După Vaslui și Huși, și Bârladul are primul pacient cu COVID-19!

1
5563

La doar câteva zile de la confirmarea primelor trei cazuri de coronavirus din județ, la un vasluian întors recent din Anglia și la mama sa, iar ulterior la un hușean revenit din Germania, iată că a urmat și Bârladul la rând. Analizele de laborator au confirmat prezența virusului COVID-19 la un bărbat de 61 de ani, întors, de asemenea, recent din străinătate.

De ce am fugit, nu am scăpat! Deși toată suflarea Bârladului a sperat că, în ciuda faptului că Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a fost desemnat „unitate suport” pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, nu vor exista prea curând bolnavi confirmați la nivelul municipiului, acest lucru s-a întâmplat deja. În cursul zilei de joi, 26 martie, testul realizat în cazul unui bârlădean de 61 de ani, revenit în urmă cu circa două săptămâni din străinătate, a ieșit pozitiv, confirmându-se prezența virusului COVID-19. Acesta fusese adus cu o zi înainte la Compartimentul de Primire Urgențe (CPU) pentru că prezenta trei dintre simptomele specifice virusului criminal, în speță tuse, febră și ușoară dificultate la respirație.

„Având în vedere faptul că informația a ajuns în presă înainte să ajungă la corpul medical și la conducerea spitalului, nu putem decât să confirmăm primul pacient cu COVID-19 al Spitalului Municipal de Urgență «Elena Beldiman» Bârlad. Este vorba despre un bărbat de 61 de ani, din Bârlad, care a fost adresat CPU Bârlad pentru tuse, febră și dispnee ușoară pe data de 25 martie. Anamneza a relevat istoric de călătorie în SUA, pacientul revenind în țară în data de 11 martie 2020. Există o anchetă epidemiologică în derulare în vederea stabilirii contacților. Pacientul a fost preluat de medicul din CPU cu echipament de protecție direct în zona de izolare, s-a prelevat testul și, ulterior, a fost internat izolat în Sectia de Boli Infecțioase. În cursul serii trecute (26 martie, n.r.) s-a confirmat prezența SARS Cov2 prin Real Time PCR și s-a inițiat medicația specifică prevăzută în protocol. Conducerea spitalului dorește demararea unei anchete în ceea ce privește modalitatea în care informațiile au ajuns în presă înaintea unui comunicat oficial. Nu ne dorim panică în randul locuitorilor municipiului Bârlad”, ne-a declarat dr. Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești.

Trebuie spus că acesta este al patrulea caz din județ confirmat prin analizele de laborator. Primul a fost un bărbat de 31 de ani, din Vaslui, întors recent din Anglia și aflat în izolare la domiciliu. Săptămâna trecută, a solicitat ajutorul de urgență al paramedicilor, după ce a început să prezinte semne clinice de îmbolnăvire cu coronavirus: febră, tuse și dificultăți în respirație. A fost dus în condiții de siguranță maximă la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, bărbatul fiind plasat în carantină într-un salon al Secției de Boli Infecțioase. I-au fost prelevate probe biologice, iar vineri, 20 martie, au fost transmise spre analiză la Iași. Confirmarea a venit pe data de 23 martie.

Al doilea este un bărbat din Huși, care lucrează la o firmă internațională de transport mărfuri și care a revenit din cursă din Germania. Bărbatul s-a internat la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși, acuzând simptome specifice de îmbolnăvire cu coronavirus, iar analizele prelevate au arătat, pe 24 martie, că este purtător al temutului virus. Acesta a fost internat într-un pavilion separat al spitalului hușean, spațiu în care a funcționat fostul dispensar TBC, transformat de curând în spațiu de izolare pentru pacienții sau suspecții de coronavirus.

Iar al treilea este al mamei vasluianului de 31 de ani, care a intrat în contact direct cu el și, evident, s-a infectat. Și aceasta a fost preluată cu izoleta de echipaje de pompieri din blocul unde locuiește și dusă la spitalul județean pentru îngrijiri. Ulterior, pentru că starea de sănătate i s-a agravat, femeia a fost transferată la Iași.

Nu în ultimul rând, trebuie spus că, deși nu a fost spitalizată în județ, o vasluiancă de 43 de ani, revenită în țară din Italia, a fost diagnosticată, de asemenea, cu virusul ucigaș. În cazul ei, vorbim despre cazul cu numărul 117 la nivel național, ce a fost luat în evidență în vestul țării, după ce a fost plasată în carantină la Arad (la revenirea din străinătate) și ulterior internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. https://dashboard.madintelligence.ro/
    Datele pe care le publicați dumneavoastră nu apar și-n statistica națională. Poate reușiți să puneți presiune pe cei de la DSU Vaslui să publice zilnic situația numerică, pe categorii de pacienți, nu doar pe județ, ci și pe fiecare localitate în care există astfel de cazuri. Consider că realitatea duce la responsabilizarea fiecăruia dintre noi. A nu informa înseamnă a minți cu premeditare, exact ca și persoanele care se întorc din zone roșii și mint autoritățile de la graniță și din localitățile de domiciliu. Dacă persoanele mincinoase sunt pedepsite cu până la 15 ani, atunci și cei care ar trebui să ne informeze, dar n-o fac, pot fi încadrate în aceeași pedeapsă. Dacă politicienii ne mint cu sondajele, n-aș vrea să mă gândesc la o informare intenționat deformată într-o astfel de situație de criză. Așadar, vrem informații corecte și în timp real de la cei pe care POPORUL ROMÂN îi plătește din buzunarul lui sărăcăcios. Vă rog să puneți presiune pe ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.