Finanțările în agricultură, puternic lovite de Covid-19

• Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat suspendarea temporară a mai multor activități, inclusiv depunerea cererilor unice de plată pentru anul 2020 și amânarea deschiderii mai multor sesiuni de depunere de proiecte prevăzute a avea loc în perioada următoare, în timp ce, pentru unele sesiuni aflate deja în curs, a fost prelungit termenul final de depunere a cererilor și documentațiilor. Totodată, a fost suspendat controlul pe teren al inspectorilor AFIR și APIA, cu mențiunea că pentru investițiile finanțate prin FEADR se va achita următoarea tranșă de plată către beneficiari, controlulul pe teren urmând să aibă loc după ameliorarea situației epidemiologice.

În contextul instituirii stării de urgență pe teritoriul României în urma evoluției situației epidemiologice determinată de răspândirea COVID-19, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală (AM-PNDR), a decis amânarea lansării sesiunilor de depunere proiecte pentru mai multe Măsuri și Submăsuri de acordare de finanțare nerambursabilă. Este vorba de Măsura 2 „Servicii de consiliere privind măsuri zoosanitare de prevenire și combatere a Pestei Porcine Africane (PPA), măsurile minime de biosecuritate și normele sanitar veterinare în creșterea suinelor” Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole” – componenta unități de sacrificare de mică capacitate, și Submăsura 4.3 „Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice” – componenta infrastructura de irigații. De asemenea, a fost amânată deschiderea sesiunilor de depunere de proiecte și pentru Submăsura 5.1 „Sprijin pentru investiții în acțiuni preventive menite să reducă consecințele dezastrelor naturale, evenimentelor adverse și evenimentelor catastrofale” sau Submăsura 5.2 „Sprijin pentru investiții privind refacerea terenurilor agricole și a potențialului de producție afectate de dezastre naturale, de condiții de mediu adverse și de evenimente catastrofale”. La fel se va întâmpla cu alte trei măsuri, dintre cele mai accesate de către fermieri, respectiv Submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, Submăsura 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” și Submăsura 17.1 „Prime pentru asigurarea culturilor a animalelor și a plantelor”, care ar fi trebui să fie deschise în următoarea perioadă.

„Vor fi reprogramate și activitățile privind organizarea de reuniuni, cursuri, ateliere de lucru, focus grupuri sau alte evenimente care sunt asociate cu un grad crescut de risc de răspândire a virusului COVID-19”, a anunțat ing. Alin Dan Trifu, directorul OJFIR Vaslui.

Alte măsuri, pentru care sesiunile de depunere de proiecte sunt în curs, vor beneficia de prelungirea termenelor de depunere, pentru a proteja de infectarea cu coronavirus atât pe fermieri, cât și personalul APIA, instituție la care se depun cererile de finanțare, dar și pentru că unele instituții de unde se obțin documentele necesare, și-au suspendat sau restricționat activitatea. Astfel, s-a prelungit perioada de depunere a cererilor de sprijin în cadrul sesiunii nr. 4 aferentă submăsurii 8.1 „Împădurirea și crearea de suprafețe împădurite” și sesiunii nr. 3 aferentă submăsurii 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu”, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020. „De asemenea, s-a prelungit perioada de depunere a cererilor de plată pentru submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite”, sesiunile 1, 2 și 3, și submăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” , sesiunile 1 și 2, similar cu prelungirea perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul 2020. Și perioada de depunere a deconturilor justificative aferente trimestrul I pentru beneficiarii Măsurii 14 „Bunăstarea animalelor” a fost prelungită cu o lună, respectiv până la data de 31 mai, urmând a fi propuse măsuri suplimentare în funcție de evoluția restricțiilor impuse pe fondul epidemiei”, anunță Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Acesta a anunțat, pe lângă suspendarea până pe 4 mai a activității de vizare a carnetelor de rentier agricol și, până pe 6 aprilie, a activității de primire a cererilor unice de plată, faptul că, până la sfârșitul acestei luni, nu se mai efectuează nici controale la fața locului pentru măsurile: acordarea ajutorului financiar FEGA în cadrul Programului pentru școli al României, acordarea ajutorului financiar pentru programele de reconversie/ restructurare a plantațiilor viticole, asigurarea recoltei plantațiilor viticole cu soiuri de struguri de vin, acordarea sprijinului financiar pentru Măsura de investiții în sectorul vinicol. APIA a suspendat efectuarea controalelor pe teren pentru anexa 17 B sau alte tipuri de controale, ca urmare a unor sesizări, reclamații, controale specifice măsurilor de agromediu, acolo unde se impune prezența fermierului, precum și deplasarea în teren a consilierilor Direcției Antifraudă Control Intern și a auditorilor APIA.

O măsură similară a luat-o și AFIR, suspendând controalele la fața locului în vederea reducerii la maxim a interacțiunii cu beneficiarii de finanțare nerambursabilă acordată de FEADR, aceștia urmând însă să primească următoarea tranșă de plată, pentru a continua investițiile demarate. Astfel, pentru proiectele pentru care s-au depus tranșele intermediare de plată se va realiza analiza de risc pentru extragerea eșantionului de proiecte care trebuie verificat la locul investiției, urmând ca vizita la locul investiției să se realizeze la următoarea tranșa de plată. Experții vor putea să autorizeze plata în urma verificării doar documentare a dosarului cererei de plată.

În ce privește proiectele pentru care s-au depus cererile de plată tranșa finală, experții vor efectua vizita la locul investiției conform procedurilor în vigoare, cu amendamentul ca, acolo unde în urma analizei efectuate la nivelul conducerii OJFIR se consideră ca zona este una cu risc ridicat, se poate autoriza plata către beneficiari, fără a mai fi necesară vizita la locul investiției. Ulterior, conducerile OJFIR se vor asigura că această verificare se va efectua de către serviciile tehnice în perioada imediat următoare întreruperii restricțiilor cauzate de COVID 19. Proiectele care au fost cuprinse în eșantionul de control pe teren (OTSC) de 5% și pentru care nu s-a efectuat încă vizita pe teren vor fi autorizate la plată fară a se mai efectua verificarea pe eșantion și vor fi incluse în următoarea solicitare de fonduri. În sfârșit, următoarele eșantioane de control pe teren (OTSC) de 5% se anulează, urmând ca toate certificatele de plată care n-au fost eșantionate să fie introduse în populația de eșantionare în momentul în care va înceta situația cauzată de apariția COVID 19.

„Transmitem rugămintea ca beneficiarii direcți ai tuturor formelor de sprijin financiar acordate prin AFIR, APIA sau MADR să se solidarizeze cu eforturile noastre pentru a reduce expunerea în fața acestui virus, asigurându-i de faptul că le vor fi respectate toate drepturile”, este apelul conducerilor acestor instituții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.