E oficial: Spitalul din Bârlad, exclusiv pentru pacienții COVID-19!

1
6576

• În ciuda faptului că administrația locală și principalele partide politice se opun vehement, Ministerul Sănătății a emis ordinul prin care Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a fost desemnat spital suport pentru tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19. Până la noi dispoziții, pacienții spitalizați au fost deja externați sau trimiși la alte unități spitalicești, aici urmând să fie internați și îngrijiți exclusiv bolnavi de coronavirus. Cum spitalul dispune de foarte puține ventilatoare și monitoare a funcțiilor vitale, conducerea unității a lansat un apel umanitar prin care le cere localnicilor să se implice și să doneze bani sau chiar materiale sanitare de protecție.

Ceea ce, de câteva zile, era doar la stadiul de analiză a situației, a devenit, ieri, o certitudine, în sensul că Ministerul Sănătății și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență au decis ca Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad să devină spital suport pentru tratarea cazurilor de infectare cu virusul COVID-19 din întreg județul. Cu alte cuvinte, când spitalele ieșene se vor umple de bolnavi de coronavirus și nu vor mai exista locuri pentru alții, spitalul bârlădean va prelua cazurile apărute pe raza județului Vaslui. Decizia a fost luată în ciuda faptului că primarul Bârladului, Dumitru Boroș, solicitat, încă din 23 martie, atât Ministerului Sănătății cât și Direcției de Sănătate Publică Vaslui, în numele spitalului bârlădean, al Primăriei și Consiliului Local Bârlad, ca unitatea medicală locală să nu fie introdusă în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus. Cel puțin așa a declarat edilul șef, care a invocat un motiv cât se poate de simplu: dotările precare, lipsa de personal și de spații adecvate, dar mai ales finanțarea insuficientă.

Ba mai mult, deși în cadrul videoconferinței organizate pe 24 martie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui a cerut ca ei să devină spital COVID-19, solicitarea le-a fost refuzată categoric de oficialii de la București. Cu atât mai mult s-a ținut cont de declarația comună adoptată de Consiliul Local Bârlad, în cadrul ședinței extraordinare din 24 martie și semnată de toți consilierii prezenți (șase de la PNL și opt de la PSD). Iar motivele invocate în respectivul document sunt tot legate de posibilitățile de cazare, personalul existent (în special în secțiile Boli Infecțioase și Anestezie și Terapie Intensivă), dotarea cu aparatură și echipamente medicale necesare bunei desfășurări a actului medical, mult sub nivelul celor oferite de spitalul județean.

Ba, pe 24 martie, a fost lansată petiția „Nu transformați Spitalul Municipal Bârlad în spital suport pentru tratarea bolnavilor de COVID-19!” pe portalul http://www.petitieonline.com, unde până ieri, la ora 15.00, au semnat 950 de persoane. Din păcate, nici acest demers nu a contat pentru oficialii de la București.

Și partidele politice resping decizia

Deși în acest an ar trebui să avem alegeri locale (cine știe când?!) și lupta politică se ascute, chiar și principalele formațiuni politice de pe scena bârlădeană au lăsat deoparte campania electorală și au făcut front comun, în sensul că nici PNL, nici PSD și nici USR nu este de acord cu desemnarea spitalului din Bârlad ca spital suport în lupta cu noul coronavirus.

„În ultimii ani, Bârladul a fost lăsat la o parte de către Consiliul Județean Vaslui și majoritatea investițiilor în domeniu s-au făcut la spitalul din Vaslui. Din 2015 până în prezent, spitalul din Vaslui a primit de la Consiliul Județean suma de 17.262.965 lei, pe când spitalul din Bârlad nu a primit niciun ban. Acum, când a venit timpul ca acele investiții să ajungă la oameni sub forma unor îngrijiri medicale de calitate, spitalul din Vaslui este menajat, iar cel din Bârlad este sacrificat. Diferențele între cele două spitale sunt foarte mari: Bârladul are doar doi medici infecționiști, în comparație cu cei șase de la Vaslui, și doar doi medici pentru Terapie Intensivă, în comparație cu șapte, câți sunt la Vaslui. Cu cât unui medic i se cere să trateze mai mulți pacienți, cu atât calitatea actului medical scade. Mai mult, secția de Boli Infecțioase din Bârlad se întinde în trei clădiri, toate nerenovate, din care una în curtea spitalului și alte două peste Bulevardul Republicii. În situația asta, cadrele medicale îmbrăcate în costume de protecție ar trebui să traverseze strada ca să ajungă la toate corpurile care cazează pacienți. Pacienții bolnavi de COVID-19 ar trebui să treacă strada dacă au nevoie de o ecografie abdominală și altele asemenea. Care va fi efectul? Pacienții vor fi tratați în condiții improprii, personalul spitalului se va îmbolnăvi repede, după ei, vor urma familiile lor și alți apropiați. Minusurile materiale se pot remedia prin achiziții, dar cele logistice și resursa uman necesită investiții majore. Prin această decizie, Bârladul este condamnat la COVID-19!

Mulțumim, Nelu Tătaru, pentru decizie! Cu siguranță vei obține voturile bârlădenilor pentru funcția de președinte al Consiliului Județean!”, se arată într-un comunicat al USR Bârlad.

Spitalul vrea, nu vrea, se pregătește!

Înainte ca decizia să fie oficială și spitalul bârlădean să fie desemnat spital suport pentru tratarea pacienților infectați cu virusul COVID-19, conducerea unității solicitase Consiliului Local alocarea unor sume de bani pentru achiziționarea unor echipamente vitale. Iar în cadrul ședinței extraordinare de pe 24 martie, consilierii au votat o rectificare bugetară prin care au aprobat alocarea unei sume de circa 1,9 milioane de lei. Cu acești bani urmează să se recompartimenteze spațiile secției Boli Infecțioase (80.000 lei), să se facă reparații curente (20.000 lei) și să se cumpere patru containere pentru amenajarea unui laborator biologie moleculară (250.000 lei), 13 ventilatoare mecanice (1.080.000 lei), șase monitoare funcții vitale (87.500 lei), 20 injectomate (70.000 lei), un robot dezinfecție UVC Hyperlight (270.000 lei), patru spălătoare cu două cuve cu poliță (12.670 lei) și un spălător cu două cuve, picurător și poliță (3.128 lei).

Însă, nevoia este mult mai mare. În acest sens, au solicitat sprijinul Episcopiei Hușilor, știut fiind că, în urmă cu câteva zile, Episcopia a donat 20.000 euro pentru achiziția unui aparat de testare a pacienților infectați cu COVID-19. Pe lista trimisă figurează: combinezoane impermeabile (10.000 bucăți), măști de unică folosință (20.000 bucăți), măști cu filtru N95/FFP2 (500 bucăți), ochelari de protecție (300 bucăți), scurt față/vizieră (100 bucăți), halate de unică folosință (20.000 bucăți), mănuși de unică folosință (200.000 bucăți), dezinfectant de mâini (500 litri), dezinfectant rapid pe bază de alcool (500 litri) și dezinfectant pentru suprafețe pe bază de clor (50.000 tuburi). Episcopia Hușilor nu a rămas indiferentă, ci a donat 5.000 de euro pentru a se putea cumpăra măcar o parte din materialele sanitare necesare.

Apel umanitar lansat de spital!

„Suntem cu toții la război în cadrul pandemiei COVID-19! Spitalul Municipal de Urgență «Elena Beldiman» a fost desemnat spital COVID-19. Suntem hotărâți să ducem această luptă, dar NU putem fără ajutorul dumneavoastră! Avem la dispoziție doar 7 ventilatoare, 13 monitoare funcții vitale și echipamente de protecție insuficiente. Mesajul nostru are scopul solidarității! Avem nevoie de voi ca să
putem ajuta și să putem face față acestei încercări! Puteți dona bani în contul Asociației «Sfântul Spiridon» (RO71CECEVS0237RON0351896) sau în contul Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad (RO98 TREZ65721F370100XXXX). Materialele sanitare donate pot fi aduse la sediul spitalului. Este momentul să arătăm că suntem oameni și că putem fi aproape și de la distanță! Vom sta în prima linie alături și împreună cu dumneavoastră!”, este apelul lansat de conducerea spitalului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.