Fost primar, condamnat să dea cu mătura în primărie!

0
1263

• Curtea de Apel Iași a anunțat sentința definitivă în cazul fostului primar al comunei Arsura, Mihai Mitrofan, și a viceprimăriței Maria Bedreag, acuzați că ar fi obținut fără drept subvenții europene, folosind documente false sau inexacte. Ambii foști aleși locali au scăpat cu pedepse cu suspendarea executării, însă Mitrofan va trebui să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității, chiar în cadrul primăriei pe care cândva a condus-o. În plus, cei doi nu vor mai putea candida pentru nici o funcție publică, la următoarele alegeri!

În 2017, Mihai Mitrofan, pe atunci primar al comunei Arsura, împreună cu Maria Bedreag, fosta sa viceprimăriță, au fost trimiși în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție sub acuzațiile de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de către aceasta ori în numele ei și complicitate la această infracțiune. Practic, cei doi ar fi folosit documente false, adeverințe contrasemnate de către primar, pentru obținerea de subvenții europene acordate de către APIA, fie în nume propriu, fie în numele Asociației „Micii fermieri” din sat Fundătura, comuna Arsura. În total, în perioada iunie 2007 – fabruarie 2010, cei doi ar fi obținut subvenții necuvenite în sumă de peste 110 mii lei.

În iunie 2019, Tribunalul Vaslui pronunța o primă sentință în acest dosar, condamnându-i pe cei doi la 1 an, respectiv 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, obligându-i totodată să returneze întreaga sumă obținută pe nedrept, cu penalitățile și dobânzile aferente.

Atât procurorii DNA, cât și Maria Bedreag au făcut apel împotriva acestei sentințe, apel care a fost admis de către Curtea de Apel Iași, ai cărei judecători au anunțat zilele trecute sentința definitivă în acest dosar. Fostei viceprimărițe Maria Bedreag i s-a majorat pedeapsa inițială la doi ani de închisoare, menținându-i-se suspendarea executării pedepsei, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de 4 ani, cu obligațiile și interdicțiile aferente. La fel au decis judecătorii și în cazul lui Mihai Mitrofan, a cărui pedeapsă inițială a fost dublată, la doi ani de închisoare, însă cu un termen de supraveghere de 3 ani, perioadă în care, dacă va mai comite o nouă infracțiune, va trebuie să execute și această condamnare în regim de detenție. În plus, fostul viceprimar va trebui să presteze și 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul instituției pe care a condus-o, Primăria Arsura, ori la DGASPC Vaslui, „dacă starea de sănătate i-o va permite”, așa cum au decis judecătorii ieșeni. Cei doi condamnați nu vor avea nici posibilitatea să candideze la vreo funcție publică, ori să ocupe una, în următorii doi ani! Cât privește Asociația „Micii fermieri”, controlată de cei doi, în cazul acesteia s-a decis majorarea amenzii penale aplicate inițial, de la 7.500 lei, la 10.000 lei.

Cei doi foști aleși locali au în continuare obligativitatea achitării prejudiciului făcut, în acest sens, fiind menținut sechestrul asiguratoriu aplicat de judecători asupra bunurilor lor. În cazul în care nu se vor achita de această obligație, Mihai Mitrofan și Maria Bedreag ar putea ajunge după gratii, pentru executarea pedepsei care, pe moment, a fost suspendată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.