Focare de pestă porcină africană în localitățile Horoiata și Banca!

0
1190

• După ce, în ultimele luni, analizele de laborator au confirmat prezența virusului de pestă porcină africană (PPA) doar la mistreți, iată că, săptămâna trecută, autoritățile județene au anunțat prezența a două focare de PPA în două gospodării din localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, respectiv localitatea Banca, comuna Banca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Instituția Prefectului Județului Vaslui a anunțat că, pe 12 martie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prin buletin de analiză apariția unui focar de PPA la Horoiata, comuna Bogdănești, și că, pe 13 martie, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Iași a confirmat tot prin buletin de analiză suspiciunea unui focar în localitatea Banca. În consecință, a fost întreprinsă următoarea măsură: la solicitarea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, prefectul Mircea Gologan a convocat, pe 13 martie, Centrul Local de Combatere a Bolilor – Județul Vaslui, care a aprobat Planurile de măsuri pentru combaterea Pestei Porcine Africane pentru confirmarea / suspiciunea focarelor din două exploatații de tip gospodărie a populației.

Astfel, în cazul focarului din localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, pe 6 martie, proprietarul a informat telefonic medicul veterinar de liberă practică din localitate că are un porc bolnav. Veterinarul a trimis asistentul veterinar pentru a consulta animalele, acesta luând decizia de începere a tratamentului. Pe 10 martie, personalul sanitar veterinar a recoltat probe de sânge de la trei porci, acestea fiind trimise la LSVSA Iași în vederea confirmării / infirmării PPA. În cursul zilei de 11 martie, LSVSA Iași a confirmat prin buletin de analiză prezența virusului pestei porcine africane.

În dimineața aceleiași zile, proprietarul a constatat moartea a două porcine, așa că a informat medicul veterinar. Acesta s-a deplasat în exploatație și a ridicat cadavrele pe care le-a dus la LSVSA Vaslui în vederea examenului necropsic și a analizelor în vederea confirmării bolii. În momentul declanșării acestui episod, localitatea Horoiata, comuna Bogdănești, nu se mai afla în zona afectată unui caz de PPA la mistreț sau în zona de restricție a unui focar de PPA la porc domestic. În vederea limitării propagării virusului din gospodăria afectată către alte gospodării, s-a luat decizia de ucidere a porcinelor existente în exploatația afectată, ecarisarea cadavrelor și dezinfecția adăpostului de animale, a curții și a tuturor utilajelor folosite în uciderea și îngroparea animalelor bolnave.

„În cazul suspiciunii din localitatea Banca, pe 10 martie, proprietarul a informat telefonic medicul veterinar de liberă practică despre faptul că are patru porcine, din care trei sunt bolnave. Veterinarul a trimis asistentul veterinar care a consultat animalele și decis începerea tratamentului. Una dintre suine nu era febrilă, iar tratamentul nu a fost efectuat deoarece proprietarul intenționa să-l sacrifice a doua zi. Pe 11 martie, personalul sanitar veterinar a continuat tratamentul la cele trei capete, constatându-se o îmbunătățire a stării generale, inclusiv revenirea apetitului. De asemenea, a observat că, în exploatație, suina care nu a fost supusă tratamentului fusese sacrificată pentru consum propriu, depozitată în lada congelator, iar masa gastrointestinală a fost îngropată în incinta gospodăriei. Personalul veterinar a informat verbal proprietarul să nu înstrăineze carnea de la porcul sacrificat și să-l consume doar în exploatația prorie. Ulterior, pe 12 martie, starea celor trei suine s-a înrăutățit, așa că veterinarul a decis continuarea tratamentului. A recoltat probe de sânge de la cei trei porci și le-a trimis la LSVSA Vaslui, după care a informat telefonic DSVSA Vaslui despre această situație, inclusiv trimiterea de probe la laboratorul județean”, au precizat reprezentanții Prefecturii Vaslui.

„Pe 12 martie, un reprezentant al DSVSA Vaslui s-a deplasat în respectiva gospodărie în vederea efectuării anchetei epidemiologice. S-a dispus punerea sub supraveghere sanitar-veterinară a exploatației și s-a emis document de punere sub sechestru a cantității de carne rezultată în urma sacrificării tradiționale a porcului pentru consum propriu din ziua precedentă. În 13 martie, una dintre suine a decedat, iar personalul veterinar de la CSVA Banca a trimis cadavrul la LSVSA Vaslui, apoi probele au fost afluite la LSVSA Iași în vederea confirmării / infirmării PPA. În cursul zilei de 13 martie, LSVSA Iași a emis un buletin de analiză prin care se arăta că rezultatul era pozitiv în ceea ce privește identificarea genomului virusului pestei porcine africane. La nivelul LSVSA Vaslui, s-a procedat la recoltarea de probe de organe și țesuturi care au fost afluite la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea confirmrii / infirmării PPA. A fost luată decizia de ucidere în suspiciune a porcinelor existente în gospodăria incriminată și a porcinelor din gospodăriile învecinate. Tot pe 13 martie, a fost emisă o decizie de instituire a unui filtru dezinfector rutier la ieșirea din localitatea Banca, filtru ce va funcționa în perioada 13 – 19 martie”, au mai spus reprezentanții prefecturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.