilor de iluminat. Prin proiectul «Eficiența energetică a infrastructurii de iluminat public», se propune modernizarea sistemului de iluminat prin utilizarea aparatelor cu tehnologie LED, ameliorarea securității, siguranței și confortului cetățenilor pe timp de noapte, prin aducerea iluminatului public la valorile cantitative și calitative din prescripțiile naționale și internaționale, îmbunătățirea parametrilor luminotehnici și diminuarea poluării luminoase. Ținând cont de oportunitatea de finanțare din cadrul Programului RO-Energy din fonduri norvegiene, am inițiat întocmirea documentației în vederea solicitării de finanțare”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

Așa cum se arată în Anexa nr. 1 a inițiativei, principalii indicatori tehnico-economici ai investiției aprobați de consilieri sunt următorii: valoarea totală a proiectului – 7.240.659,98 lei cu TVA, din care 6.273.645,63 lei cu TVA reprezintă cheltuielile de construcții și montaj; defalcarea cheltuielilor – bugetul local/neeligibil (1.086.099 lei) și fonduri atrase/eligibile (6.154.560,98 lei); eșalonarea investiției – anul I (valoare – 2.413.553,33 lei) și anul II (valoare – 4.827.106,65 lei); durata de execuție – 18 luni; capacități – înlocuire 2.590 corpuri de iluminat existente.

„Modernizarea sistemului de iluminat public constă în montarea aparatelor de iluminat cu tehnologie LED, înlocuire lămpi existente și înlocuirea kiturilor de montaj (2.590 bucăți), precum și implementarea unui sistem inteligent de telegestiune bazat pe senzori de prezență și de mișcare. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu component electronic (driver) dimabil, care să permită reglarea intensității fluxului luminos emis de aparat (și implicit al consumului generat), prin dimarea în trepte de câte 1 W, în funcție de datele transmise de senzorii de prezență și de mișcare. Se vor realiza reduceri de 79% ale consumului de energie electrică, datorită sistemului inteligent de telegestiune, și se vor obține economii prin reducerea costurilor de mentenanță”, se arată la descrierea investiției, prezentată în Anexa nr. 2.

„În aceste condiții, primăria ar beneficia de o sumă suplimentară la buget, de circa 370.299 lei fără TVA, anual. La aceste reduceri, se vor adăuga și economiile rezultate din reducerea cu 100% a costurilor legate de întreținerea și mentenanța sistemului. De fapt, în primii cinci ani, cheltuielile pentru întreținere vor fi zero pentru noile aparate de iluminat implementate în sistem, deoarece vom avea un sistemul de iluminat public nou, cu echipamente aflate în perioada de garanție. Astfel, se va obține un sistem inteligent, nou și modern, complet, unitar, economic și ecologic, care va aduce reducerea semnificativă a cheltuielilor cu energia electrică și reducerea la o parte din costurile întreținerii. Ameliorarea securității, siguranței și confortului cetățenilor pe timp de noapte prin aducerea iluminatului stradal la valorile cantitative și calitative din prescripțiile naționale și internaționale se va realiza pe toate străzile, unde se vor monta aparate de iluminat pe toți stâlpii existenți”, se mai precizează în descrierea investiției.

Trebuie spus că, în octombrie 2019, a fost semnat contractul de finanțare pentru investiția „Modernizarea sistemului de iluminat public”, pentru care, în februarie 2020, a fost scoasă la licitație pe SICAP proiectarea și asistența tehnică. Valoarea totală a investiției se ridică la 10.686.204,49 lei, din care 9.083.273,82 lei (adică 85% din total) reprezintă fonduri nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, alți 1.389.206,58 lei (adică 13%) sunt bani de la bugetul de stat, iar 213.724,09 lei (adică 2%) reprezintă cofinanțarea municipalității. Investiția presupune instalarea a 258 de stâlpi și a 1.261 de corpuri de iluminat pe 20 de străzi din oraș. Pe lângă reducerea consumului de energie electrică și modernizarea a circa 25 de kilometri din sistemul de iluminat public, proiectul și propune și să reducă emisiile de CO2 cu aproape 70% pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.